Γερμανία : Όποιος χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχει ελεγχθεί ότι δεν έχει προσβληθεί (κανόνας 3G). Το ταξί εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα.

Ο κανόνας 3G αρχικά προοριζόταν να εισαχθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά τώρα ισχύει μόνο για λεωφορεία, τρένα, για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και αεροπορικές μεταφορές. Οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί BVTM και της Ένωσης Ταξί και Ενοικίασης Αυτοκινήτων TMV, οι οποίες είχαν επισημάνει προηγουμένως το παράλογο των ελέγχων 3G στο ταξί, στέφθηκαν με επιτυχία.

 Και οι δύο σύλλογοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους. Ο Patrick Meinhardt, Διευθύνων Σύμβουλος της TMV, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Το BVTM τόνισε για άλλη μια φορά ότι η υποχρέωση παρακολούθησης των οδηγών ταξί δεν θα ήταν εφικτή στην πράξη, ακόμη και αν η 3G στο ταξί θεωρείται γενικά λογική.

Ανεξάρτητα από τον κανονισμό 3G, όλοι οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με ταξί. Αυτό είναι ένα κρατικό διάταγμα που ισχύει επί του παρόντος και στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων  (BVTM), ο Michael Oppermann, δημοσίευσε ένα σύντομο δελτίο τύπου σχετικά με τον προγραμματισμένο κανόνα 3G στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η βιομηχανία ταξί υποστηρίζει τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, είπε ο Oppermann. «Από την αρχή της πανδημίας, χιλιάδες ταξί εργάζονται σκληρά για να επιτρέψουν την κινητικότητα, να την καταστήσουν ασφαλή και έτσι να συμβάλουν ενεργά στον περιορισμό των λοιμώξεων. Εξοπλίσαμε τον στόλο των ταξί με συσκευές διαχωρισμού και εφαρμόζουμε καθημερινά τεχνικές απολύμανσης και αερισμού».

Ο Oppermann εξηγεί ότι το ταξί εκπληρώνει μια δημόσια λειτουργία και ότι η ένωση γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον ρόλο και την ευθύνη. «Ωστόσο, το ταξί χρησιμοποιείται για μεμονωμένες μεταφορές και επομένως πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά για να αποφευχθεί η μόλυνση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα λεωφορεία και τα τρένα. Το ταξί δεν είναι ένα μέρος όπου συναντάται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αλλά είναι μια ατομική λύση κινητικότητας».

Στην περίπτωση του κανόνα 3G, είναι επομένως σημαντικό στον κλάδο των ταξί να μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί μια λύση στην πρακτική της μεταφοράς επιβατών – στην οποία η βιομηχανία ταξί θέλει να συμβάλει εποικοδομητικά. «Αλλά είναι επίσης σαφές για εμάς: Απορρίπτουμε την υποχρέωση ελέγχου των οδηγών ταξί ως μη πρακτική. Ο έλεγχος των επιβατών δεν είναι καθήκον του ταξιτζή, ούτε είναι αρμοδιότητά τους.\”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...