Νέα Υόρκη: Το τέλος συμφόρησης μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύ χαμηλό για τους χρήστες των ταξί

Η Επιτροπή Κινητικότητας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη θέσπιση χρέωσης ανά διαδρομή για επιβάτες κίτρινων ή πράσινων ταξί ή ενοικιαζόμενων οχημάτων της Uber και της Lyft εντός ή γύρω από το Κάτω Μανχάταν. Το τέλος ανά διαδρομή αντικατέστησε προηγούμενη πρόταση της επιτροπής που ανέφερε ότι τα ταξί θα επωμίζονταν το πλήρες κόστος διοδίων συμφόρησης, το οποίο θα μπορούσε να φτάνει έως και τα 23 δολάρια την ημέρα.

Με το νέο σενάριο, το τέλος ανά διαδρομή χαρακτηρίζεται από ορισμένους ειδικούς του κλάδου πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με την πρόταση, η μέγιστη επιβάρυνση από το τέλος συμφόρησης θα είναι 1,5 δολάριο για τους επιβάτες ταξί και 2,75 δολάρια για τους επιβάτες των Uber και Lyft που εισέρχονται ή μετακινούνται εντός της συγκεκριμένης ζώνης. (Αυτές οι χρεώσεις προστίθενται  στην υφιστάμενη επιβάρυνση διοδίων ύψους 2,50 δολ. για διαδρομές με ταξί και 2,75 δολ. για διαδρομές με Uber ή Lyft νότια της 96ης οδού).

«Η χρέωση είναι πενιχρή», δήλωσε ο Μπρους Σάλερ, ειδικός στον κλάδο των ταξί και πρώην αξιωματούχος του Tμήματος Μεταφορών, θερμός υποστηρικτής της χρέωσης ανά διαδρομή.

Ο Σάλερ θεωρεί ότι μια διαδρομή με ταξί ή Uber στη ζώνη τέλους συμφόρησης θα πρέπει να κοστολογείται περίπου στο 40% των διοδίων. Αλλιώς, όπως υποστηρίζει, η Αρχή Μεταφορών δίνει κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν ταξί ή ενοικιαζόμενα οχήματα αντί της δημόσιας συγκοινωνίας. «Όλοι πρέπει να πληρώνουν ένα εύλογο ποσό», είπε. «Εάν η χρέωση για τα ταξί και τις Uber/Lyft, είναι χαμηλή, οι άνθρωποι απλώς θα αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς».

Για τους επιβάτες των ταξί και της Uber το τέλος συμφόρησης αποτελεί πολύ μικρή επιβάρυνση. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 21 δολάρια η διαδρομή με ταξί από την Τραϊμπέκα στο Plaza Hotel, πράγμα που σημαίνει ότι ένας Νεοϋορκέζος ή ένας τουρίστας θα πληρώσει μόνο 1 δολάριο επιπλέον του ναύλου. Ένα Uber από το αεροδρόμιο στο Γουίλιαμσπεργκ θα κοστίζει 46,5 δολάρια, από 45 που θα κόστιζε χωρίς το τέλος συμφόρησης.

Η μετακίνηση με ταξί στο Κάτω Μανχάταν, την πιο πλούσια σε συγκοινωνίες περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια από τις απόλυτες αγορές πολυτελείας, γι’ αυτό ο Σάλερ δεν είναι ο μόνος επικριτής του χαμηλού τέλους. Το μέλος της Επιτροπής Κινητικότητας Ρόμπερτ Κάρολ, που πρότεινε τέλος συμφόρησης στο ύψος του μισού των διοδίων για τους επιβάτες των Uber και Lyft και την εξαίρεση των ταξί από το μέτρο, έγραψε στο Twitter ότι οι προτεινόμενες χρεώσεις είναι «αστείες» και δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Κάτω Μανχάταν.

Ένας ακόμη υποστηρικτής του τέλους συμφόρησης είναι αντίθετος με τη χρέωση των επιβατών στο 40% των διοδίων. Ο Τσαρλς Κομάνοφ, οικονομολόγος Κινητικότητας, προτείνει χρέωση 2,25 δολαρίων για διαδρομές με Uber και Lyft στο Κάτω Μανχάταν και για τους οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων 15 δολάρια διόδια, διόδια εκτός κυκλοφοριακής αιχμής 9 δολάρια και διόδια διανυκτέρευσης 3 δολάρια. Το σχέδιο του Κομάνοφ προβλέπει έσοδα 200 ​​εκατ. δολαρίων από την επιπλέον χρέωση και μετατόπιση των επιβατών από τις πλατφόρμες στα ταξί.

Ο Κομάνοφ δεν είναι μόνος που υποστηρίζει την εξαίρεση των ταξί από το τέλος συμφόρησης. Ο συνάδελφός του, επίσης υπέρμαχος του τέλους και πρώην επίτροπος Κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης, Σαμ Σβαρτς, δηλώνει ότι ο κλάδος των ταξί πρέπει να εξαιρεθεί από κάθε νέα επιβάρυνση, καθώς οι οδηγοί τους αποπληρώνουν δάνεια που πήραν για την αγορά των αδειών τους, τις οποίες ο δήμος πούλησε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές πριν από την άφιξη των πλατφορμών. Ο Κομάνοφ προσθέτει ότι η εξαίρεση των κίτρινων ταξί είναι επίσης ζήτημα εξισορρόπησης της αγοράς που η Uber και η Lyft διατάραξαν με την είσοδό τους.

«Η Uber έχτισε την επιχείρησή της και επωφελήθηκε από τον σφετερισμό του αποκλειστικού δικαιώματος επιβίβασης χρηστών στους δρόμους, δικαίωμα που παραχωρήθηκε στον κλάδο των ταξί τη δεκαετία του 1930, με αντάλλαγμα την αγορά της άδειας», γράφει στην πρότασή του. «Το σπάσιμο του μονοπωλίου των ταξί οδήγησε σε σημαντική επιδείνωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ προκάλεσε οικονομική καταστροφή σε πολλούς ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί».

Στην περιβαλλοντική αξιολόγησή της, η Αρχή Μεταφορών διαπιστώνει ότι θα μπορούσε να εισπράξει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια και να απαλλάξει τους οδηγούς ταξί και Uber/Lyft από τα διόδια κυκλοφοριακής συμφόρησης, εάν χρέωνε τους οδηγούς ιδιωτικών αυτοκινήτων με διόδια αιχμής 19 δολάρια, διόδια εκτός αιχμής 14 δολάρια και διόδια διανυκτέρευσης 10 δολάρια. Η μη επιβολή διοδίων στους οδηγούς ταξί, όμως, θα αύξανε τον αριθμό των οχημάτων που συνεργάζονται με πλατφόρμες στο Κάτω Μανχάταν.

Ωστόσο, η Επιτροπή Κινητικότητας έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση του ύψους των διοδίων συμφόρησης όσο το δυνατόν χαμηλότερα και τα μειώνει κατά 50% ή 75% τις ώρες εκτός κυκλοφοριακής αιχμής. Κανένα μέλος της επιτροπής, ωστόσο, δεν αναφέρεται στο ύψος των εσόδων ή τις επιπτώσεις της πολιτικής της στην κυκλοφορία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *