Tσεχία: Αποκλειστικός συνεργάτης μεταφορών για το αεροδρόμιο της Πράγας η Uber. «Κλειδί για την επέκταση της εταιρείας» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο επικεφαλής της στην Ευρώπη

Σειρές αυτοκινήτων της Uber έχουν σταθμεύσει από την Τρίτη στις πιο προσοδοφόρες πιάτσες ταξί της χώρας: έξω από τον τερματικό σταθμό 1 και τον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου της Πράγας. Η πλατφόρμα κινητικότητας ξεκίνησε τη λειτουργία της ως αποκλειστικός συνεργάτης μεταφορών, ρόλο που θα έχει για πέντε χρόνια.
Πέρυσι, σύναψε επίσης παρόμοια συνεργασία με το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με τον Μάρσιν Μοσιρόγκ, επικεφαλής της Uber για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες στην περιοχή. «Αλλά πρώτα πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αρχή στην Πράγα. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη και η τελευταία επαφή με την πόλη για εκατομμύρια τουρίστες εδώ», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Forbes.
Η Uber ξεκίνησε τη λειτουργία της στο αεροδρόμιο Βάτσλαβ Χάβελ την ώρα που η τουριστική κίνηση καλοκαιρινής σεζόν μειώνεται – παρόλο που κέρδισε τον διαγωνισμό πέρυσι και αρχικά σχεδίαζε να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ο προηγούμενος φορέας εκμετάλλευσης και δεύτερος πλειοδότης, η Tick Tack από τον όμιλο Taxi Praha, αμφισβήτησε την απόφαση ενώπιον της Αντιμονοπωλιακής Αρχής και άσκησε επανειλημμένα έφεση κατά της κύρωσης του περσινού αποτελέσματος.
Η εταιρεία, με την οποία ο Ραντίμ Γιανκούρα ήθελε κάποτε να δημιουργήσει την ισχυρότερη υπηρεσία ταξί στην Πράγα, ανησυχούσε κυρίως για την τιμή: η Uber ήταν πρόθυμη να πληρώσει το διπλάσιο «ενοίκιο» στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον Μοσιρόγκ, η εταιρεία μπορεί να το αντέξει χάρη στο τεχνολογικό της υπόβαθρο και το ισχυρό της εμπορικό σήμα, το οποίο στερούνται οι «παραδοσιακές εταιρείες».

Γιατί κάνατε αίτηση για τον αυστηρό διαγωνισμό της Πράγας;
Ταιριάζει με τη στρατηγική μας. Τα αεροδρόμια είναι σημαντικά για την παγκόσμια ανάπτυξή μας. Η Πράγα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης και ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο. Λειτουργούμε σε 10.000 πόλεις, σε 71 χώρες, έχουμε πραγματοποιήσει 42 δισεκατομμύρια διαδρομές παγκοσμίως και οι πιθανότητες να προσγειωθεί κάποιος στην Πράγα έχοντας ήδη εγκαταστήσει στο κινητό του την εφαρμογή Uber είναι μεγάλες.

Πέρυσι ξεκινήσατε μια αποκλειστική συνεργασία με το αεροδρόμιο Φρεντερίκ Σοπέν και φέτος με το αεροδρόμιο Βάτσλαβ Χάβελ. Ποια ήταν η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των απαιτήσεών τους;

Η Πράγα απαίτησε να είναι δυνατή η κράτηση διαδρομής χωρίς να χρειάζεται τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου ήταν αρκετά δύσκολη για εμάς, επειδή κατασκευάζαμε την τεχνολογική λύση ουσιαστικά από το μηδέν. Ωστόσο, τα καταφέραμε και διαθέτουμε αρκετά ειδικά περίπτερα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ξεκινάτε λίγες εβδομάδες μετά την καλοκαιρινή σεζόν, είναι αυτό πρόβλημα;

Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για εμάς και το αεροδρόμιο της Πράγας να γνωριστούμε λίγο καλύτερα χωρίς περιττό άγχος. Η ζήτηση θα είναι μικρότερη, φυσικά, αλλά θα αυξηθεί και πάλι με τον καιρό. Επιπλέον, το συμβόλαιο είναι πενταετές: ξεκινάμε αργότερα, τελειώνουμε αργότερα. Χάσαμε αυτό το καλοκαίρι, θα κερδίσουμε ένα στο τέλος.

