Μια «παγκόσμια διαμαρτυρία» του ταξί στις Βρυξέλλες στις 8 Σεπτεμβρίου: «να χυθεί φως στο σκάνδαλο Uber Files»

Πολλές ευρωπαϊκές ενώσεις ταξί συναντώνται στο Gare du Nord για μια πορεία προς την ευρωπαϊκή συνοικία. Η εκδήλωση είναι μια απάντηση στα \”Αρχεία Uber\” που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα.
Πρόκειται για μια «παγκόσμια» διαμαρτυρία του κλάδου των ταξί που προγραμματίζεται για τις 8 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ο Abdel Sabbani, πρόεδρος της BTF (Ομοσπονδία Ταξί Βρυξελλών), δηλώνει: « Σκοπός αυτής της διαδήλωσης είναι να απαιτήσει να πέσει φως στο σκάνδαλο UberFIles».
Για την ιστορία, τον περασμένο Ιούλιο, πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες για τις αμφισβητήσιμες μεθόδους της εταιρείας Uber όταν έφτασε στην Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, δύο πολιτικές προσωπικότητες επισημάνθηκαν για τις στενές επαφές τους με την εταιρία της Καλιφόρνια: ο Pascal Smet (Vooruit) τότε υπουργός Κινητικότητας και ο Boris Dilliès (MR), τότε περιφερειακός αναπληρωτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κινητικότητας. Αποκαλύψεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή των Βρυξελλών, στις αρχές του επόμενου μήνα.
«Ζητάμε δικαιοσύνη»
Η BTF υπολογίζει στην παρουσία των « γαλλικών, ισπανικών, ιταλικών, ελβετικών, βρετανικών, γερμανικών, νοτιοαμερικανικών και ελληνικών συνδικάτων » στις 8 Σεπτεμβρίου.
\”Ο τομέας είναι ενωμένος. Τα ταξί αντιπροσωπεύουν πέντε εκατομμύρια οικογένειες στην Ευρώπη. Αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Θέλουμε δικαιοσύνη\” , λέει ο Sam Bouchal, εκπρόσωπος του BTF, ο οποίος ζητά κυρώσεις και αποζημίωση. \”Δεν είναι μια κορπορατιστική διαδήλωση. Η υβριδοποίηση εξαπλώνεται. Το ταξί ήταν μόνο το εργαστήριο.\”

\"\"


Το ραντεβού της εκδήλωσης δίνεται γύρω στις 10 το πρωί στο Gare du Nord, στη λεωφόρο Albert II. Στη συνέχεια η διαδήλωση θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή συνοικία.
Το ΣΑΤΑ έτεινε χέρι βοηθείας στο κάλεσμα της BTF και θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας. Παράλληλα θα ενημερώσει όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος μιλώντας στην dailytaxinews.gr εξήγησε τι ακριβώς επιδιώκει ο κλάδος με αυτή την διαμαρτυρία.
«Δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος. Ούτε άλλος χρόνος. Η Ε.Ε πρέπει να πει ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις της και ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει μετά τις αποκαλύψεις του IJI.
Τα συνδικάτα των ταξί στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, απαιτούν αξιόπιστες έρευνες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση ) όσο και σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη-μέλη. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να παρθούν ισχυρά μέτρα προστασίας των καταναλωτών και των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών, να επιβληθούν κυρώσεις και να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα ζητάμε από την Ε.Ε ακύρωση της σύστασης (2022/C62/01) που προωθεί την απορρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ταξί και προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών.
Είναι αναγκαιότητα πλέον να ξαναγραφούν οι κανόνες για τις επιβατικές μεταφορές και να αποτυπωθεί με σαφήνεια η διάκριση μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας ταξί και των προσφορών -επί πληρωμή- μεταφοράς προσώπων.
Όσα αποκαλύφθηκαν με τα «Uberfiles», αποδεικνύουν ότι εδώ και μια δεκαετία επιχειρείται ένας πρωτοφανής μετασχηματισμός της οικονομίας και της εργασίας. Η Uberization είναι απλά το πρώτο δείγμα διαδεδομένου αυτοματισμού εργασίας. Αν αυτό δεν σταματήσει, τότε δεν υπάρχει εργασιακό μέλλον για κανέναν.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...