Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία οδηγού της, η Bolt αρνείται να υιοθετήσει μέτρα ασφαλείας

Δύο χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του οδηγού της Bolt Γκάμπριελ Μπρίνγκι και η οικογένειά του μαζί με συναδέλφους του πραγματοποίησαν αγρυπνία στον τόπο του θανάτου του απαιτώντας μέτρα ασφαλείας για τους οδηγούς PHV.

Την ημέρα που ο Μπρίγνκι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, η εφαρμογή Bolt κατέγραψε το όχημά του ως ακινητοποιημένο, ενώ τον εμφάνιζε ως εργαζόμενο για σχεδόν έξι ώρες μετά, χωρίς να εφαρμόσει τον αυτοματοποιημένο έλεγχο ασφαλείας.

Η οικογένεια του νεκρού και η συνδικαλιστική οργάνωση IWGB ξεκίνησαν καμπάνια για την ασφάλεια των οδηγών PHV και καλεί την Bolt να εφαρμόσει πλήρη αμοιβή ασθενείας για τους οδηγούς που τραυματίζονται στην εργασία, να επιδοτήσει την εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας, όπως διαχωριστικά και κάμερες CCTV, να ελέγχει την ταυτότητα του επιβάτη και να υιοθετήσει ένα σύστημα παραπόνων και υποστήριξης για τους οδηγούς. Επιπλέον, ζητούν η Bolt να αναγνωρίσει την IWGB και να δεσμευτεί για συνεχή διαβούλευση μαζί της σε θέματα ασφάλειας.

Τα ανώτερα στελέχη εξακολουθούν να αρνούνται να συναντηθούν με την οικογένεια του Μπρίγνκι και εκπροσώπους της ένωσής τους, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

Η βία και η κακοποίηση εν ώρα εργασίας είναι σύνηθες φαινόμενο για τους οδηγούς PHV. Έρευνα της IWGB έδειξε ότι 7 στους 10 οδηγούς έχουν δεχτεί επίθεση την ώρα της δουλειάς και 8 στους 10 έχουν πέσει θύματα λεκτικής κακοποίησης.

Η Μαριάνα Φαζέκας, σύντροφος του Μπρίνγκι, καταγγέλλει ότι «εταιρείες όπως η Bolt, που πλουτίζουν από τη σκληρή δουλειά των οδηγών τους, όπως ο Γκάμπριελ, δεν κάνουν τίποτα για να τους προστατέψουν ή να τους υποστηρίξουν σε περιόδους τραυματισμού, ασθένειας ή ανείπωτης θλίψης. Και γι\’ αυτό, για εμάς, δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τον Γκάμπριελ χωρίς αλλαγή».

Η Ρενάτα Μπρίνγκι, αδελφή του Γκάμπριελ, οδηγός PHV και η ίδια και μέλος της IWGB, δήλωσε: \”Πολλοί οδηγοί, όπως εγώ, που εργαζόμαστε για εταιρείες όπως η Bolt και η Uber, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας υπό καθεστώς φόβου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχθεί επίθεση ή έχουμε παρενοχληθεί την ώρα της εργασίας μας και αυτός ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε την καμπάνια για την ασφάλεια των οδηγών. Μου λείπει ο αδερφός μου κάθε μέρα. Δεν θέλω κανείς άλλος να το περάσει αυτό».

Ο Νέιντερ Άγουαντ, πρόεδρος της IWGB, δήλωσε: «Ως οδηγοί εφαρμογών πρέπει να αντέξουμε πολλά: να υπομένουμε τη φτώχεια, να απολυόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, να αντιμετωπίζουμε την έλλειψη βασικών δικαιωμάτων στον χώρο εργασίας. Είναι απαράδεκτο όμως οι εργοδότες μας να μην κάνουν το παραμικρό για την ασφάλειά μας. Κανένας άνθρωπος, αυτοαπασχολούμενος ή άλλος, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την απάθεια και την αδιαφορία εταιρειών όπως η Bolt».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...