H Γερμανία θα σταματήσει να επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών ταξί

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος (BAFA) δεν θα χρηματοδοτεί πλέον την αγορά επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (BVTM) χαρακτηρίζει την απόφαση αδικαιολόγητο μειονέκτημα εις βάρος των επαγγελματιών που επιθυμούν να αλλάξουν το όχημά τους με ένα ηλεκτρικό.
Το λεγόμενο μπόνους BAFA αποτελούσε κίνητρο για τη βιομηχανία του ταξί ώστε να εξηλεκτρίσει τον στόλο της, από τον Σεπτέμβριο, όμως, αυτό το κίνητρο αγοράς θα αφορά μόνο τους ιδιώτες. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Αυτοκινήτων Ενοικίασης Αυτοκινήτων (BVTM) χαρακτηρίζει την απόφαση εξωφρενική.
«Είναι εντελώς ακατανόητο: Υποστηρίζεται ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο με περίπου 15.000 χιλιόμετρα ετησίως. Τα ηλεκτρικά ταξί, που διανύουν περίπου 90.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ», δήλωσε ο Μάικλ Όπερμαν, διευθύνων σύμβουλος της BVTM. Και αναρωτιέται: «Στην ήδη τεταμένη οικονομική κατάσταση, πώς θα μπορέσουν περισσότερες εταιρείες να στραφούν σε καθαρά οχήματα εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σταματήσει τις επιδοτήσεις;».
Η BVTM καλεί τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ να συνεχίσει την προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Ο υπουργός είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ αυτής και υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη για τα ταξί και τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών με εξαιρετικά υψηλά χιλιόμετρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. «Πρέπει να τηρήσει στον λόγο του», επισήμανε ο Όπερμαν.
Μέσω του Ομοσπονδιακού Χρονοδιαγράμματος Ηλεκτρικών Ταξί, η BVTM είχε υπολογίσει, το 2021, ότι ο στόλος των ταξί θα μπορούσε να καταστεί μηδενικών εκπομπών ρύπων το αργότερο το 2030.
Αντιθέτως, η χρηματοδότηση διακόπτεται σταδιακά. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, η απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (με μπαταρία ή κυψέλη καυσίμου) θα επιδοτείται μόνο με 3.000 έως 4.500 ευρώ, ανάλογα με την τιμή αγοράς. Από 1.9.2023 η επιδότηση θα περιοριστεί μόνο σε ιδιώτες. Για ηλεκτρικά αυτοκίνητα άνω των 45.000 ευρώ, το περιβαλλοντικό μπόνους δεν θα ισχύει πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής για plug-in υβριδικά λήγει στο τέλος του μήνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...