Μάντσεστερ: Oι οδηγοί της Uber απεργούν την ερχόμενη Παρασκευή. H προμήθεια της Uber έφτασε μέχρι και 55%

Ο Ομάρ οδηγούσε για σχεδόν 11 ώρες όταν μίλησε στην εφημερίδα Manchester Evening News. Ως οδηγός της Uber, αυτή η διάρκεια της βάρδιας δεν ήταν ασυνήθιστη, όπως είπε. «Σήμερα ξεκίνησα στις 6 το πρωί και 11 ώρες αργότερα έχω εισπράξει 71 λίρες σε επτά διαδρομές. Ξόδεψα 40 λίρες σε καύσιμα, οπότε μου απομένουν μόνο 31 λίρες».

Αυτό σημαίνει ότι στη βάρδιά του ο Ομάρ εργάστηκε για μόλις 2,95 λίρες την ώρα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα απεργήσει, μαζί με άλλους 1.000 συναδέλφους του, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

«Επηρεάζει πραγματικά τη ζωή μας και αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή», συνέχισε. «Εμείς υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας».

Ο Ρίζγουαν Ιλάιας, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος εργάζεται ως οδηγός ταξί για 22 χρόνια και τα τελευταία επτά από αυτά για την Uber, λέει ότι τακτικά απορρίπτει τις κλήσεις για μικρές διαδρομές, καθώς «δεν αξίζουν τον κόπο».

«Δεν δέχομαι περίπου το 20% των διαδρομών που μας προσφέρουν», είπε. «Απλώς δεν αξίζει τον κόπο. Μπορεί να κάνω μια διαδρομή δυόμισι ή τριών μιλίων και να παίρνω ένα πεντόλιρο γι’ αυτήν. Με το κόστος των καυσίμων, είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Είμαστε εξοργισμένοι γιατί προσπαθούν να μας κάνουν να δουλεύουμε όλο και περισσότερο για τα ίδια χρήματα. Οι νεότεροι οδηγοί θα δεχτούν αυτές τις διαδρομές, αλλά δεν ξέρουν ότι υποαμείβονται. Δεν είναι δίκαιο».

Οι οδηγοί της Uber αναφέρονται επίσης στο σύστημα «δυναμικής τιμολόγησης» που εισήγαγε η Uber στις 21 Νοεμβρίου. Η εταιρεία λέει ότι «ο ναύλος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το ταξίδι, προκειμένου να βελτιωθεί η αξιοπιστία σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές», οι οδηγοί όμως καταγγέλλουν ότι η εταιρεία εισπράττει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων. Αρχικά η προμήθεια της Uber ήταν 25%, αργότερα όμως έφτασε στο 45%, ακόμα και στο 55%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...