Οι οδηγοί ταξί της Μπολόνια κατά του δήμου: «Αγνοούν κάθε πρότασή μας»

Ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους της Μπολόνια δημοσίευσαν οι οδηγοί ταξί της πόλης, προκειμένου να παρουσιάσουν τα αιτήματα μιας κατηγορίας εργαζομένων που, νιώθοντας ότι αγνοείται από τη δημοτική διοίκηση, προχώρησε σε δύο απεργίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. «Γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που προκαλούν οι διαμαρτυρίες μας στους πολίτες», γράφουν, «αλλά είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε την ανάγκη να απολαμβάνετε μια αποτελεσματική και γρήγορη εξυπηρέτηση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας». Οι εταιρείες Ascom Taxi, Cna Fita Taxi, Confartigianato Tp, UilTrasporti, Unica taxi και Uritaxi δηλώνουν ότι είναι «διαθέσιμες να συνεργαστούν με τη δημοτική διοίκηση, όπως συνέβαινε πάντα».

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν καμία μορφή εκβιασμού. Χαιρετίζουμε «την προθυμία που εκφράστηκε» από τον δήμο «για μια εποικοδομητική συζήτηση για τη βελτίωση των μη τακτικών δημόσιων μεταφορών», δηλαδή των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό. Είναι κρίμα, ωστόσο, καταγγέλλει ο κλάδος, «ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε στείλει τουλάχιστον επτά αιτήματα για συναντήσεις, με στόχο ακριβώς τη βελτιστοποίηση της υπηρεσίας ταξί, χωρίς -δυστυχώς- να λάβουμε καμία απάντηση». Γεγονός που προκάλεσε και την ακινητοποίηση των οχημάτων. «Οι ενέργειες αυτές, τις οποίες θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε, οδήγησαν στην πολυαναμενόμενη συνάντηση της 20ής Μαρτίου, η οποία έληξε με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από τα συνδικάτα λόγω της εκβιαστικής στάσης του δήμου».

Εδώ και εννέα μήνες, τα σωματεία των οδηγών ταξί υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τα εργοτάξια στο οδικό δίκτυο και κατ’ επέκταση στις υπηρεσίες τους (προς όφελος των χρηστών ταξί και NCC, όπως διευκρινίζουν). Οι προτάσεις «αγνοούνται συνεχώς». Το ίδιο ισχύει και για «τα αιτήματα για την αποκατάσταση της ευελιξίας της υφιστάμενης διαχείρισης των υπηρεσιών όπως γινόταν πριν από την πανδημία, η οποία έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα». Θα ήταν ενάντια σε κάθε λογική, γράφουν οι ενώσεις των οδηγών ταξί, «να μην αναζητούμε συνεχώς μεθόδους και προτάσεις για να καταστήσουμε την υπηρεσία μας πιο ελκυστική και ανταγωνιστική. Ως εκ τούτου, επιστρέφουμε στον δήμο τις κατηγορίες που εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες για αδράνεια και απληστία, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία μας για διαβουλεύσεις, αλλά σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

Οι οδηγοί ταξί θεωρούν «ασέβεια» από την πλευρά του δήμου να ευτελίζει τις προτάσεις τους, «εστιάζοντας μόνο στο αίτημα για αναπροσαρμογή του κομίστρου. Είμαστε μια δημόσια υπηρεσία και επαγγελματίες που, όπως όλοι οι άλλοι, σηκώνουμε το κύριο βάρος της αύξησης του κόστους διατήρησης της επιχείρησης και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τη στάση μιας δημοτικής αρχής που, ενώ δεν βελτιώνει καμία δημόσια υπηρεσία, αυξάνει τις τιμές προς τους πολίτες». Τα σωματεία των οδηγών ταξί υπενθυμίζουν ότι μεταξύ 2018 και 2023 το εισιτήριο του λεωφορείου αυξήθηκε από 1,30 σε 1,50 ευρώ, +15%, αυτό του People mover από 8,70 σε 11 ευρώ (+26%), το εισιτήριο αντικατάστασης του λεωφορείου όταν δεν λειτουργεί το People mover από έξι σε 11 ευρώ (+83%) και το car sharing από 0,25 σε 0,29 λεπτά ανά λεπτό (+16%).

Και καταλήγει η επιστολή: «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη δημοτική διοίκηση, όπως πάντα, αλλά δεν θα δεχτούμε καμία μορφή εκβιασμού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...