Απεργία οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη: «Αν δεν φάει το ταξί, δεν θα υπάρχει ειρήνη εδώ»

Εκατοντάδες οδηγοί ταξί της Βαρκελώνης διαμαρτυρήθηκαν χθες ενάντια στις πλατφόρμες Free Now, Uber, Cabify και Bolt ζητώντας να αντιμετωπίζονται ως μεταφορείς και να μην μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμιζόμενες τιμές. Στο τέλος της διαμαρτυρίας, στο σταθμό Francia, αποφάσισαν να καλέσουν νέες απεργίες στις 31 Ιανουαρίου, που συμπίπτουν με το συνέδριο του ISE, το οποίο θα συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στην πόλη.
Ο κλάδος διαμαρτύρεται για δύο λόγους. Κατηγορεί την Uber και την Cabify ότι λειτουργούν με VTC (ενοικίαση οχήματος με οδηγό) που δεν έχουν άδεια μετά την έναρξη ισχύος του νέου διατάγματος της Generalitat που τις περιορίζει από 1η Ιανουαρίου. Η Elite Taxi καταγγέλλει ότι υπάρχουν «πάνω από 1.500 VTC που λειτουργούν εκτός νόμου». Επικρίνουν επίσης το γεγονός ότι η Free Now (πρώην MyTaxi) πιέζει να γίνουν πιο ευέλικτες οι τιμές στη Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης, έχοντας μηνύσει το Metropolitan Taxi Institute (IMET).
Ο Alberto \’Tito\’ Álvarez, εκπρόσωπος της Élite Taxi, κατήγγειλε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις ότι το μοντέλο ταξί υφίσταται \”επίθεση από τις πλατφόρμες VTC, όπως συμβαίνει στη Μαδρίτη\”.
Η συνέλευση των απεργών αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προκηρύξει πολυήμερες απεργίες στις 31 Ιανουαρίου, εκμεταλλευόμενη την διοργάνωση της οπτικοακουστικής έκθεσης ISE. «Θα μπλοκάρουμε ολόκληρη την έκθεση. Φαίνεται απίστευτο ότι απειλούμε με απεργίες για την επιβολή του νόμου», είπε ο Álvarez. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η διακοπή της απεργίας «είναι στα χέρια της κυβέρνησης» και ότι μια από τις κόκκινες γραμμές της ένωσης του είναι να «περιορίσει τις άδειες κάθε ιδιοκτήτη στο 15%» μέσω της περιφερειακής νομοθεσίας. «Αν το ταξί δεν φάει, δεν θα υπάρχει ειρήνη εδώ», προειδοποίησε ο Álvarez.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...