Ρουμανία: Κινητοποιήσεις του κλάδου των ταξί σε όλη τη χώρα κατά των Uber και Bolt

Την περασμένη εβδομάδα, το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Ταξί (ANPOTRT) στο Κλουζ διοργάνωσε διαμαρτυρία κατά των πλατφορμών κινητικότητας Uber και Bolt. Οι οδηγοί ταξί από 30 πόλεις της Ρουμανίας βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την κατάργηση του νόμου για τις εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι είναι «αντισυνταγματικός και παράνομος».

«Η πάγια νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορίζει ότι τα έκτακτα διατάγματα μπορούν να εκδοθούν εφόσον οι ρυθμίσεις που περιέχουν έχουν θετικές συνέπειες στους τομείς στους οποίους παρεμβαίνουν και η έκδοσή τους δεν επιφέρει αρνητικές συνέπειες», ανέφεραν εκπρόσωποι της ANPOTRT. «Ο νόμος για τις εναλλακτικές μεταφορές είναι λοιπόν αντισυνταγματικός», καταγγέλλουν.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι θέλει να εφιστά «την προσοχή όλων των δημόσιων φορέων ότι δεν θα δεχθεί την αλλαγή της νομοθεσίας για τις εναλλακτικές μεταφορές (έλεγχοι, φορολογία, νομικές υποχρεώσεις)». 

\"\"

Οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονται ότι οι πλατφόρμες Bolt και Uber δεν τηρούν τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους και δεν καταβάλλουν φόρους στη Ρουμανία. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να ρυθμίσει αυτά τα παραθυράκια, υποχρεώνοντας όλους τους φορείς εκμετάλλευσης επιβατικών μεταφορών καθώς και τις πλατφόρμες να πληρώνουν τους φόρους τους στη χώρα μας», αναφέρουν.

Καταγγέλλουν επίσης ότι ο κύκλος εργασιών και το εισόδημα των οδηγών ταξί έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% τα τελευταία χρόνια, μετά την εμφάνιση των πλατφορμών.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας εξέδωσε το 2019 ένα έκτακτο διάταγμα που ρυθμίζει τον τομέα των εναλλακτικών μεταφορών.

Το ΠΔ 49/2019 σχετικά με τις δραστηριότητες εναλλακτικών μεταφορών με αυτοκίνητο και οδηγό δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 1η Ιουλίου 2019. Με αυτό, οι οδηγοί υπηρεσιών ridesharing είχαν προθεσμία έως την 1η Νοεμβρίου 2019 να λάβουν άδεια εναλλακτικής μεταφοράς.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο νόμος 204 σχετικά με τις μεταφορές μέσω πλατφορμών εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και η προθεσμία για την υποχρέωση απόκτησης της άδειας εναλλακτικής μεταφοράς παρατάθηκε έως την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Ο νόμος επέφερε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο έκτακτο διάταγμα. Μεταξύ αυτών είναι η υποχρέωση καταβολής τέλους τεχνικής γνωμοδότησης ύψους 100.000 λέι από τις πλατφόρμες -όπως η Uber και η Bolt- στο Υπουργείο Συγκοινωνιών κάθε δύο χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, το επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας εναλλακτικής μεταφοράς εκδίδεται στον εξουσιοδοτημένο φορέα εναλλακτικής μεταφοράς μόνο για οχήματα που του ανήκουν, έχουν μισθωθεί ή έχουν ενοικιαστεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...