Ο δήμος του Όσλο διώχνει από τις πιάτσες τους οδηγούς ταξί που δεν έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

« Στεκόμουν στη στάση για λίγο περισσότερο από μια ώρα όταν ένας υπάλληλος του δήμου είπε ότι έπρεπε να βγω έξω, γιατί δεν έχω επαναφορτιζόμενο ταξί. Αν δεν το είχα κάνει αυτό, θα είχα λάβει πρόστιμο 900 κορώνες. Αυτό είναι πολύ άσχημο, διαμαρτύρεται ο Moharram Noori, ταξιτζής στο Όσλο της Νορβηγίας.»
Στις αρχές Αυγούστου, ο δήμος έβαλε πινακίδες που απαγόρευαν οτιδήποτε άλλο, εκτός από επαναφορτιζόμενα ταξί να σταματούν σε πιάτσες στο κέντρο της πόλης. Μπορούν να σταθμεύουν μόνο υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 16 πιάτσες που έχει τοποθετηθεί αυτό το σήμα. Σε δύο οδηγούς έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής πρόστιμο 900 κορώνες επειδή στάθηκαν εκεί κατά παράβαση της πινακίδας. Αρκετούς οδηγούς τους έδιωξαν αστυνομικοί της πόλης.
« Με έχουν διώξει τρεις φορές. Μια φορά ήμουν δεύτερος στη σειρά. Είναι λυπηρό όταν πρέπει να βγεις από την ουρά ακριβώς πριν τη σειρά σου. Το ταξί έχει υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Και τώρα έρχονται αυτές οι απαγορεύσεις που μας δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα, λέει ο Noori.»
Νέοι κανόνες από τον Νοέμβριο του 2024
Σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται ότι όλα τα ταξί στο Όσλο πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών από την 1η Νοεμβρίου 2024. Ως εκ τούτου, πολλοί εκπλήσσονται από τις πινακίδες που εμφανίστηκαν δύο χρόνια πριν από αυτήν την ημερομηνία.
« Ήμουν αποφασισμένος να αγοράσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν από την 1η Νοεμβρίου 2024. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Γιατί αν πουλήσω το Toyota μου τώρα, θα χάσω πολλά χρήματα, λέει ο Noori.»
Στη στάση του λεωφορείου έξω από το Plaza Hotel βρίσκονται δύο οδηγοί ταξί, ο Mohammad Arif και ο Ghulam Rasool Shahzad. Και οι δύο έχουν αντικαταστήσει τα Toyota τους με Tesla.

« Αγχώθηκα όταν άκουσα ότι οι συνάδελφοι πετάχτηκαν έξω από τις πιάτσες. Τότε αποφάσισα να πουλήσω το Toyota μου και να αγοράσω ένα Tesla. Είχα χρησιμοποιήσει το Toyota ως ταξί για επτά μήνες και έχασα 55.000 κορώνες από την πώληση, επειδή η αγορά για αυτοκίνητα ορυκτών καυσίμων είναι κακή, λέει ο Shahzad.»
«Τώρα πρέπει να δουλεύω 12-13 ώρες την ημέρα για να χρηματοδοτήσω ένα νέο αυτοκίνητο με 639.000 κορώνες, λέει ο Arif.»
Ο δήμος δεν γνωρίζει πόσα ηλεκτρικά ταξί υπάρχουν στο Όσλο. Το Oslo Taxi, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κέντρο ταξί του Όσλο, έχει λίγο περισσότερο από 15 % ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο στόλο του. Επί του παρόντος, μόνο μία από τις 16 πιάτσες έχει δυνατότητα φόρτισης. Είναι η στάση στον κινηματογράφο Saga.

\"\"


Επείγουσα συνάντηση με τον δήμο
Δεδομένου ότι κανείς στον κλάδο δεν γνώριζε τις νέες πινακίδες πριν τοποθετηθούν, υπήρξε επείγουσα συνάντηση μεταξύ των κέντρων ταξί και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Πόλης. Μέχρι να έχουν άλλη μια συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Πόλης προειδοποιεί ότι δεν θα άρει την απαγόρευση στάθμευσης των μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Γιατί τοποθετούνται όμως αυτές οι πινακίδες δύο χρόνια πριν τεθούν σε ισχύ οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τα ταξί στον δήμο του Όσλο; Η Υπηρεσία Αστικού Περιβάλλοντος λειτουργεί σύμφωνα με πολιτικούς στόχους, και αυτός είναι ένας από αυτούς, λέει ο διευθυντής του τμήματος Kaisa Froyn. Ο Δήμος του Όσλο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά δεσμεύτηκε να το κάνει, μετά τη συνάντηση με τον κλάδο την Δευτέρα.
Έχει δημιουργήσει απρόβλεπτο πρόβλημα
«Ο Ζάρλε Κανάρης, ο οποίος διευθύνει το ραδιοταξί Bytaxi είναι μεταξύ αυτών που αντέδρασαν πιο έντονα στις νέες πινακίδες.
Πολλοί οδηγοί έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας αυτών των πινακίδων. Ο κλάδος των ταξί έχει δυσκολευτεί να περάσει την πανδημία, με απότομη πτώση του τζίρου. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να αλλάξουν αυτοκίνητο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μόνο απρόβλεπτο πρόβλημα δημιουργεί στους ιδιοκτήτες ταξί, λέει ο Κανάρης.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...