Bαρκελώνη: Ο ηγέτης της Elite Τίτο Άλβαρεζ ξεκινά καμπάνια για την υγεία των οδηγών ταξί, δίνοντας το παράδειγμα

Ο κλάδος των ταξί στη Βαρκελώνη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις – και από την ίδια τη φύση της εργασίας. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης οδηγών ταξί στην περιοχή της Βαρκελώνης, Elite Taxi, θέλει να προωθήσει τις υγιεινές συνήθειες στην ομάδα του μέσω του δικού του αγώνα κατά της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Οι πολλές ώρες στο τιμόνι καταδικάζουν πολλούς επαγγελματίες οδηγούς σε καρδιακά και μυϊκά προβλήματα, τα οποία ο μαχητικός ακτιβιστής θέλει να καταπολεμήσει με ένα ετήσιο αθλητικό γεγονός, το Cursa del Taxi. Η Elite επεξεργάζεται ήδη τις λεπτομέρειες για να καταστεί δυνατή η πρώτη διοργάνωση το 2025.

Μέσω της εφημερίδας El Periódico, ο Άλβαρεζ απευθύνεται στους συναδέλφους του με μια πολύ προσωπική επιστολή, στην οποία μιλάει για την πρόσφατη αλλαγή της ζωής του μέσω της σωστής διατροφής και της καθημερινής άσκησης.

Μια γαστρική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά βάρος, αλλά μετά από λίγους μήνες ξαναπήρε τα περισσότερα από τα χαμένα κιλά. Σήμερα, όμως, επιτυγχάνει αποτελέσματα και ικανοποίηση με τη νέα του ρουτίνα και πολλή θέληση. Στην επιστολή του ο Άλβαρεζ αναφέρει τα εξής:

«Κάποιοι από εσάς γνωρίζετε ήδη ότι πριν από μερικούς μήνες άρχισα να αθλούμαι, να τρώω καλά και να παίρνω συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να φροντίσω τον εαυτό μου. Αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να κάνω μια ριζική αλλαγή στην υγεία μου και μέσα σε ενάμιση μήνα έχω ήδη χάσει 14 κιλά. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Τα τελευταία χρόνια δεν φερόμουν καθόλου καλά στον εαυτό μου. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας μου με οδηγούσε να φτάνω τον εαυτό μου στα όρια ανά πάσα στιγμή και δεν με ενδιέφερε και πολύ τι θα συνέβαινε αύριο με την υγεία μου, το σώμα μου ή την εμφάνισή μου. Ζύγιζα μέχρι και 150 κιλά, γεγονός που δεν μου επέτρεπε να αναπνέω ή να κοιμάμαι καλά, δεν μπορούσα να βρω ρούχα στο μέγεθός μου, ένιωθα άβολα σε κάθε στάση κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι: πολλοί σε κοιτούν με σιωπηλή περιφρόνηση, σε πατρονάρουν σαν να είσαι άρρωστος ή κατώτερος από αυτούς, άλλοι σε προσβάλλουν για να τσαλακώσουν την αυτοεκτίμησή σου. Πρέπει να πω ότι το κομμάτι που αφορά την εμφάνιση και το τι θα σκεφτούν οι άλλοι έχει λιγότερη σημασία για μένα απ\’ ό,τι για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και δεν μπορώ να πω ότι δεν με επηρεάζει καθόλου. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς αισθανόμουν από άποψη υγείας, άνεσης και κινητικότητας και συναισθηματικά. Τώρα, με την άσκηση, την κατανάλωση υγιεινών τροφών, την άσκηση στη φύση και την ηλιοθεραπεία αισθάνομαι καλύτερα από ποτέ.

Πριν από χρόνια, όταν έφτασα τα 150 κιλά, αναγκάστηκα να κάνω εγχείρηση στομάχου για να μειώσω το μέγεθός του, καθώς η κατάστασή μου ήταν πολύ σοβαρή. Αυτή η επέμβαση με έκανε να χάσω 50 κιλά μέσα σε λίγους μήνες, οπότε αισθάνθηκα ότι ήταν μια επιτυχία. Τώρα συνειδητοποιώ ότι ήταν λάθος να κάνω την επέμβαση.

