Γερμανία: Δύο ραδιοταξί σε Βρέμη και Αμβούργο ηττήθηκαν νομικά από τη FreeNow – ζητούσαν από τους οδηγούς τους αποκλειστικότητα συνεργασίας

Δύο μεγάλα ραδιοταξί της Βρέμης και του Αμβούργου απέτυχαν στην προσπάθειά τους να διαχωρίσουν τα συνεργαζόμενα ταξί τους από τον ανταγωνισμό του παρόχου ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων Free Now. Για τη μία εξ αυτών μάλιστα η ήττα επικυρώθηκε στον ανώτατο βαθμό.

Το 2021, το μεγαλύτερο κέντρο ραδιοταξί του Αμβούργου Hansa Funktaxi e. G. είχε τροποποιήσει το καταστατικό του για να απαγορεύσει στους συνεργαζόμενους με αυτό οδηγούς να λαμβάνουν παραγγελίες και από άλλα κεντρικά γραφεία ή παρόχους εφαρμογών, όπως η Free Now. Η Free Now αντέδρασε με αγωγή ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έγινε δεκτή από το περιφερειακό δικαστήριο του Αμβούργου σε πρώτο βαθμό.

Παράλληλα, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου απέρριψε την προσφυγή της Hansa Funktaxi e. G. στις 9 Μαΐου 2022 λόγω έλλειψης προοπτικής επιτυχίας. Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης επιβεβαίωσε την απόφαση μετά από νέα προσφυγή, απορρίπτοντάς την. Η απόφαση είναι πλέον νομικά δεσμευτική. Κατά συνέπεια, η Hansa Funktaxi e. G. πρέπει να καταβάλει όλα τα δικαστικά και νομικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της Free Now.

Η διοίκηση της πλατφόρμας, που αυτοαποκαλείται «η σούπερ εφαρμογή της Ευρώπης για την κινητικότητα», σε δελτίο Τύπου κάνει λόγο για «απόλυτη νομική νίκη ενώπιον του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου στη διαμάχη με την Hansa Funktaxi e.G.».

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί Βρέμης με την επωνυμία Taxi-Ruf Bremen 14014, υπέστη επίσης νομική ήττα την περασμένη εβδομάδα: το περιφερειακό δικαστήριο της Βρέμης επικύρωσε προσωρινή διαταγή υπέρ της Free Now, σύμφωνα με την οποία η Taxi-Ruf δεν επιτρέπεται να απαγορεύσει στις συνδεδεμένες εταιρείες να τοποθετούν στις πόρτες των ταξί τους υπαίθρια διαφήμιση υπηρεσιών διαμεσολάβησης όπως η Free Now.

Η ένωση ανεξάρτητων εταιρειών ταξί στη Βρέμη είχε απαγορεύσει ρητά στα μέλη της να προβάλλουν υπαίθρια διαφήμιση οποιουδήποτε διαμεσολαβητή υπηρεσιών μεταφοράς εκτός από της ίδιας της Taxi-Ruf, στον γενικό κανονισμό λειτουργίας της το 2014. Ο Αλεξάντερ Μενχ, ο οποίος φέτος προήχθη σε πρόεδρο της Free Now Γερμανίας και Αυστρίας, αναφέρει στο δελτίο Τύπου της εταιρείας: «Ζητήσαμε τότε από την Taxi-Ruf να μην υιοθετήσει από αυτή την πρακτική. Δεδομένου ότι η Taxi-Ruf δεν ήταν διατεθειμένη να προβεί σε δήλωση παύσης, αισθανθήκαμε στη συνέχεια υποχρεωμένοι να ζητήσουμε προσωρινή διαταγή στο περιφερειακό δικαστήριο της Βρέμης». Η Free Now το πέτυχε. Η Taxi-Ruf άσκησε έφεση και το περιφερειακό δικαστήριο της Βρέμης αποφάνθηκε υπέρ της Free Now και επιβεβαίωσε έτσι την προσωρινή διαταγή. Η Taxi-Ruf Bremen δήλωσε στη συνέχεια ότι παραιτείται από περαιτέρω ένδικα μέσα.

Τόσο οι εκπρόσωποι της Hansafunk όσο και της Taxiruf Bremen τόνισαν στις δηλώσεις τους στους Taxi Times ότι επιθυμούσαν μια οριστική νομική διευκρίνιση για το θέμα αυτό. Κι αυτό είχε να κάνει και με τις εσωτερικές πιέσεις εκ μέρους των μελών των συνεταιρισμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *