Τουλούζη: Δύο οδηγοί της Uber κέρδισαν καθεστώς μισθωτού και αποζημιώσεις στο εργατικό δικαστήριο

Οι οδηγοί της Uber στην Τουλούζη μόλις κέρδισαν μια σημαντική μάχη στον νομικό «πόλεμο» κατά του παγκόσμιου γίγαντα Uber. Δύο οδηγοί VTC, οι οποίοι εργάζονταν από το 2017 και το 2019 στην πλατφόρμα της Uber, πέτυχαν την επαναδιατύπωση της σύμβασής τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώπιον του εργατικού δικαστηρίου.
Η εταιρεία Uber υποχρεώθηκε να τους καταβάλει σχεδόν 100.000 ευρώ σε άδειες μετ\’ αποδοχών, χιλιομετρικές αποζημιώσεις, αλλά και νόμιμες αποζημιώσεις για την παράνομη απόλυσή τους.
Οι αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται για τη λύση της σύμβασης εργασίας που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των δύο μερών. «Η Uber θα πρέπει να ασκήσει έφεση, όπως κάνει κάθε φορά που καταδικάζεται. Και η έφεση αναστέλλει περίπου το 90% των αποζημιώσεων, εκτός από αυτά που θα έπρεπε κάποιος να λάβει ως μισθούς (ιδίως την άδεια μετ\’ αποδοχών)», δήλωσε ο Κριστόφ Μαρσιανό, δικηγόρος των δύο οδηγών.

«Το εργατικό δικαστήριο της Τουλούζης έκρινε ότι η πραγματική σχέση μεταξύ της Uber και των οδηγών ήταν πράγματι σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Uber, για την οποία οι οδηγοί είναι απολύτως ελεύθεροι να εργαστούν για την πλατφόρμα ή όχι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δικαστής που εξέδωσε αυτή την απόφαση στην Τουλούζη «ακολουθεί τη λογική των αποφάσεων του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ των οδηγών της Uber τον Μάρτιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2023\”, λέει ο Μαρσιανό. Η Τουλούζη είναι ένα από τα πρώτα εργατικά δικαστήρια στη Γαλλία, μαζί με αυτά της τη Νάντης και τη Λυών, που αποφάνθηκαν υπέρ των οδηγών VTC κατά της Uber. Αρκετές ακόμη δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουλούζη και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...