Τορόντο: Ένταση στις σχέσεις μεταξύ του δήμου και της Uber. Τι σημαίνει αυτό για τα ταξί της πόλης

Ο δήμος του Τορόντο στον Καναδά βρίσκεται πλέον σε αντιπαράθεση με την Uber. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό των οδηγών των πλατφορμών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Uber, η οποία απείλησε με νομικές ενέργειες.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο λέει ότι η ευθύνη για την ξαφνική αλλαγή πολιτικής βαρύνει τον δήμο: «O δήμος άλλαξε τον τόνο, ο δήμαρχος άλλαξε τον τόνο, το δημοτικό συμβούλιο άλλαξε τον τόνο», δήλωσε η Λόρα Μίλερ, διευθύντρια δημόσιας πολιτικής και επικοινωνίας της Uber Canada.

Αυτή η αντιπαράθεση, που χαρακτηρίζεται από ρυθμιστικές αλλαγές και αντικρουόμενες προοπτικές, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της βιομηχανίας μεταφορών του Τορόντο. Καθώς η δημοτική αρχή εστιάζει στην αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων και τη θέσπιση νέων κανόνων για τους οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων, το μέλλον της Uber και των τοπικών ταξί παραμένει θολό, εν αναμονή μια τελικής επίλυσης του θέματος των επιβατικών μεταφορών μέχρι το τέλος του 2024.

Χρόνια τώρα, οι τοπικές εταιρείες ταξί και η Uber ανταγωνίζονται για ένα μερίδιο χρηστών που επιστρέφουν στο σπίτι από βραδινές εξόδους, το αεροδρόμιο ή επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο για να αποφύγουν τη βροχή.

Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι η Uber, με την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας της, κυριαρχεί σε αυτή την αγορά, αλλά μια τοπική εταιρεία ταξί δηλώνει ότι παραμένει εύρωστη για περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που η αμερικανική πολυεθνική εισήλθε στο Τορόντο.

«Πρόκειται για μια εσφαλμένη οπτική», δηλώνει η Κριστίν Ιμπάρ, διευθύντρια επιχειρήσεων της Beck Taxi, για την καθιερωμένη αντίληψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πατούν μια εφαρμογή για να καλέσουν ένα όχημα της Uber αντί να χρησιμοποιούν ένα τοπικό ταξί. «Αν ισχύει αυτό, τότε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μας τηλεφωνούν καθημερινά, χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας, χρησιμοποιούν τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας;».

Τον Οκτώβριο, οι εντάσεις μεταξύ του κλάδου των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων επανήλθαν. Μια πρόταση που εγκρίθηκε υπό τη δήμαρχο Ολίβια Τσόου έθεσε ανώτατο όριο στον αριθμό των οχημάτων της Uber που επιτρέπεται να λειτουργούν στην πόλη, μια πολιτική που εφαρμόζεται στις παραδοσιακές εταιρείες ταξί εδώ και δεκαετίες. Η απόφαση χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα από τους οδηγούς ταξί και αποδοκιμάστηκε από την Uber.

«Το ανώτατο όριο έχει οδηγήσει την πόλη προς τα πίσω με πολλούς τρόπους», είπε εκπρόσωπος της Uber σε μια συνέντευξη στο Συμβούλιο Εμπορίου της Περιφέρειας του Τορόντο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιδεολογικά καθοδηγούμενη και αβάσιμη». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις νομικές επιλογές της, με στόχο να καταγγείλει τον δήμο για να ανατρέψει την απόφαση. Έστειλε επίσης ηλεκτρονικά μηνύματα στους οδηγούς της και ξεκίνησε καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνοντάς τους να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση. Στις 15 Νοεμβρίου, η Uber επιβεβαίωσε ότι ακόμη εξετάζει τις νομικές επιλογές της.

Παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστές, η Beck Taxi και η Uber δηλώνουν απογοητευμένες με τις αποφάσεις του δήμου.

«Πηγαίναμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου περιμένοντας μια συζήτηση για το 2030 και τους στόχους της ηλεκτροκίνησης», είπε ο εκπρόσωπος της Uber. «Και εκεί μας προέκυψε η έκπληξη».

«Το πρόβλημα με την εργασία σε μια ρυθμιζόμενη βιομηχανία είναι όταν η ρυθμιστική αρχή αντιμετωπίζει την ίδια δραστηριότητα διαφορετικά, η εμπιστοσύνη χάνεται», δήλωσε από την πλευρά της η Ιμπάρ.

Πριν από την απόφαση περιορισμού του αριθμού των οδηγών ενοικιαζόμενων οχημάτων και οι δύο κλάδοι επιβατικών μεταφορών άφηναν να εννοηθεί ότι μοιράζονταν, σε μεγάλο βαθμό, την αγορά του Τορόντο. Η Ιμπάρ ανέφερε ότι πολλοί από τους πελάτες της Uber προέρχονταν από ομάδες που δεν θα έψαχναν ποτέ ένα αστικό ταξί εξαρχής. «Έχω δύο έφηβες κόρες. Αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι φίλοι τους μετακινούνται χρησιμοποιώντας την Uber, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε. «Όμως, όταν εγώ ήμουν έφηβη, δεν έπαιρνα ταξί, έμπαινα στο λεωφορείο, στο μετρό. Αυτά τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές δεν αφαιρούν πελάτες που επιλέγουν την υπηρεσία μας».

Η Uber προβάλλει ένα παρόμοιο επιχείρημα, δηλώνοντας ότι η αγορά-στόχος της είναι άτομα που συνήθως επιλέγουν να οδηγούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο και όχι υφιστάμενοι πελάτες ταξί. «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων», ξεκαθάρισε ο Μίλερ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «πλατφόρμες κινητικότητας και ταξί συνυπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους κατοίκους».

Είτε εξαιτίας της Uber, είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων, ο αριθμός των οδηγών ταξί στο Τορόντο έχει μειωθεί δραματικά. Υπήρχαν λίγο περισσότεροι από 11.000 εγγεγραμμένοι οδηγοί ταξί στο Τορόντο το 2013, το έτος μετά την είσοδο της Uber. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 15.526 το 2016 και μειώθηκε σε περίπου 11.000 το 2019. Κατά τα έτη της πανδημίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων οδηγών μειώθηκε. Στις 14 Νοεμβρίου, στο Τορόντο ήταν εγγεγραμμένοι 6.630 οδηγοί ταξί.

Ο αριθμός των οδηγών Uber έχει επίσης περιοριστεί, εξαιτίας της απόφασης του δήμου, στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *