Νέα δικαστική ήττα της Uber στη Ζυρίχη. Είναι εργοδότης αποφάνθηκε το δικαστήριο και την καλεί να πληρώσει 5,3 εκατομμύρια φράγκα για κοινωνική ασφάλιση.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για την Uber, η οποία έχει να αντιμετωπίσει δικαστικές υποθέσεις σχεδόν παντού. Η αμερικανική εταιρεία δεν είναι απλώς ένας πάροχος υπηρεσιών που φέρνει δύο άτομα σε επαφή με το λογισμικό της, αλλά ένας πραγματικός εργοδότης και για αυτό πρέπει να πληρώσει κοινωνικές εισφορές. Αυτό αποφάνθηκε το Δικαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Καντονίου της Ζυρίχης.

Μετά τη δικαιοσύνη της Γενεύης και του Vaud, που εξέδωσαν παρόμοιες ετυμηγορίες, η Ζυρίχη καταφέρνει σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς η Uber έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο στην Ελβετία.

Ουσιαστικά, το Δικαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ζυρίχης κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η Uber και οι οδηγοί της έχουν εργασιακή σχέση και ως εκ τούτου η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι αποφάσεις, κατά των οποίων η Uber έχει ήδη ανακοινώσει προσφυγές στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, αναφέρονται όλες σε υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2014. Το 2019, ο Οργανισμός ασφάλισης ατυχημάτων Suva και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Καντονίου της Ζυρίχης (SVA) είχαν ταξινομήσει τους οδηγούς της Uber ως υπαλλήλους .

Πέντε εκατομμύρια φράγκα πρόστιμο

Στη συνέχεια, η SVA ζήτησε από την Uber, ή μια από τις θυγατρικές της, να πληρώσει 4,3 εκατομμύρια φράγκα σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, συν τόκους υπερημερίας ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου φράγκων που έχουν συσσωρευτεί από το 2014.

Η Uber στράφηκε αργότερα στο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η δραστηριότητά της δεν μπορεί να εξισωθεί με αυτή ενός σταθμού ταξί. Το λογισμικό της Uber είναι μια απλή υπηρεσία που συνδέει δύο άτομα: έναν οδηγό και έναν επιβάτη. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί που εργάζονται μέσω της εφαρμογής της θα πρέπει να θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι.

\"\"

Όχι μόνο συστάσεις, αλλά οδηγίες εργασίας

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Δικαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ζυρίχης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν ορισμένα στοιχεία – όπως η ευελιξία του χρόνου εργασίας – συνηγορούν υπέρ της αυτοαπασχόλησης, οι περισσότερες από τις πτυχές που ελήφθησαν υπόψη «δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αυτό είναι δουλειά των εργαζομένων».

Ενώ η Uber περιγράφει πολλές απαιτήσεις στα συμβόλαιά της ως απλές \”συστάσεις\”, αυτές είναι στη φύση των οδηγιών. Για παράδειγμα, ένας οδηγός επιτρέπεται να αλλάξει τις συστάσεις ναύλων, αλλά μόνο μειώνοντάς τις, δηλαδή με δικά του έξοδα. Αυτό αντιπροσωπεύει «άσκηση του δικαιώματος να δίνεις οδηγίες» και με άλλα λόγια συνεπάγεται σχέση υποτέλειας, έκρινε το δικαστήριο.

Επίσης, όσον αφορά τον επιχειρηματικό κίνδυνο, το δικαστήριο θεωρεί ότι υπάρχει σχέση εξάρτησης με τους οδηγούς. Οι τελευταίοι δεν αποκτούν απευθείας επαφή με τους επιβάτες, αλλά μέσω της εφαρμογής Uber. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες, που δεν κάνουν κράτηση με συγκεκριμένο οδηγό, αλλά με την Uber.

Προσφυγές στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Η  Uber ανακοίνωσε προσφυγές στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Ζυρίχης –τονίζει σε ανακοίνωσή της –  αγνοούν το γεγονός ότι οι οδηγοί της Uber στην Ελβετία δεν υπόκεινται σε εργασιακές υποχρεώσεις και ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θέλει να παραμείνουν ανεξάρτητοι.

Το δικαστήριο αγνόησε επίσης «ότι η Uber έχει κάνει πολλές αλλαγές από το 2014 για να ενισχύσει περαιτέρω την ελευθερία επιλογής και την αυτονομία των ανεξάρτητων οδηγών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή».

Στο μεταξύ, το συνδικάτο Unia προέτρεψε την Uber να εγκαταλείψει τις εκκλήσεις και να προσλάβει σωστά τους εργαζομένους της. Υπό το πρίσμα των ποινών, οι οδηγοί «απασχολούνται ουσιαστικά στα … μαύρα», γράφει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...