Διαδήλωση κατά της Uber που είναι επίσημος χορηγός της Μπερλινάλε (73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου).

Πολύς κόσμος περπάτησε στο κόκκινο χαλί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Αλλά ο Κλάους Μάγερ και οι συνάδελφοί του δεν πήγαν στο Μέγαρο της Μπερλινάλε για να πάρουν αυτόγραφα. Πήγαν για να διαμαρτυρηθούν γιατί η αμερικανική πλατφόρμα Uber ανακοινώθηκε ως συνεργάτης χορηγός στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
«Ο όμιλος πέτυχε να αναδειχθεί στο προσκήνιο ως κύριος χορηγός της Μπερλινάλε», είπε ο Μάγερ. «Αυτό καθιστά το φεστιβάλ κινηματογράφου υποστηρικτή του ενεργού καταστροφέα των ταξί. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται και δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Το Βερολίνο είναι μία από τις 10.000 πόλεις παγκοσμίως όπου η εταιρεία τεχνολογίας Uber λειτουργεί. Kαι για πρώτη φορά εμφανίζεται ως κύριος χορηγός σε μια Μπερλινάλε.
«Η Uber είναι ο κύριος υπεύθυνος για το συστηματικό ντάμπινγκ μισθών με τεράστια πτώση κάτω από τον υποχρεωτικό κατώτατο μισθό στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ταξί στο Βερολίνο», αναφέρει το φυλλάδιο που μοίρασαν οι οδηγοί ταξί στο περιθώριο των εγκαινίων του φεστιβάλ. Η Uber δεν μεταφέρει η ίδια επιβάτες, αλλά λειτουργεί ως μεσολαβητής στις παραγγελίες σε συνεργαζόμενες εταιρείες, οι οποίες πρέπει να πληρώνουν έως και 25% προμήθεια για κάθε παραγγελία.
«Η Uber θέλει να εκτοπίσει τις εταιρείες ταξί του Βερολίνου που είναι απαραίτητες ως μέρος των δημόσιων συγκοινωνιών και των υπηρεσιών γενικού συμφέροντος», αναφέρει το φυλλάδιο. «Αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την προστασία του κλάδου. Η εταιρεία προσπαθεί να καταλάβει τις τοπικές αγορές ως μονοπώλιο για να καθορίσει τις τιμές και να λειτουργήσει με τους δικούς της όρους». Οι διαμαρτυρόμενοι οδηγοί ταξί καλούν τους διοργανωτές του φεστιβάλ να αναπτύξουν μια «ηθικά βιώσιμη ιδέα μεταφορών για την Berlinale 2024» σε συνεργασία με τον δήμο, την Αρχή Μεταφορών, τις ενώσεις ταξί και το συνδικάτο Verdi.
«Η βιομηχανία ταξί του Βερολίνου έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένα “πρωτοπόρο” παράδειγμα ανεξέλεγκτου καπιταλισμού. Και όλοι βλέπουν τι συμβαίνει εάν αφήσεις τις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα», λέει ο Μάγερ.
«Πολλοί οδηγοί εργάζονται για μισθούς πείνας. Συνήθως κερδίζουν 2 μέχρι 5 ευρώ την ώρα», αναφέρει. «Η εργασία μας ήταν ήδη επισφαλής πριν εξαπλωθεί η Uber. Ακόμη και τότε, η πλειονότητα των οδηγών ταξί δεν έπαιρνε τον κατώτατο μισθό». Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις ανησυχίες των οδηγών ταξί και συνεργαζόμαστε πολύ καλά με περίπου 1.000 από αυτούς μόνο στο Βερολίνο», ήταν η απάντηση του Τομπίας Φρέλιχ, εκπροσώπου Τύπου της Uber στη Γερμανία. Ωστόσο, απέρριψε την κατηγορία ότι τα προβλήματα του κλάδου των ταξί οφείλονται κυρίως σε πλατφόρμες κινητικότητας όπως η Uber.
Και τι λέει η διοίκηση του Φεστιβάλ Βερολίνου; «Επιλέγουμε προσεκτικά τους χορηγούς μας εκ των προτέρων και τους υποβάλλουμε σε εξέταση με εκτεταμένη έρευνα», ήταν η δήλωση της επικεφαλής της Μπερλινάλε, Μαριέτε Ρίσενμπεργκ.
«Η Μπερλινάλε συνεργάζεται μόνο με εταιρείες που συμμορφώνονται με τα νομικά πρότυπα στη Γερμανία και η Uber λειτουργεί νόμιμα στην πόλη. Η εταιρεία μας διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές των πρώτων χρόνων της δεν εφαρμόζονται πλέον και ότι έχουν ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί από αυτές», ανέφερε.
«Η πλειονότητα του κοινού της Μπερλινάλε χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα μέσων μαζικής μεταφοράς», συνέχισε. «Η διοίκησή μας έχει ήδη επικοινωνήσει απευθείας με το Σωματείο Ταξί του Βερολίνου για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία ταξί δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Μπερλινάλε με αυτή την απόφαση, και ότι εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...