Ιταλία : Η μάχη του ταξί, είναι μάχη πολιτισμού. Η σύγκρουση είναι ακριβώς αυτή: εγγύηση δημόσιας υπηρεσίας έναντι χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας

Το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό, το οποίο αναλαμβάνει να παρέμβει στους τομείς της τοπικής δημόσιας υπηρεσίας, της ενέργειας, των μεταφορών, των απορριμμάτων, των επιχειρήσεων και της εποπτείας της αγοράς, έχει πυροδοτήσει διάφορες διαμάχες, ειδικά στον κόσμο των ταξί. Το κύριο σημείο αφορά το άρθρο 8, το οποίο μάλιστα προβλέπει αυστηρά ρυθμισμένη και κλειστή αγορά για την κατηγορία. Ο επικεφαλής της  USB-Taxi, Riccardo Cacchione, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται  σήμερα ο κλάδος.

\"\"

«Κυβέρνηση ευαισθητοποιημένη στα συμφέροντα των πολυεθνικών»

«Η κατάσταση – επιβεβαιώνει o Cacchione – είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για άλλη μια φορά φέτος η εργασία μας καταστρέφεται σοβαρά από τους περιορισμούς για την υγεία. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το εισόδημα και ταυτόχρονα να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Μια κυβέρνηση, «ευαίσθητη» στα συμφέροντα των πολυεθνικών, λέει ψέματα γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα για όσα συμβαίνουν στον κλάδο μας. Η κερδοσκοπική δυναμική ευνοείται αντί της εργασίας. Αυτή η Δημοκρατία βασίζεται στην εργασία και είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται σε εταιρείες που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο, να αποκομίζουν κέρδη σε αυτό που ο νόμος ορίζει ως βασική υπηρεσία.

Εμείς οι οδηγοί ταξί, δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους χρήστες μας βάσει οικονομικών δεδομένων. Αντίθετα, καλούμαστε να εγγυηθούμε σε όλους τη χρήση ταξί, που για αυτό ο νόμος την ορίζει πλαισιώνει ως συμπληρωματική των τακτικών μεταφορών».

\"\"

«Ο ιδρώτας των οδηγών ταξί επισκιάζεται»

«Όλη η Ιταλία, ή 40.000 οδηγοί ταξί, παρόντες σε όλες τις μητροπολιτικές πόλεις και στις κύριες ιταλικές επαρχίες, συνεχίζουν να βλέπουν τον «ιδρώτα» τους να επισκιάζεται από αυτούς τους «βαμπίρ», οι οποίοι μεταξύ άλλων δεν πληρώνουν ούτε φόρους στη χώρα μας. Ανεξάρτητες διεθνείς πηγές αναδεικνύουν αυτές τις συμπεριφορές. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτό που συνέβη στην Ινδία όπου παρά το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς δεν πλήρωσαν ούτε το ένα τρίτο της αναμενόμενης φορολογίας 6%, σε μια χώρα με πάνω από 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Θέλουμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όχι μόνο τους 40.000 Ιταλούς οδηγούς ταξί που ασχολούνται με αυτήν την υπηρεσία, αλλά και να αναπτύξουμε μια μάχη πολιτισμού. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η υπηρεσία μας και το έργο που προκύπτει, θα παρασυρθούν ξανά στο βωμό του κέρδους. Η σύγκρουση είναι ακριβώς αυτή: εγγύηση δημόσιας υπηρεσίας έναντι της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας».

\"\"

«Ο Ντράγκι λέει ψέματα γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα»

«Και τέλος – καταλήγει – θέλω να προσθέσω ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι λέει ψέματα γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα. Ο εκβιασμός σύμφωνα με τον οποίο, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια PNRR, η Ευρώπη μας ζητά να ανοίξουμε ε αυτές τις υπηρεσίες είναι φάρσα: δεν είναι αλήθεια. Ακόμη και η περιβόητη Οδηγία Bolkestein εξαιρεί τα ταξί και τα ασθενοφόρα (παράγραφος 21 της οδηγίας 123/2006), επαναλαμβάνεται στο διάταγμα 59/2010, παρεμβαίνοντας στους κανόνες των εσωτερικών αγορών για τις χώρες της Ε.Ε. Αυτό που μας ζητάει η Ευρώπη είναι ψεύτικο.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και παρά τις καταστροφές που μας έχει προκαλέσει η πανδημία, θα αντισταθούμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Θα χρειαστούμε απεργίες, ισχυρές πρωτοβουλίες, ακόμη και ενέργειες στα ΜΜΕ (υπερβολικά προσανατολισμένα προς αυτή την κυβέρνηση). Εμείς ως συνδικαλιστικό σωματείο είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ανελέητα. Το USB-Taxi είναι πεπεισμένο ότι μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε, χωρίς αν και αλλά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...