Ρουμανία: Απεργία πείνας πραγματοποιούν οδηγοί ταξί στο Βουκουρέστι – καταγγέλλουν τον νόμο που ευνοεί τις πλατφόρμες

Ο νόμος GEO/49 του 2019 για τις επιβατικές μεταφορές έχει απορρυθμίσει τη δημόσια υπηρεσία ταξί, ευνοώντας εταιρείες όπως η Uber και η Bolt. Και παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί της χώρας με αίτημα την τροποποίησή του, η ρουμανική κυβέρνηση αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου.

Στις 28 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των οδηγών ταξί ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας, αφού η κυβέρνηση ζήτησε περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να αναλύσει τη νομοθετική τροποποίηση που κατέθεσαν.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ταξί, Ρέμους Νεντέλκου, ανακοίνωσε ότι χθες, Δευτέρα, 32 άτομα συνέχιζαν την απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος του Βουκουρεστίου. «Θα παραμείνουμε σε απεργία πείνας μέχρι η κυβέρνηση να μας δεχτεί και να καθίσει να συζητήσει τον νόμο, καθώς όχι μόνο διαπράττει αδικία και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον τομέα των ταξί, αλλά αποδέχεται το γεγονός ότι 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τη χώρα αφορολόγητα κάθε μήνα», δήλωσε ο Νεντέλκου, αναφερόμενος στους φόρους που δεν καταβάλλουν οι πλατφόρμες μεταφορών στη χώρα.

Τα συνδικάτα ζήτησαν τον Ιούνιο του 2023 την κατάργηση του νόμου με έκτακτο διάταγμα, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση. Σύμφωνα με τον Νεντέλκου, όταν συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Υπηρεσίας Μεταφορών το περασμένο Σάββατο, εκείνοι δήλωσαν άγνοια και ζήτησαν περιθώριο ενός μήνα για να το μελετήσουν. «Δεν μπορούμε να τους δώσουμε έναν μήνα, διότι σε έναν μήνα δεν θα έχουμε κανέναν να μιλήσουμε, επειδή αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία, δεν θα μπορούν να εκδοθούν έκτακτα διατάγματα», λέει ο Νεντέλκου.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Νικουσόρ Νταν, δήλωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό μια δημόσια υπηρεσία, όπως το ταξί, να ρυθμίζεται από τις τοπικές αρχές και μια άλλη υπηρεσία, όπως οι λεγόμενες εναλλακτικές μεταφορές (Uber, Bolt κ.λπ.), να ρυθμίζεται από μια κεντρική αρχή».

Χθες ο Νεντέλκου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άλφρεντ Σιμόνις, με τη συνομιλία τους να χαρακτηρίζεται «γόνιμη», ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται  συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *