Ολλανδία: Η Uber χάνει ξανά, η συλλογική σύμβαση για τους οδηγούς της παραμένει ενεργή

Η εταιρεία Uber δεν αδικήθηκε όταν η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους οδηγούς της κηρύχτηκε γενικά δεσμευτική από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτό αποφάσισε το Εφετείο της Χάγης, σε προσφυγή που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία. Τον Ιούλιο, το δικαστήριο της Χάγης είχε επίσης απορρίψει τις ενστάσεις της Uber σε προκαταρκτική διαδικασία.

Η Uber έχει εμπλακεί σε μια μακρά δικαστική διαμάχη για το εάν οι οδηγοί που απασχολούνται στην εταιρεία πρέπει να θεωρούνται υπάλληλοι. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το Δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι η σχέση είναι εξαρτημένης εργασίας και η Uber θα πρέπει να συμμορφωθεί επίσης με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο, η αμερικανική πολυεθνική άσκησε έφεση και ζήτησε να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει.

Στο μεταξύ, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός κήρυξε δεσμευτική τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τις επιβατικές μεταφορές, που σημαίνει ότι ισχύει για όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Το Εφετείο της Χάγης αποφάσισε ότι μια δήλωση που είναι γενικά δεσμευτική μπορεί να καταστεί ανενεργή με συνοπτικές διαδικασίες μόνο εάν είναι «προδήλως παράνομη». Σύμφωνα με τους δικαστές της υπόθεσης, αυτό δεν συνέβη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...