\"\"

Κερδίσατε τον διαγωνισμό με προσφορά 8 κορόνες για το αεροδρόμιο της Πράγας για κάθε επιβάτη. Ο ανταγωνιστής σας προσέφερε τα μισά. Πώς ακριβώς θα είστε κερδοφόροι με μια τέτοια συμφωνία;

Εκ των υστέρων, η συνολική δομή του διαγωνισμού ήταν πολύ έξυπνη – πρέπει να πω ότι οι άνθρωποι του αεροδρομίου της Πράγας έκαναν πολύ καλή δουλειά. Πληρώνουμε ακριβώς γι\’ αυτό που λέτε, για την πρόσβαση στους επιβάτες. Τώρα είναι δική μας δουλειά να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς στις διαδρομές μας. Οι περισσότεροι έχουν ήδη την εφαρμογή Uber και στη δική μας επιχείρηση το ζητούμενο είναι να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό μετατροπής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα νούμερα από μια παραδοσιακή εταιρεία που δεν διαθέτει την τεχνολογία, τη διεθνή εμπειρία και το ισχυρό εμπορικό σήμα μας.

(Με τον όρο «μετατροπή», ο Μοσιρόγκ εννοεί την επιλογή νούμερο ένα μεταξύ μιας διαδρομής με Uber και μιας διαδρομής με λεωφορείο).

Ποιο ποσοστό μετατροπής απαιτείται για να είναι η Uber κερδοφόρα στο αεροδρόμιο της Πράγας;

Ο Μοσιρόγκ δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει γι\’ αυτό, λέγοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες. Λέει μόνο ότι η εταιρεία θα είναι ικανοποιημένη αν το 60% των ανθρώπων που ανοίγουν την εφαρμογή της κατά την άφιξή τους παραγγείλουν και ολοκληρώσουν μια διαδρομή Uber από το αεροδρόμιο.
Η Uber αντιμετώπισε επικρίσεις ότι η προσφορά της για το αεροδρόμιο της Πράγας είναι υπερβολικά χαμηλή. Και με δεδομένη την απόσταση του αεροδρομίου από το κέντρο της πόλης και τα ανώτατα όρια τιμών του δήμου για τα ταξί, δεν προκύπτει οικονομικό όφελος.

Τι ακριβώς σημαίνει να πληρώνει το αεροδρόμιο της Πράγας 8 κορόνες για κάθε επιβάτη που διακινεί;

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, το αεροδρόμιο διακίνησε 8,98 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 33% σε σχέση με πέρυσι. Αν η Uber ήταν ο επίσημος φορέας εκμετάλλευσης ταξί από την αρχή του έτους, θα έπρεπε να καταβάλει στο αεροδρόμιο συνολικά σχεδόν 72 εκατομμύρια σε αυτό το διάστημα.
Η Uber εξυπηρετούσε σημαντικό τμήμα του συνόλου των επιβατών του αεροδρομίου πολύ πριν γίνει επίσημος συνεργάτης. Ακόμη και με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μοσιρόγκ λέει ότι όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η επιχείρηση θα είναι κερδοφόρα στο μέλλον, εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες.