Η εγχείρηση δεν με έκανε να αλλάξω τις συνήθειές μου ή την αντιμετώπιση του εαυτού μου, οπότε άφησα τον εαυτό μου να φύγει και σταδιακά επέστρεψα σε βάρος περίπου 130 κιλών. Μετά από αυτά τα χρόνια μακρόχρονου και σκληρού αγώνα στον κλάδο των ταξί, συνειδητοποίησα ότι είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε στρατηγικά, με υπομονή, επιμονή και προοπτική. Ωστόσο, δεν το είχα ακόμη εφαρμόσει αυτό στην προσωπική μου ζωή. Τώρα βλέπω ότι το να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας σημαίνει επίσης να υπερασπιζόμαστε το σώμα μας.

Αυτή η αλλαγή είναι εν μέρει αποτέλεσμα των επαφών μου με συναδέλφους, με τους οποίους συζητώ εργασιακά και προσωπικά θέματα. Μαζί τους κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για να είναι μόνιμες οι αλλαγές πρέπει να είναι βαθιές και προοδευτικές, δηλαδή αλλαγές στην ταυτότητα και την ακεραιότητα του ατόμου, χωρίς συντομεύσεις. Προς το παρόν έχω ξεκινήσει μια δίαιτα με σχεδόν καθόλου σάκχαρα, λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερα λιπαρά, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, σχεδόν καθόλου αγελαδινό γάλα ή γλουτένη, με βιολογικά τρόφιμα και με φυσικά συμπληρώματα για την εξάλειψη των τοξινών, των παρασίτων και τον καθαρισμό του οργανισμού, όπως σκόρδο, γαϊδουράγκαθο, βρομελίνη, αγκινάρα, χλωρέλλα κ.λπ.

Επιπλέον, άρχισα να γυμνάζομαι συστηματικά, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο για να κάνω βάρη δύο φορές την εβδομάδα και γρήγορο περπάτημα πάνω από 10 χιλιόμετρα την ημέρα.

Κάποιοι από εσάς μπορεί να αναρωτιούνται τι σημαίνουν όλα αυτά. Δεν θέλω να κάνω θέμα τη ζωή μου, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι με έχουν δει ως ηγέτη, ως σημείο αναφοράς, με υποστηρίζουν, μου έχουν πει ότι με θαυμάζουν. Πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να βελτιωθούμε, ότι το ταξί της Βαρκελώνης πρέπει να είναι το καλύτερο στον κόσμο, ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να είναι υψηλής ποιότητας, ότι πρέπει να είμαστε μορφωμένοι, να γνωρίζουμε γλώσσες, να ψηφιοποιούμε, να είμαστε η εικόνα της πόλης, αλλά στην πραγματικότητα πολλοί από εμάς τους οδηγούς ταξί έχουμε παραμελήσει τους εαυτούς μας σωματικά, λόγω της φύσης της δουλειάς μας, που περιλαμβάνει πολύωρη καθιστική εργασία, και έχουμε αποκτήσει κακές συνήθειες.

Θα ήθελα η τρέχουσα διαδικασία της δικής μου αλλαγής να αποτελέσει ένα καλό σημείο αναφοράς για τους νέους οδηγούς ταξί που εισέρχονται στον κλάδο και για τους ανθρώπους που με βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως τα παιδιά, τα οποία πρέπει να καταλάβουν ότι η υγεία προηγείται και ότι το ταξί είναι ένας υγιής κλάδος. Η συνέλευσή μας τον Ιούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του τμήματος Young Elite για τους οδηγούς ταξί κάτω των 40 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις και να απολαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα οφέλη. Ελπίζω επίσης ότι αυτά που λέω θα ενθαρρύνουν τους μεγαλύτερους οδηγούς ταξί που αναζητούν τη δύναμη να βελτιώσουν την υγεία τους να το πράξουν.

Θα ήθελα να αναλάβω δημόσια τη δέσμευση να χάσω βάρος κάτω από 100 κιλά μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να προτείνω στους οδηγούς ταξί να οργανώσουν μια νέα Cursa del Taxi. Σας ενθαρρύνω να προπονηθείτε (και εν τω μεταξύ να αγωνιστείτε για τον κλάδο). Θα ήταν επίσης πολύ θετικό αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτόν τον αγώνα ετήσιο γεγονός, όπως οι αγώνες Bombers, Guardia Urbana ή Corte Inglés.

Τέλος, θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου σε όσους από εσάς δεν βρίσκουν το κίνητρο για να κάνουν το πρώτο βήμα: εγώ το βρήκα, πάνω απ’ όλα με ένα άτομο που με έκανε να δω τα πράγματα διαφορετικά χωρίς καν να το ξέρω, αλλά η αλλαγή θα έρθει όταν ψάξετε μέσα σας για προσωπικό κίνητρο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...