Μπάρι: «Οι τουρίστες έχουν μειωθεί, δεν είναι όπως το 2022», λένε οι οδηγοί ταξί

Η πτώση του τουριστικού όγκου στο Μπάρι της Ιταλίας είναι γεγονός. Δεν υπάρχουν ακόμη οριστικοί αριθμοί, αλλά η εκτίμηση όλων των φορέων είναι ομόφωνη: φέτος δεν ήταν όπως το 2022. Και η επιβεβαίωση έρχεται κι από εκείνους που αποτελούν ένα προνομιακό παρατηρητήριο: τους οδηγούς ταξί. «Όσοι μιλούν για μείον 20%, πιστεύω ότι λένε την αλήθεια», τονίζει ο Αλεσάντρο Ντι Μπάρι, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ταξί. «Το διαπιστώσαμε τον Ιούλιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ίδιο συνέβη και τον Αύγουστο. Αυτό επαληθεύεται και από τους διαχειριστές των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, ιδίως στην παλιά πόλη, οι οποίοι δεν είχαν την πληρότητα του περασμένου έτους. Ο Ιούλιος ήταν ένας μάλλον ήσυχος μήνας, γεμάτος με αφίξεις και αναχωρήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ο αντίλογος είναι ότι το Μπάρι είναι μόνο ένας τόπος για σύντομες στάσεις».

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που παραπονιούνται ότι η υπηρεσία ταξί στην πόλη είναι ελλιπής. Θα μπορούσε να υπάρξει λύση από την έναρξη της δυνατότητας κοινής χρήσης ταξί με διπλό οδηγό;
«Αυτή τη στιγμή στο Μπάρι λειτουργούν 150 οχήματα, τα οποία είναι υπεραρκετά για την \”κανονική διαχείριση\”, το πρόβλημα μπορεί να προκύψει κατά την αιχμή της ζήτησης, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις ή σε ημέρες με πολλές αφίξεις και αναχωρήσεις. Η δυνατότητα χρήσης του ίδιου αυτοκινήτου από δύο οδηγούς θα μπορούσε πράγματι να λύσει τα προβλήματα, αλλά αυτό που προβλέπεται στο διάταγμα Μπερσάνι δεν μπορεί να γίνει εδώ στο Μπάρι αυτή τη στιγμή. Οι δημοτικοί κανονισμοί δεν το προβλέπουν και θα πρέπει να τροποποιηθούν. Θα ήταν χρήσιμο, ναι, αλλά υπάρχουν γενικά διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να επανεξεταστούν».

Τι είδους προβλήματα;
«Της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Θα δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: στα τέλη Ιουλίου γινόταν μια συναυλία. Νομίζω ότι λόγω κακής επικοινωνίας, πολλοί νέοι έφτασαν στον σταθμό πεπεισμένοι ότι θα έβρισκαν λεωφορείο για το στάδιο που τη φιλοξενούσε. Και δεν υπήρχε. Στη συνέχεια αναζήτησαν ταξί εκατοντάδες παιδιά που ήθελαν να φτάσουν εγκαίρως, αλλά η κυκλοφορία της πόλης δεν μας επιτρέπει λωρίδες ή ελεύθερους δρόμους. Όταν έφτασαν κοντά στο στάδιο, τους συμβουλεύσαμε να βγουν και να περπατήσουν μέχρι εκεί, θα τους έπαιρνε λιγότερο χρόνο, επειδή η κυκλοφορία ήταν μπλοκαρισμένη. Ως συνέπεια αυτής της \”έκτακτης ανάγκης\”, με τόσα πολλά αυτοκίνητα απασχολημένα για τη διαδρομή της συναυλίας, αν υπήρχαν μερικές ακόμη κλήσεις θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην τήρηση των κανονικών χρόνων αναμονής. Και τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να παραπονεθεί κάποιος και όλοι στρέφονται κατά των ταξί. Δεν είναι δίκαιο και, κυρίως, δεν είναι αλήθεια. Το πρόβλημα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, που επιβαρύνει εμάς, τις δημόσιες συγκοινωνίες, ακόμη και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης».

Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεφύγουμε από αυτό;
«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Μπάρι, αλλά όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις. Επέστρεψα από μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη με άλλους εκπροσώπους του κλάδου και τα παράπονα ήταν παρόμοια. Για το Μπάρι πρέπει να συνεργαστούμε και να βρούμε μια κοινή λύση. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τον τουρισμό. Ο διπλός οδηγός μπορεί να είναι μια απάντηση, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Το Μπάρι αρέσει, αλλά πρέπει να γίνει διαχείριση των τουριστικών ροών, καθώς και του οδικού δικτύου, διαφορετικά μπορεί να υπολογίζεις σε χίλια ταξί, αλλά και πάλι να μην εγγυάσαι την εξυπηρέτηση».

Υπάρχουν εκείνοι που παραπονιούνται επειδή δεν μπορούν να βρουν ταξί τα βράδια ή για σύντομες διαδρομές…
«Οι νυχτερινές βάρδιες είναι πάντα καλυμμένες, αλλά μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο (όπως συνέβη με τη συναυλία) που καθιστά ένα αυτοκίνητο μη διαθέσιμο. Είμαστε ανοιχτοί στο να αυξήσουμε τον αριθμό των αδειών, ίσως κατά 20%, αν αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Επαναλαμβάνω, τα προβλήματα υπάρχουν, αλλά δεν είναι σωστό να δείχνουμε με το δάχτυλο μια κατηγορία εργαζομένων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...