Ο στόχος των Uber και Lyft για πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δείχνει ανέφικτος λόγω του κόστους αγοράς των οχημάτων

Οι πλατφόρμες παροχής επιβατικών μεταφορών έχουν μεγάλα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση, με τις Uber και Lyft να στοχεύουν να προσφέρουν διαδρομές μηδενικών εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι το 2030. Θα δυσκολευτούν πολύ να πετύχουν αυτόν τον στόχο, εκτός αν εμφανιστούν πιο προσιτές επιλογές οχημάτων – και μάλιστα γρήγορα.

Η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων επιβατικών μεταφορών έχει ξεπεράσει εκείνη των ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ινδία. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο ηλεκτροκίνησης των ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων είναι υψηλότερο από αυτό του στόλου των μεταφορικών εταιρειών.

Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές είναι η έλλειψη φθηνών επιλογών. Η κορυφαία αγορά όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των ride-hailing -η Κίνα- διαθέτει περισσότερα μοντέλα ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μπαταρία απ’ ό,τι άλλες περιοχές, με 81 από τις 257 διαθέσιμες επιλογές το 2023 να είναι κατάλληλες για ride-hailing.

Ενώ δεν έχει αυξηθεί σχεδόν καθόλου ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που είναι κατάλληλα για την Didi και άλλες υπηρεσίες μεταφοράς στην Κίνα από το 2021, υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα που πληρούν τα τυπικά κριτήρια ενός οδηγού ride-hailing: φθηνά, αρκετά μεγάλα για να μεταφέρουν άνετα τους επιβάτες και ικανής χιλιομετρικής εμβέλειας ώστε να περιορίζονται οι στάσεις για φόρτιση.

Οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με την Κίνα και την Ευρώπη όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες.

Η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό και τον απόλυτο αριθμό μοντέλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατάλληλων για ride-hailing. Οι επιλογές έχουν αυξηθεί από 59 μοντέλα το 2021 σε 87 το 2023. Και ενώ η διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί -από 13 το 2021 σε 32 το 2023- η αγορά εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με την Κίνα και την Ευρώπη.

Οι περισσότερες πλατφόρμες ride-hailing προσφέρουν στους χρήστες τους μια ποικιλία υπηρεσιών, που κυμαίνονται από τη βασική μεταφορά (π.χ. Didi Express ή UberX) έως τις προσφορές υψηλότερων τιμών σε καλύτερα οχήματα που είναι μεγαλύτερα ή πιο άνετα (όπως το Lyft Preferred ή το Bolt Comfort στην Ευρώπη). Οι υψηλότερες τιμές από τις premium υπηρεσίες προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση για τους οδηγούς αλλά απαιτούν μεγαλύτερη επένδυση στο όχημα. Οι υπηρεσίες ride-hailing που προσφέρουν επιλογές για διαδρομές με ηλεκτροκίνητα οχήματα τιμολογούν συνήθως τις υπηρεσίες αυτές στο ίδιο επίπεδο με μια αντίστοιχη υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ, το 88% των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που πωλήθηκαν το 2022 ήταν κατάλληλα για την υπηρεσία Uber Comfort Electric. Μόνο το 1,8% των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν ήταν κατάλληλα για την Uber Green αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την Uber Comfort Electric. Η μέση τιμή των οχημάτων στην κατηγορία Uber Green είναι περίπου 30.000 δολάρια, ενώ η μέση τιμή των οχημάτων στην κατηγορία Comfort Electric είναι 68.000 δολάρια.

Και γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα; Οι βασικές υπηρεσίες αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των διαδρομών. Το UberX, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εσόδων της Uber από τις υπηρεσίες κινητικότητας. Εάν είναι διαθέσιμα μόνο σχετικά premium οχήματα, τότε θα είναι δύσκολο για τις εταιρείες επιβατικών μεταφορών να ηλεκτροδοτήσουν τις βασικές τους προσφορές κινητικότητας.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, μια αγορά ride-hailing με 75.000 αυτοκίνητα, μόνο το 1,2% αυτών των οχημάτων είναι ηλεκτρικά με μπαταρία. Τα τρία κορυφαία μοντέλα είναι τα Tesla Model Y και Model 3, καθώς και το Niro της Kia. Αυτά τα οχήματα κοστίζουν περίπου 40.000 δολάρια, πολύ πάνω από την τιμή εκκίνησης των περίπου 26.000 δολαρίων του Toyota Camry, το οποίο αποτελεί πάνω από το 24% των οχημάτων ride-hailing στην πόλη.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μοναδικό στις ΗΠΑ, αν και είναι πιο σοβαρό εκεί από ό,τι σε άλλες αγορές που έχουν επιτύχει μεγαλύτερη ηλεκτροκίνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το 13% των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία που πωλήθηκαν πέρυσι ήταν επιλέξιμα για το Uber Green και το 66% ήταν επιλέξιμα για το Uber Comfort Electric.

Για να διευρυνθεί η ηλεκτροκίνηση των στόλων των πλατφορμών στις ΗΠΑ, θα πρέπει να εισέλθουν στην αγορά νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα είναι πιο προσιτά στους οδηγούς για την αγορά και τη λειτουργία τους. Εάν αυτό δεν γίνει, ο στόχος τους για πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση φαίνεται ανέφικτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...