Με το σλόγκαν «Ας πάρουμε την εκδίκηση μας με το νόμο» προετοιμάζεται μια συλλογική δράση των γαλλικών ταξί εναντίον της Uber

Η αμερικανική εφαρμογή κατηγορείται για \”αθέμιτο ανταγωνισμό\”. Αρκετές εκατοντάδες ταξί ετοιμάζονται να υποβάλουν καταγγελία. Η Uber υπερασπίζεται τον εαυτό της από κάθε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα ταξί παίρνουν τελικά την εκδίκηση τους εναντίον της Uber; Από τα τέλη Ιουνίου, οι ταξιτζήδες έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία μιας συλλογικής νομικής δράσης, με στόχο να αποδείξουν ότι ο όμιλος Uber « κατέλαβε άγρια και παράνομα μερίδιο της αγοράς ταξί » υποπίπτοντας σε  αθέμιτο ανταγωνισμό. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.350 ταξί έχουν συμμετάσχει στη δράση που ξεκίνησαν δύο ενώσεις , η France Taxi και η Taxis Varois. Όλοι ελπίζουν  να πάρουν αποζημιώσεις  για την υλική και ηθική ζημιά που προκάλεσαν οι ενέργειες της Uber.

«Οι  οδηγοί ταξί, μου είπαν για την τακτική των οδηγών της Uber και την απώλεια διαδρομών που είχαν. Αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να περιορίσουμε αυτήν τη δυναμική », λέει ο προϊστάμενος του Taxis Varois, Laurent Ledentec. Ενώ η αρχική τους επιθυμία ήταν να ξεκινήσουν τοπική δράση, εξηγεί στον Figaro  : \” καταλάβαμε ότι το έργο μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει τοπικό. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την Uber.

Η Uber \” δημιούργησε παράνομο κέρδος \”

Νομικά, η στρατηγική  βασίζεται σε δύο κείμενα. Πρώτον, η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της 4ης Μαρτίου  : θεωρώντας ότι υπήρχε πράγματι σύνδεσμος υπαγωγής μεταξύ της Uber και ενός από τους οδηγούς της, το δικαστήριο είχε θεωρήσει τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο μερών ως \” Σύμβαση εργασίας \”.

 « Από εκείνη τη στιγμή, οι οδηγοί ταξί επικοινώνησαν μαζί μας για να καταγγείλουν την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό », εξηγεί ένας από τους δικηγόρους των αιτούντων, ο Maître Dubucq.

« Το επιχειρηματικό μοντέλο της πλατφόρμας βασίζεται στη μη συμμόρφωση με το εργατικό δίκαιο. Αυτό τους επέτρεψε να επεκτείνουν τις κρατήσεις τους και το χρησιμοποίησαν για να καταλάβουν την αγορά με μια υπερβολικά χαμηλή τιμή διαδρομών», αναλύει ο δικηγόρος. Με άλλα λόγια, χάρη στο μη σεβασμό του εργατικού δικαίου, η αμερικάνικη πολυεθνική μπόρεσε να επιβάλει την εφαρμογή της  στη Γαλλία, μειώνοντας τις τιμές.

Μια δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, υποστηρίζει το σκεπτικό της πρώτης απόφασης. Διευκρινίζει ότι « όταν οι επιζήμιες συνέπειες, από την οικονομική διαταραχή των πράξεων αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστούν, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η αποζημίωση για τη ζημία μπορεί να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα που παρέχεται στον υπεύθυνο των πράξεων αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ανταγωνιστών του, διαμορφωμένο ανάλογα με τους αντίστοιχους όγκους  που επηρεάζονται από αυτές τις πράξεις .

Για τα ταξί, η Uber διέπραξε σφάλμα – το οποίο αποδείχθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο – παραβιάζοντας τον Εργατικό Κώδικα. Αυτή η παραβίαση έχει προκαλέσει ζημιά στα ταξί, τόσο ηθικά – απώλεια φήμης έναντι των καταναλωτών, άγχος για τους επαγγελματίες – και υλικά – απώλεια κύκλου εργασιών, πτώση των τιμών στις άδειες ταξί « Από την αρχή, η Uber δεν τήρησε τους κανόνες του παιχνιδιού. Από την αρχή, τα ταξί υπέφεραν. Από τον περασμένο Μάρτιο, το Ανώτατο γαλλικό δικαστήριο το επιβεβαίωσε. Ας πάρουμε την εκδίκηση μας με το νόμο », λέει το αφεντικό της France Taxi, Lionel Rousvoal.

 «Η Uber έχει ανατρέψει τις παλιές συνήθειες, παραδέχεται ο Laurent Ledentec.  Είχε θετικές πτυχές, δίνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στους οδηγούς των ταξί, που δεν είχαν πάντα ποιοτικές πτυχές και δεν προσέφεραν πάντα μια εξαιρετική εξυπηρέτηση ». Ήταν μια θλιβερή εικόνα, που ώθησε τη νέα γενιά των οδηγών ταξί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, παρατηρεί ο Laurent Ledentec. « Αυτοί οι νέοι αγόρασαν κορυφαία αυτοκίνητα, είναι καλοντυμένοι, ενημερώνουν τους πελάτες,  είναι φιλικοί  και παρέχουν άριστες υπηρεσίες.»

