ΗΠΑ: Η απληστία της Γουόλ Στριτ, και όχι η αμοιβή των εργαζομένων, κάνει τις διαδρομές με Uber ακριβότερες

Όποιος μετακινήθηκε πρόσφατα με ένα όχημα της Uber, πιθανώς έχει παρατηρήσει ότι κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο οργανισμός inequality.org πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τις τιμές των ναύλων των πλατφορμών και ανακαλύψαμε μια ιστορία εξαπάτησης και εταιρικής απληστίας που ξεζουμίζει τόσο τους οδηγούς όσο και τους επιβάτες των πλατφορμών, διοχετεύοντας τα χρήματά τους σε τράπεζες και δισεκατομμυριούχους.

Τον περασμένο μήνα, η Μινεάπολη πέρασε ένα διάταγμα που απαιτεί από τις πλατφόρμες χρήσης να πληρώνουν τους οδηγούς τουλάχιστον 1,40 δολάρια ανά μίλι και 51 σεντς ανά λεπτό. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπλοκάρουν το κατώτατο όριο αμοιβής, η Uber και η Lyft απειλούν να εγκαταλείψουν την πόλη, ισχυριζόμενες ότι μια τέτοια απαίτηση θα έκανε τις διαδρομές πολύ ακριβές για τους κατοίκους. Αυτό το επιχείρημα -ότι οι υψηλότερες αμοιβές των οδηγών θα οδηγούσαν σε μεγάλες αυξήσεις των ναύλων- είναι μία από τις αγαπημένες τακτικές τρομοκράτησης της Uber και της Lyft. Καθώς οι οδηγοί σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται για τους μισθούς φτώχειας και οργανώνονται για καλύτερες αμοιβές, οι κολοσσοί των υπηρεσιών κοινής χρήσης έχουν προβάλει ξανά και ξανά αυτή τη γραμμή – στο Κονέκτικατ, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, μεταξύ άλλων.

Η ομάδα του οργανισμού Inequality.org ανέλυσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαδρομές κοινής χρήσης, συγκρίνοντας δεδομένα τεσσάρων ετών στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες αγορές στις ΗΠΑ και για τις δύο μοναδικές αμερικανικές πόλεις που υποχρεώνουν τις πλατφόρμες κινητικότητας να αναφέρουν λεπτομερή στοιχεία για τις διαδρομές τους. Στη Νέα Υόρκη, οι οδηγοί ξεπέρασαν την κινδυνολογία της Uber και κέρδισαν ένα πρότυπο ελάχιστης αμοιβής που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Στο Σικάγο, οι οδηγοί οργανώνονται αλλά δεν έχουν ακόμη κερδίσει μισθολογική προστασία.

Αν το επιχείρημα της Uber ήταν αληθές, οι ναύλοι θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί περισσότερο στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη ισχύος του προτύπου αμοιβών. Στην πραγματικότητα, συνέβη το αντίθετο. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που μελέτησε ο οργανισμός, η Uber και η Lyft αύξησαν τους ναύλους κατά 54% στο Σικάγο, όπου οι οδηγοί δεν έχουν καμία προστασία αμοιβών. Στη Νέα Υόρκη, αύξησαν τους ναύλους μόνο κατά 36%. Η πραγματικότητα δεν συνάδει με την τακτική τρομοκράτησης της Uber.

Αν λοιπόν οι ναύλοι αυξήθηκαν περισσότερο στην πόλη χωρίς κατώτατο όριο αμοιβών, τι προκαλεί αυτές τις μεγάλες αυξήσεις τιμών; Εξετάστηκαν πολλές πιθανές εξηγήσεις, αλλά μόνο μία ταιριάζει με τα δεδομένα: η πίεση από τη Γουόλ Στριτ.

Για χρόνια, η Uber χρησιμοποιούσε χρήματα από εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η BlackRock και δισεκατομμυριούχων όπως ο Τζεφ Μπέζος για να επιδοτεί φτηνές διαδρομές και αξιοπρεπείς αμοιβές. Τώρα που η Uber κυριαρχεί στην αγορά, οι επενδυτές της απαιτούν το μερίδιό τους. Και καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις για να βγάλει κέρδος, έχει αυξήσει τις τιμές των ναύλων και έχει μειώσει τις αμοιβές των οδηγών.

Η στρατηγική αποδίδει: μόλις τον περασμένο μήνα, η Uber ανακοίνωσε ετήσια κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της – και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μοιράσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της.

Το να αφήνουμε τις εταιρίες κοινής χρήσης να εκφοβίζουν και να κοροϊδεύουν για να πετύχουν τον σκοπό τους, βλάπτει όλους μας. Οι επιβάτες αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για να μετακινηθούν, ενώ οι οδηγοί πρέπει να εργάζονται πολλές ώρες και να παλεύουν για να επιβιώσουν. Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η προστασία των μισθών θα οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων φαίνεται να είναι μια τακτική για να στρέψουν τους οδηγούς εναντίον των επιβατών και να συγκαλύψουν αυτή τη μαζική μεταφορά πλούτου στη Γουόλ Στριτ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κοινότητες δεν υποκύπτουν πλέον στις τακτικές τρομοκράτησης της Uber. Στη Μινεάπολη, το δημοτικό συμβούλιο στάθηκε στο πλευρό των -κυρίως μαύρων και μεταναστών- οδηγών της πόλης αντί να ενδώσει στον εκφοβισμό της Uber. Και στο Σικάγο οι οδηγοί οργανώνονται για να πετύχουν την έκδοση διατάγματος που θα ορίζει κατώτατο μισθό διαβίωσης και προστασία από άδικες απενεργοποιήσεις – και έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτοί οι αγώνες δεν έχουν τελειώσει ακόμα (ήδη η Uber και η Lyft στρέφονται προς το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Μινεσότα, το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο που να απαγορεύει την έναρξη ισχύος του διατάγματος της Μινεάπολης). Αλλά όταν οι οδηγοί και οι κοινότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους, αυτές οι πόλεις δείχνουν ότι μπορούμε να πούμε «όχι» στον εκφοβισμό της Uber, να διασφαλίσουμε ότι οι οδηγοί πληρώνονται επαρκώς για να συντηρούν τις οικογένειές τους και να διαμορφώσουμε ένα σύστημα μεταφορών που θα εξυπηρετεί τους πολίτες αντί για τη Γουόλ Στριτ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *