Αφγανιστάν: Τέρμα τα ταξί για τις γυναίκες χωρίς μπούρκα, οι οδηγοί τους ξυλοκοπούνται και τα οχήματα κατάσχονται από τους Ταλιμπάν

Η κάλυψη του κεφαλιού με μαντίλα δεν αρκεί πια για να κυκλοφορούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν τιμωρούν σκληρά τους οδηγούς ταξί για τη μεταφορά γυναικών που δεν φορούν μπούρκα, με αποτέλεσμα όλο και λιγότερες γυναίκες να κυκλοφορούν στις πόλεις.

Ο Φεριντούν, οδηγός από το Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, δεν επιβιβάζει πια γυναίκες που δεν φορούν ολόσωμη κάλυψη. Αν το κάνει, οι Ταλιμπάν θα τον ξυλοκοπήσουν και θα δημεύσουν το όχημά του, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Die Welt. Έχει ήδη γίνει μάρτυρας του εξευτελισμού γυναικών. Οι Ταλιμπάν τον έχουν σταματήσει αρκετές φορές, έχουν βγάλει από το όχημά του γυναίκες που δεν φορούσαν μπούρκα, τις έβρισαν και τις ξυλοκόπησαν. Ούτε ο ίδιος γλίτωσε το ξύλο.

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να αντιστέκονται στις διαταγές. Πολλές αρνούνται να φορούν μπούρκες και εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους με ακάλυπτο το πρόσωπό τους. Πέρυσι, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα διέταξε τις γυναίκες να κρύβουν εντελώς το πρόσωπό τους δημοσίως «καθώς αυτό είναι παραδοσιακό και σεβαστό», σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε τον Μάιο του 2022.

Πολίτες στο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι το υπουργείο για τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη των ηθών έχει τοποθετήσει αστυνομικούς ηθικής σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο με διάταγμά του απαγορεύει στους οδηγούς ταξί, και άλλων οχημάτων επιβατικών μεταφορών να μεταφέρουν γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ μέσα στις πόλεις. «Όταν ταξιδεύουν μέσα στην πόλη, δεν επιτρέπεται να κάθεται άνδρας δίπλα τους και πρέπει να φορούν πλήρες χιτζάμπ. Δεν έχει σημασία αν φορούν τσαντόρ ή όχι – το χιτζάμπ τους πρέπει να είναι πλήρως ισλαμικό», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Μίρζα, οδηγός ταξί στην Καμπούλ, επιβεβαιώνει το γεγονός. Οι Ταλιμπάν τον έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι γυναίκες χωρίς μπούρκα δεν επιτρέπεται να επιβαίνουν στο ταξί του – διαφορετικά, ο ίδιος θα τιμωρηθεί και το όχημά του θα κατασχεθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...