Ταυτόχρονα, η εκρηκτική άφιξη του Uber, πριν από δέκα χρόνια, βοήθησε στη δημιουργία μιας καρικατούρας του ταξί, αναφέρει ο επικεφαλής του Taxis Varois. « Ο κόσμος, μας θεώρησε  διαβόητους απατεώνες με πολύ υψηλές τιμές. Ωστόσο, οι τιμές μας ρυθμίζονται από το νόμο και αντικατοπτρίζουν την εύλογη τιμή! »

 Επιπλέον, η αμερικανική εταιρία \” αποσταθεροποίησε την επαγγελματική ηρεμία \” των ταξί, τους ανάγκασε να αυξήσουν τον φόρτο εργασίας τους για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο και οδήγησαν σε ανησυχία το επάγγελμα. « Πολλοί έχουν διαλύσει τις οικογένειές τους ή βρίσκονται υπό πίεση », προσθέτει ο Maître Dubucq.

Σήμερα, η νομική διαδικασία που ξεκίνησε δεν αποσκοπεί πρωτίστως στην αποζημίωση, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της Taxis Varois: \” Πάνω απ \’όλα, θέλουμε να καθαρίσουμε την αγορά και να δείξουμε, ότι δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε το εύκολο θύμα ».

Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της Uber, – το λογισμικό του είναι \” δέκα χρόνια μπροστά από αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στη Γαλλία \” – Ο Laurent Ledentec διευκρινίζει ότι δεν θα καταπολεμήσει τον εκσυγχρονισμό , ούτε είναι εναντίον των προγραμμάτων οδήγησης VTC: \”Πάνω απ \’όλα, θέλουμε οι πλατφόρμες να προσαρμοστούν στο νόμο. Εάν υπάρχει μια ισχυρή σχέση εξάρτησης, οι οδηγοί είναι υπάλληλο. Πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και να προστατεύουμε τους εργαζόμενους », διευκρίνισε.

Τα ταξί συνεχίζουν να μαζεύουν  συμμετέχοντες στο διαδίκτυο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, οι κλήσεις θα επιδοθούν τον Οκτώβριο. Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσό των αποζημιώσεων που θα ζητηθεί : « θα είναι μια αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη ο κλάδος», εξηγεί ο Dubucq. Η διαδικασία μπορεί  να διαρκέσει  μεταξύ δώδεκα και δεκαοκτώ μηνών, εκτιμούν οι νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.

Η Uber αρνείται κάθε αθέμιτο ανταγωνισμό

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση είναι κακή είδηση για την Uber, που έχει ήδη εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο γίγαντας των μεταφορών, ο οποίος απέλυσε το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού του κατά τη διάρκεια της επιδημίας, πρόσφατα επικεντρώθηκε εκ νέου στην κύρια δραστηριότητά του: την παράδοση γευμάτων και τη μεταφορά ανθρώπων. Ερωτηθείς από τον Le Figaro , η εταιρεία απάντησε ότι « δεν έχει εμπλακεί σε καμία πρακτική που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό ».

Η Uber επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Αυτό αφορά μια συγκεκριμένη περίπτωση ενός οδηγού που δεν χρησιμοποιεί πλέον την εφαρμογή από το 2017 ».

 \” Δεν οδηγεί σε άμεση ή αυτόματη εκ νέου αξιολόγηση όλων των ανεξάρτητων προγραμμάτων οδήγησης που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας\”, δήλωσε εκπρόσωπος. Η Uber επισημαίνει επίσης αποφάσεις του βιομηχανικού δικαστηρίου του Παρισιού, τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο, στις οποίες οι εμπειρογνώμονες αρνούνται την εκ νέου πιστοποίηση με το επιχείρημα ότι ο οδηγός δεν απέδειξε ότι υπήρχε \” ανά πάσα στιγμή η εμπορική σχέση που δεσμεύει τα δύο μέρη». Οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας , μπορούν να συνεργαστούν με άλλες εφαρμογές και να έχουν τους δικούς τους ιδιώτες πελάτες », απάντησε ο εκπρόσωπος της Uber.

Επιπλέον, η Uber υπενθυμίζει την κατάστασή της ως « τεχνολογική πλατφόρμα που συνδέει ανεξάρτητους οδηγούς και επιβάτες ». Επομένως, ο όμιλος ισχυρίζεται ότι δεν είναι « εταιρεία μεταφορών » ή « φορέας εκμετάλλευσης VTC » και δεν μπορεί « να συγκριθεί με τις παραδοσιακές βιομηχανίες μεμονωμένων μεταφορών ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...