Μεξικό : Τα συνδικάτα ταξί διαμαρτύρονται για καταστρατήγηση των νόμων από την Uber

«Βάσει νόμου, η μεταφορά επιβατών έναντι οικονομικής αμοιβής είναι δημόσια υπηρεσία», γράφει το πλακάτ των οδηγών ταξί που διαδήλωσαν έξω από το Ομοσπονδιακά Δικαστήριο στο Κανκούν του Μεξικού, την Τετάρτη.
Περισσότεροι από 40.000 οδηγοί ταξί από τα συνδικάτα του Κανκούν, της Πλάγια ντελ Κάρμεν, του Τουλούμ και του Τσετουμάλ διαδήλωσαν την Τετάρτη στην επαρχία Κουιντάνα Ρου κατά της δυνατότητας της Uber να λειτουργεί στην πολιτεία χωρίς άδεια εκτέλεσης υπηρεσίας δημόσιας συγκοινωνίας.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν εν όψει ετυμηγορίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Uber να εισέλθει στην αγορά της περιοχής. Όμως η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε και οι οδηγοί ταξί τερμάτισαν τις διαμαρτυρίες λίγο μετά την ανακοίνωση.
«Οι οδηγοί ταξί δεν αντιτίθενται στην είσοδο των ψηφιακών πλατφορμών στην πολιτεία», δήλωσε ο Ελεάζαρ Σαγκρέρο, επικεφαλής μιας ομάδας συνδικάτων ταξί, «αλλά αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις οδηγίες του νόμου». Και πρόσθεσε ότι, παρά την αναβολή, το σωματείο θα συνεχίσει να λαμβάνει νομικές συμβουλές. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το έργο των οδηγών μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον νόμο κινητικότητας της Κουιντάνα Ρου, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών πρέπει να λειτουργούν μέσω κρατικής άδειας — απαίτηση που η Uber υποστηρίζει πως δεν ισχύει για την ίδια και έτσι η εταιρεία θα πρέπει να λειτουργεί με επιχειρηματική και όχι με κρατική άδεια.
Αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, αν η απόφαση δικαιώσει την Uber.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...