\"\"

Ο επικεφαλής του τσεχικού παραρτήματος της Uber, Στεπάν Σιντελάρ, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από τις επιχειρήσεις αεροδρομίων με το να είστε σε θέση να «δουλέψετε διαφορετικά» με το ποσό του περιθωρίου κέρδους στις μεμονωμένες διαδρομές. Πόσο ευέλικτο είναι αυτό το περιθώριο;
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο είναι ότι η Uber λαμβάνει ένα τέλος υπηρεσίας για κάθε διαδρομή. Το πρότυπο είναι το ένα τέταρτο της αξίας της διαδρομής, αλλά μπορεί να ποικίλλει. Και αυτά τα χρήματα στη συνέχεια χωρίζονται σε τρία μέρη. Το ένα επιστρέφει στους πελάτες με τη μορφή διαφόρων εκπτώσεων, το δεύτερο μέρος πηγαίνει στους οδηγούς και το τρίτο σε εμάς. Το θέμα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία. Για παράδειγμα, σε περιόδους υψηλής ζήτησης, τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν στους οδηγούς. Ναι, τα περιθώρια κέρδους είναι ευέλικτα, επειδή οι παράμετροι αλλάζουν κάθε εβδομάδα.

Πώς θα διαφέρουν οι διαδρομές στην πόλη και οι διαδρομές προς το αεροδρόμιο από αυτή την άποψη;
Τα περιθώρια κέρδους μας στο αεροδρόμιο θα είναι πιθανότατα χαμηλότερα από ό,τι στην πόλη, αλλά η αξία αυτών των μεγάλων διαδρομών στο αεροδρόμιο θα είναι υψηλότερη. Φυσικά, τηρούμε τα ανώτατα όρια που έχουν θεσπιστεί και ο πελάτης γνωρίζει πάντα εκ των προτέρων πόσο ακριβώς θα πληρώσει.

Η έναρξη λειτουργίας στο αεροδρόμιο κύλησε ομαλά;

Κάθε αρχή είναι δύσκολη, ειδικά για μια επιχείρηση όπως η δική μας. Αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μια από τις καλύτερες εκκινήσεις που έχω δει στην εταιρεία. Εκατοντάδες αυτοκίνητα, αξιόπιστη τεχνολογία, ομαλή παράδοση από τον προηγούμενο φορέα.
Ήταν μια λογιστική πρόκληση, αλλά όλα πήγαν καλά. Ωστόσο, η πραγματική διασκέδαση θα αρχίσει όταν έρθει η στιγμή της κλιμάκωσης.

Το αεροδρόμιο απαιτεί αυτοκίνητα σχετικά υψηλών προδιαγραφών, οδηγούς με ευπαρουσίαστη ενδυμασία, γνώση της τσεχικής γλώσσας και τουλάχιστον βασικών αγγλικών. Θα έχει η Uber έναν στόλο που θα πηγαίνει μόνο στο αεροδρόμιο και ιδανικά με τέτοιο τρόπο ώστε τα αυτοκίνητα να μη μένουν άδεια για ένα μέρος της διαδρομής;

Θα είναι ένας στόλος που θα εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά αεροδρόμια. Και ναι, όπως ακριβώς κάνουμε στη Βαρσοβία, προσπαθούμε να συνδυάσουμε αυτές τις διαδρομές όσο το δυνατόν καλύτερα. Το οποίο, φυσικά, αποτελεί επίσης το κλειδί για την κερδοφορία.

Πώς θα παρακολουθείτε την ποιότητα;
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα. Έχουμε εξυπηρέτηση πελατών, ένα σύστημα αξιολόγησης και βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε, τόσο σε επίπεδο στόλου όσο και για μεμονωμένους οδηγούς. Στη συνέχεια, οι διαχειριστές του στόλου αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης.

Πόσους οδηγούς έχει τώρα η Uber στην Τσεχική Δημοκρατία;
Περίπου 4.000 οδηγοί χρησιμοποιούν ενεργά την εφαρμογή Uber στην Πράγα σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πρόκειται για σημαντική αύξηση.

Σε τι διαφέρει η Τσεχική Δημοκρατία από άλλες χώρες της περιοχής;
Σχεδόν το 17% των χρηστών της Uber επιλέγουν premium προϊόντα όπως το Uber Comfort ή το Uber Black. Ή την ειδική υπηρεσία Uber XL με επταθέσια αυτοκίνητα. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό στην περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...