Ο πραγματικός στόλος της Uber στη Βαρκελώνη είναι μόνο 30-40 αυτοκίνητα

Μεγάλες εταιρείες ταξί γυρίζουν την πλάτη στην Uber από φόβο και νομική δυσπιστία

Υπήρχαν 350 οδηγοί ταξί που, από την Τρίτη αυτή την εβδομάδα, θα συνεργάζονταν με την Uber στη Βαρκελώνη. Έφτασε όμως η Τρίτη, και η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες της πολυεθνικής. Η εκστρατεία πίεσης της πλειοψηφίας του κλάδου των ταξί, από την Elite Taxi , προσπάθησε να καταστήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας  όσο το δυνατόν πιο δύσκολη και, σύμφωνα με πηγές της Uber, το πέτυχε. Δεν είναι όμως η μόνη αιτία: η απροθυμία των μεγάλων εταιρειών ταξί ήταν επίσης καθοριστική.

Ενώ η αμερικανική εταιρεία σχεδίαζε να έχει 350 οδηγούς ταξί, η τεκμηρίωση που στάλθηκε στο Ινστιτούτο Metropolitan Taxi (Imet) δείχνει ότι τα δεδομένα υπολείπονται των προβλέψεων . Η  διευθύντρια του Imet, Teresa Carrillo,ανέφερε ότι ο στόλος της Uber στην πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι περίπου \”30-40 ταξί\”.

Για τη διαφορά μεταξύ της ανακοίνωσης 350 οχημάτων και της πραγματικότητας αυτών των ημερών, οι πηγές της εταιρείας επισημαίνουν ότι έχουν 350 οδηγούς ταξί στην πλατφόρμα, αλλά μόνο περίπου 40 έχουν ενεργοποιήσει την εφαρμογή για να δουλέψουν με την Uber. Έτσι, η αρχική εκτίμηση στόλου παρέμεινε περίπου στο 10%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση  που εξέδωσε η Uber, πολλοί οδηγοί ταξί που είχαν αρχικά συμμετάσχει στην εφαρμογή , αποφάσισαν να μην την χρησιμοποιήσουν εξαιτίας  της «εκστρατείας εκφοβισμού» που ξεκίνησε από ορισμένους τομείς του ταξί, με επικεφαλής την Elite Ταξί. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι, στην πραγματικότητα, ο στόλος της Uber είναι το  ένα δέκατο αυτού που ανακοινώθηκε. Ωστόσο, η άρνηση των μεγάλων επιχειρηματιών ταξί να συνεργαστούν με την Uber, έχει κάνει τη θέση της πολυεθνικής ακόμη  ασθενέστερη.

Οι μεγάλες εταιρίες  γυρίζουν την πλάτη τους στην Uber

Γεύματα, κλήσεις, καφέδες και συναντήσεις. Σε διαφορετικά περιβάλλοντα και σε διαφορετικές στιγμές, η Uber προσπάθησε να πείσει τους πιο σημαντικούς οδηγούς ταξί στη Βαρκελώνη να ξεκινήσουν μια συνεργασία στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τους πρότεινε, καθώς πριν φύγει από την πόλη λόγω του διατάγματος VTC της Generalitat, υπήρχαν ήδη επαφές – όπως επίσης και με την Cabify -.

Για το λόγο αυτό, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους διατηρεί επαφές με εταιρείες που διαθέτουν άδειες από μισθωτούς οδηγούς ταξί. Πρόκειται για ένα μοντέλο που μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του συνολικού αριθμού αδειών στη μητροπολιτική περιοχή – περίπου 10.500 – καθώς τα υπόλοιπα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων για να αποφευχθούν τα μονοπώλια.

\”Η είσοδος της Uber στη Βαρκελώνη είναι αναπόφευκτη και το γνωρίζουμε όλοι, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να συνεργαστούμε μαζί τους\”, συνοψίζει ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες ταξί στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, με περισσότερες από 50 άδειες. Ζητά, όπως όλοι ​​να παραμείνει ανώνυμος για να αποφύγει τα σχόλια. Αυτός είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι άδειας για να δικαιολογήσουν το όχι στην Uber. \”Δεν θέλουμε να καταλήξουμε με καμένα  αυτοκίνητα και οδηγούς σε κατάσταση κατάθλιψης\”, λέει ένας άλλος επιχειρηματίας που έχει περίπου 30 άδειες.

Παρά το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο μέλλον, θέτουν την υγεία της βιομηχανίας ταξί  σε απόλυτη προτεραιότητα. Έτσι, μία από τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από ορισμένους εργοδότες,  είναι ότι η Uber υποσχέθηκε να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν εισαγάγει VTC στη Βαρκελώνη.  Η πολυεθνική, ωστόσο, δεσμεύτηκε μόνο για τρεις μήνες χωρίς να βάλει VTC στο δρόμο. \”Τους ζητήσαμε γραπτή συμφωνία και μπροστά σε συμβολαιογράφο, αλλά μας έδωσαν μόνο προφορικές υποσχέσεις\”, παραπονιέται ένας επιχειρηματίας που έχει διαπραγματευτεί με την Uber.

Από το \”εντελώς νόμιμη\” έως το \”πρέπει να προσαρμοστεί\”

Η ιστορία της Uber και του Imet έχει πολλά σημεία σύγκρουσης. Ενώ οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι η υπηρεσία τους είναι \”απολύτως νόμιμη\”, η δεύτερη προτρέπει την εταιρεία να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς ταξί. Από τη μία πλευρά, η Uber υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνει καμία αλλαγή, επειδή συμμορφώνεται με το διάταγμα 314/2016 του Generalitat de Catalunya που ρυθμίζει τις εταιρείες διαμεσολάβησης στην υπηρεσία ταξί της AMB (Μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης). Από την άλλη πλευρά, το Imet ερμηνεύει διαφορετικά το νόμο περί ταξί.

Το άρθρο 31, που περιγράφει λεπτομερώς τα επιχειρήματα  του Imet, αναφέρεται στους ναύλους που ισχύουν στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης. Ο κανονισμός αναφέρει ότι «οι καθορισμένες τιμές και τα συμπληρώματα είναι υποχρεωτικά για τους κατόχους άδειας, τους οδηγούς, τους χρήστες και τις εταιρείες διαμεσολάβησης, είτε οι κρατήσεις γίνονται μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, είτε τηλεφωνικών συστημάτων, εφαρμογών για σταθερές ή κινητές συσκευές, ή άλλων ανάλογων συστημάτων».

Και, τέλος, πηγές από το μητροπολιτικό ινστιτούτο υπενθυμίζουν ότι ο κανονισμός λέει: «Οι εφαρμογές πρέπει να προσφέρουν στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της σύμβασης της υπηρεσίας με την καθορισμένη κλειστή τιμή ή της σύμβασης της υπηρεσίας με το τιμολόγιο μέσω του ταξίμετρου». Εδώ διαλύεται το επιχείρημα της Uber, σύμφωνα με το Imet, καθώς η εταιρεία πιστεύει ότι δεν είναι υποχρεωτική η παροχή υπηρεσιών με προσυμφωνημένη τιμή, αλλά μόνο με ταξίμετρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...