Η Κίνα αδειοδοτεί το πρώτο ιπτάμενο επιβατικό ταξί χωρίς πιλότο στον κόσμο

Η εταιρεία Ehang με έδρα την Γκουανγκζού έλαβε το πρώτο παγκοσμίως πιστοποιητικό «τύπου» αξιοπλοΐας για το EH216-S AAV, ένα πλήρως αυτόνομο drone που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά δύο επιβατών. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη που κατέχει αυτό το πιστοποιητικό, το οποίο της επιτρέπει να λειτουργεί αυτόνομα ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) για τη μεταφορά επιβατών στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ehang, Χουάζι Χου, σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε ότι το επίτευγμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για παρόμοια πιστοποιητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.

\"\"

Το ρυθμιστικό πλαίσιο γι’ αυτόν τον τύπο επιβατικής μεταφοράς είναι μεταβαλλόμενο. Ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών θέσπισε πρόσφατα ένα σχέδιο για τη λειτουργία αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων, εξακολουθεί να απαιτεί πιλότους επί του σκάφους. Την ίδια ώρα, η Joby Aviation, με έδρα την Καλιφόρνια, ένας εξέχων παίκτης του κλάδου, έχει επεκτείνει το πρόγραμμα δοκιμών πτήσης της, αλλά δεν έχει ακόμη ενσωματώσει επιβάτες. Η Κίνα υιοθετεί μια προληπτική προσέγγιση για τη ρύθμιση των πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Ehang αξιολογεί συνεχώς την έναρξη της πρώτης υπηρεσίας αεροταξί επιβατών εντός μιας κινεζικής πόλης, αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες και η ημερομηνία έναρξης της υπηρεσίας παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κοινοπραξία της Ehang με την Xiyu Tourism, η οποία σηματοδοτείται από την παράδοση πέντε μονάδων EH216-S, στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού χαμηλού υψομέτρου και στην ανάπτυξη τουλάχιστον 120 αεροσκαφών κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει πάνω από 1.200 προπαραγγελίες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων συμβολαίων από φορείς όπως η ιαπωνική AirX, η μαλαισιανή Aerotree και η ινδονησιακή Prestige.

\"\"

Ο Χου δήλωσε ότι μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, τα αεροταξί θα αποτελέσουν κοινό θέαμα σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η θεμελιώδης διάκριση μεταξύ των αυτοκινούμενων ταξί και των αυτοκινούμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ότι οι πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματοποιούνται μεταξύ σταθερών σημείων στον αέρα, όπως διευκρίνισε ο Χου.

Η έγκριση του πρώτου ιπτάμενου ταξί στον κόσμο δεν αποτελεί μόνο ένα ορόσημο στην αεροπορία, αλλά και μια αλλαγή παραδείγματος στην αστική κινητικότητα. Θέτει, παράλληλα, ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του εναέριου χώρου και την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...