Φεύγουν από την Ουκρανία με ταξί και αναζητούν μια νέα ζωή μακριά από την φρίκη του πολέμου

Η Ουκρανή Όλγα, 38 ετών, κρατά την 6 μηνών κόρη της Βέρα μπροστά από το κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο Nadarzyn (Φωτογραφία από REUTERS/Kacper Pempel/File Photo).
Η Όλγα και τα δύο παιδιά της, διασχίζουν την Ευρώπη οδικώς, δραπετεύοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη βοήθεια μιας ομάδας Ισπανών οδηγών ταξί που οδήγησαν μέχρι στην Πολωνία για να υποστηρίξουν την μαζική εκκένωση των προσφύγων. Όπως πολλοί από τα σχεδόν τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ξεχύθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας αναζητώντας καταφύγιο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είναι στοιχειωμένη από αυτά που έχει δει. Η Όλγα έπρεπε να αποχαιρετήσει τον σύζυγο, τον αδερφό και τον πατέρα της, που έμειναν πίσω για να πολεμήσουν.
\”Είναι ένας εφιάλτης. Μια ανθρωπιστική καταστροφή, ένας πόλεμος, πολλοί νεκροί. Και δεν έχει τέλος, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα συνεχιστεί\”, είπε η Όλγα, 38 ετών, στο Reuters στο Nadarzyn, κοντά στο Πολωνική πρωτεύουσα, την Βαρσοβία. Εκεί συνδέθηκε με μια ομάδα 28 ισπανικών ταξί που παρέδιδαν βοήθεια και παρέλαβαν 140 πρόσφυγες τη Δευτέρα για να τους μεταφέρουν πίσω στην Ισπανία.
Είναι η δεύτερη φορά που η Όλγα και η οικογένειά της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξαφνικά το σπίτι τους. Το 2014, διέφυγαν από τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις καθώς προχωρούσαν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Εκείνη την εποχή, η Όλγα, που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό της λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των ανδρών συγγενών της, άφησε πίσω της την επιχείρηση που έφτιαξε ως προγραμματίστρια υπολογιστών στην πόλη Λουχάνσκ. Στο Κίεβο, γεννήθηκε η κόρη της και ο 11χρονος γιος της Slavik.
\”Η καρδιά μου μόλις είχε ηρεμήσει (αφού έφυγα από το Donbass). Μετά ξανά ξύπνησα το πρωί από εκρήξεις, και πάλι πρέπει να φύγουμε από την πατρίδα μας\”, είπε, σκουπίζοντας τα δάκρυά της πριν ξεκινήσει το ταξίδι της. Πολίτες από όλη τη Δυτική Ευρώπη έχουν πάει με αυτοκίνητο ή μίνι βαν προς τα ευρωπαϊκά σύνορα της Ουκρανίας για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να βρουν νέα σπίτια. Περίπου 2,95 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 1,8 εκατομμυρίων στην Πολωνία, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περίπου 300.000 έχουν πάει στη Δυτική Ευρώπη.

\"\"
\”Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΠΑΕΙ\”
Στο Nadarzyn, ένας ταξιτζής έπαιζε με το μωρό της Όλγας, ενώ ένας άλλος σήκωσε στους ώμους του ένα κοριτσάκι που φορούσε ένα πολύχρωμο σακίδιο, χαρίζοντας παιχνίδια και γλυκά που έφεραν από την Ισπανία. Η αυτοκινητοπομπή των ταξί, με δύο οδηγούς σε κάθε όχημα, είχε φύγει από την Μαδρίτη την Παρασκευή. Το 40ωρο ταξίδι μετ\’ επιστροφής τους άνω των 3.300 km (2.050 μίλια) οργανώθηκε σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τους ίδιους τους οδηγούς. Υπολόγισαν το κόστος σε 50.000 ευρώ , το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους και πρόσθετες δωρεές.
«Στην αρχή οργάνωσα το ταξίδι μόνο για μένα, αλλά έμαθα ότι και άλλοι συνάδελφοι ήθελαν να βοηθήσουν και να απομακρύνουν τους ανθρώπους από αυτή την κόλαση», είπε ο οδηγός Χαβιέρ Ερνάντες, ο οποίος είπε ότι έχασε έναν Ουκρανό φίλο στις μάχες λίγες μέρες νωρίτερα. Ο Pablo Ucero, ένας 58χρονος οδηγός, δακρύζει καθώς μιλούσε στο Reuters. \”Η καρδιά μου ραγίζει για αυτούς. Κανείς δεν πρέπει να ζήσει κάτι τέτοιο\”.
Η πρωτοβουλία τους είναι μόνο μία από τις πολλές που ξεπηδούν σε όλη την Ισπανία και την Ευρώπη με στόχο να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

\"\"
Η Mayte Pérez, 51 ετών, ο σύζυγός της και τέσσερις φίλοι επέστρεψαν στην Ισπανία την Παρασκευή από την Πολωνία με επτά πρόσφυγες. Τέσσερις από αυτούς – μια μητέρα, τα δύο της παιδιά και ένα κορίτσι που ήρθε μόνο του – θα ζήσουν σε ένα διαμέρισμα που θα παραχωρήσει ένας γείτονας στο San Clodio, στη βόρεια Ισπανία. Η Perez είπε ότι δεν είχε ρωτήσει τους επιβάτες της για το τι συνέβη πριν συναντηθούν στην Πολωνία. «Φοβάμαι μην τους πληγώσω», είπε στο Reuters καθ\’ οδόν στην επιστροφή για την Ισπανία. Οι οδηγοί ταξί θα επιστρέψουν νωρίς την Τετάρτη στη Μαδρίτη, όπου οι πρόσφυγες θα ελεγχθούν από γιατρούς και τις ισπανικές αρχές προτού εγκατασταθούν σε προσωρινά καταλύματα.
\”Μερικοί από τους οδηγούς μιλούν για την εμπειρία τους. Σώσαμε 140 ζωές και δεν υπάρχει τίμημα σε αυτό\”, δήλωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Φουνέζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης. Στην Ισπανία, οι Ουκρανοί θα πρέπει να λάβουν προσωρινές εντολές προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους επιτρέπουν να αποκτούν γρήγορα άδειες διαμονής και εργασίας. Το Υπουργείο Ένταξης της Ισπανίας δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, 1.000 Ουκρανοί είχαν εισέλθει στο κρατικό δίκτυο υποδοχής, αν και πολύ περισσότεροι εισέρχονταν με τη βοήθεια της οικογένειας και φίλων. Οι αρχές τόνισαν την ανάγκη να προγραμματιστούν, να συντονιστούν και να επισημοποιηθούν οι αφίξεις προσφύγων στην Ισπανία για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, ιδίως στην περίπτωση των παιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...