Iσπανία: Δικαίωση για το ταξί. Επικυρώθηκε σήμερα το βασιλικό διάταγμα που περιορίζει τις αδειοδοτήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων επικύρωσε σήμερα το βασιλικό διάταγμα – νόμος 5/2023, το οποίο περιλαμβάνει τροποποίηση του νόμου για τις χερσαίες μεταφορές, προκειμένου να περιοριστεί και να αποτραπεί η μαζική απελευθέρωση των οχημάτων προς ενοικίαση με οδηγό (VTC).

Το κείμενο επικυρώθηκε με 53 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 11 αποχές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα ψήφισε υπέρ, κάτι που εκλαμβάνεται από τα μέσα ενημέρωσης ως προσέγγιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι το βασιλικό διάταγμα – νόμος που επικυρώθηκε σήμερα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής ήταν η προσαρμογή της νομοθεσίας για τις μεταφορές στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου, η οποία έκρινε ότι η αναλογικότητα 1/30 μεταξύ των VTC και των ταξί είναι αντίθετη προς το δίκαιο της Ε.Ε.

Με αυτό το βασιλικό διάταγμα – νόμο, και συγκεκριμένα στο τρίτο παράρτημά του, οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον αριθμό των VTC για λόγους γενικού συμφέροντος, όπως το περιβάλλον, η κυκλοφορία και ο δημόσιος χώρος, όπως αποφάνθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχολιάζοντας την απόφαση σε ανακοίνωσή της, η Elite Taxi Barcelona αναφέρει ότι το βασιλικό διάταγμα «εγκρίθηκε παρά τα κροκοδείλια δάκρυα των εργοδοτών VTC και των μεγάλων κατόχων στόλων VTC, που διαθέτουν στις πλατφόρμες κινητικότητας και έχουν μετατραπεί σε λόμπι (MoveEu) και παρά τα επείγοντα αιτήματα προς την Ευρωπαία επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν να ελέγξει τη νομιμότητά του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...