Bιέννη: Aπάτη με πιστωτική κάρτα μέσα σε ταξί δυσφημίζει και πάλι το επάγγελμα

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, αρκετοί άνθρωποι ανακάλυψαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι η τραπεζική κάρτα που είχαν στο πορτοφόλι τους δεν ήταν η δική τους, ενώ από τον τραπεζικό τους λογαριασμό έλειπαν σημαντικά ποσά.
Όπως αποδείχθηκε, τα θύματα είχαν πέσει θύματα μιας νέας απάτης, στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει μια συσκευή ανάγνωσης καρτών. Συνήθως αυτές οι συσκευές τοποθετούνται σε ΑΤΜ, προκειμένου οι δράστες να «διαβάζουν« τα δεδομένα και τον μυστικό κωδικό των πελατών, αυτή τη φορά όμως δράστης ήταν ένας οδηγός ταξί. Αφού αντέγραφε τα δεδομένα της κάρτας, ο οδηγός έδινε στους επιβάτες του, μετά από μια υποτιθέμενη ανεπιτυχή προσπάθεια πληρωμής με κάρτα, μια πανομοιότυπη χρεωστική κάρτα ενός άλλου πελάτη, ενώ ο ίδιος εισέπραττε το κόμιστρο σε μετρητά.
Μετά την αποβίβαση, ο δράστης έκανε αναλήψεις χρημάτων από τον λογαριασμό του επιβάτη σε ΑΤΜ με τον μυστικό κωδικό που είχε υποκλέψει χρησιμοποιώντας την κάρτα του και επέστρεφε την κάρτα στον επόμενο επιβάτη, αν εκείνος ήταν πελάτης στην ίδια τράπεζα.
Τα θύματα αντιλαμβάνονταν την απάτη πολύ αργά, συνήθως όταν προσπαθούσαν να πληρώσουν με την κάρτα τους ή να κάνουν ανάληψη χρημάτων, και έβλεπαν έκπληκτοι ότι στην κάρτα αναγραφόταν ένα άγνωστο όνομα και ο δράστης έχει ήδη κάνει ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό τους.
Το αποτέλεσμα: τα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν τους επιβάτες για τους οδηγούς ταξί, καθώς τα θύματα είναι αρκετά, ενώ πάντα πρόκειται για ένα ταξί σε αναμονή, για παράδειγμα κοντά σε μια παμπ, και ποτέ για ένα ταξί που είχε παραγγελθεί, το οποίο θα μπορούσε να εντοπιστεί.
Η απάτη δεν φαίνεται να είναι εντελώς νέα. Πριν από τέσσερα χρόνια, υπήρχαν ήδη καταγγελίες για ανάλογες περιπτώσεις, αλλά η αστυνομία υποπτευόταν ότι ο οδηγός ταξί παρακολουθούσε τα δάχτυλα των πελατών του κατά την εισαγωγή του PIN.
Όπως και στις πρόσφατα περιπτώσεις των επιβατών ταξί που ναρκώθηκαν με σταγόνες μέσα στο αναψυκτικό που τους έδιναν οδηγοί ταξί και έπεσαν θύματα ληστείας, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο δράστης είναι πραγματικός οδηγός ταξί με άδεια. Οι καταθέσεις των θυμάτων κάνουν λόγο για πραγματικό ταξί, καθώς αναφέρουν τυπικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, όπως την πινακίδα οροφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...