Αυστρία: Η Bolt επεκτείνεται στο Γκρατς, ο κλάδος των ταξί όμως δεν επηρεάζεται

Ο εσθονικός πάροχος κινητικότητας Bolt δραστηριοποιείται στις επιβατικές μεταφορές με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, στις υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων και στα ηλεκτρικά σκούτερ, στην Αυστρία από το 2017. Λειτουργεί ήδη στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και σε πέντε δήμους του Μπέργκενλαντ, με πληθυσμό μεταξύ 1.900 και 15.800 κατοίκων.

Από την Πέμπτη, η Bolt παρέχει πλέον και ορισμένες υπηρεσίες ταξί στην πρωτεύουσα της Στυρίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Kleine Zeitung, η είσοδος της εταιρείας στο Γκρατς πέρασε «σχεδόν απαρατήρητη» – όπως συνέβη και με την πρόσφατη είσοδο της Uber στην αγορά του Ίνσμπρουκ. Ο νέος πάροχος θεωρείται απλώς «μια πρόσθετη υπηρεσία δίπλα στις εγχώριες εταιρείες ταξί 878, 2801 και τον δεύτερο, πιο γνωστό διαδικτυακό πάροχο κινητικότητας Uber». Το καλοκαίρι, ένα άλλο κέντρο, το 889, διέκοψε την υπηρεσία του.

«Πρόκειται για έναν νέο ανταγωνιστή όπως και οι άλλοι», δήλωσε στην εφημερίδα η Σίλβια Λόιμπνερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Taxi 878 GmbH & Co KG, το ραδιοφωνικό κέντρο της οποίας, με στόλο 320 οχημάτων, κατέχει την πλειονότητα των ταξί που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Γκρατς. Ο στόλος έχει αυξηθεί με το κλείσιμο του ανταγωνιστή 889. Όπως η Uber και η Bolt, προσφέρει επίσης διαδρομές σε σταθερές τιμές.

Η Uber δραστηριοποιείται στο Γκρατς από τον Μάιο του 2021 και πρόσφατα επέκτεινε τις υπηρεσίες της: Μόλις πριν από ένα μήνα, εγκαινίασε το Uber Green, δηλαδή μετακινήσεις με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και το Uber Pet για μετακινήσεις με κατοικίδια ζώα – υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς προσέφερε πάντα ο κλάδος των ταξί. Η Uber σχεδιάζει να επεκτείνει την προσφορά της στο Γκρατς και να συμπεριλάβει μια premium υπηρεσία που θα προσφέρει διαδρομές με πολυτελή οχήματα, όπως Tesla ή BMW 5 Series. Οι μετακινήσεις αυτές θα είναι ακριβότερες από τις υπόλοιπες της Uber ή του ταξί.

Οι ταξιτζήδες της Αυστρίας δεν ασχολούνται όμως με την επέκταση των πλατφορμών. Περισσότερο τους απασχολεί η συνολική κατάσταση του κλάδου: ακόμα παλεύουν με τα απόνερα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ο Πέτερ Λάκνερ από το Εμπορικό Επιμελητήριο παραθέτει τα στοιχεία: «Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, βρισκόμαστε στο 85%-90% του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία. Έχουν αλλάξει πολλά στην κοινωνία, οι νυχτερινές βάρδιες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για παράδειγμα, δεν είναι αποδοτικές. Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι πελάτες, διότι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις ταξί». Ωστόσο, οι ημερήσιες βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουν και πάλι καλά.

Η ηλεκτροκίνηση είναι εξίσου καυτό θέμα στη νοτιοανατολική Αυστρία, όπως και αλλού. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση προωθείται από την κυβέρνηση, ωστόσο ο Λάκνερ επισημαίνει ότι είναι ζήτημα κόστους. «Ένα κλασικό υβριδικό κοστίζει περίπου 28.000 ευρώ, ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο 40.000 ευρώ και πάνω. Η αγορά του δεν είναι εφικτή χωρίς επιδοτήσεις», τονίζει. Προς το παρόν επιδοτείται η υποδομή φόρτισης.

Μετά την τροποποίηση του αυστριακού νόμου περί επιβατικών μεταφορών, ο ανταγωνισμός από την Uber & Co. δεν έχει πλέον την ίδια εκρηκτική επίδραση στην Αυστρία όπως στη Γερμανία: από το 2021, δεν υφίσταται η υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων με δικούς της κανόνες, όπως στη Γερμανία, αλλά ένας τυποποιημένος κλάδος ταξί με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *