Bρυξέλλες: Το Εφετείο έκρινε παράνομη τη λειτουργία της Uber επί έξι χρόνια – η απόφαση ανοίγει την πόρτα σε αγωγή αποζημίωσης από τις εταιρείες ταξί

Λειτουργώντας την εφαρμογή της στους δρόμους των Βρυξελλών μεταξύ 2015 και 2022, η UberX διέπραξε πράξη αντίθετη προς τις έντιμες πρακτικές της αγοράς, δήλωσε το Εφετείο των Βρυξελλών σε απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή. Για να το πούμε πιο απλά, επί έξι χρόνια, η UberX λειτουργούσε στις Βρυξέλλες παράνομα.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε το 2018 από τη Βελγική Ομοσπονδία Ταξί (Febet), την οποία υπέγραψαν περίπου είκοσι οδηγοί. Αυτοί οι οδηγοί, τους οποίους υπερασπίστηκαν οι δικηγόροι Νίκολας Ουσίνσκι και Αντουάν Κομέ, είχαν κινηθεί νομικά σε μια προσπάθεια να απαγορεύσουν τη λειτουργία της UberX στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το 2014, δικαστήριο έκρινε ότι η Uber παρείχε υπηρεσίες ταξί χωρίς να συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία και διέταξε την εφαρμογή να σταματήσει να λειτουργεί στις Βρυξέλλες. Η Uber απάντησε προσφέροντας το UberX, μια νέα υπηρεσία παρόμοια με αυτή της ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό.

Αφού έχασαν σε πρώτο βαθμό, η Febet και οι οδηγοί ταξί άσκησαν έφεση. Στις αρχές του 2021, το Εφετείο των Βρυξελλών έκρινε ότι η εφαρμογή UberX παραβίαζε τους κανονισμούς των Βρυξελλών που ισχύουν για τα ταξί. Εκείνη την εποχή, οι κανονισμοί απαγόρευαν στα ενοικιαζόμενα οχήματα να είναι εξοπλισμένα με ραδιοπομπό ή δέκτη, όπως συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα.

Το Εφετείο εξήγησε ότι αυτό αποτελούσε παραβίαση του κανονισμού για τα ταξί, «γεγονός που τιμωρείται με ποινικές κυρώσεις». Ωστόσο, πριν λάβει θέση, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να διαπιστώσει αν η νομοθεσία των Βρυξελλών ήταν συμβατή, μεταξύ άλλων, με την ελευθερία του επιχειρείν.

Taxi drivers from all over Europe line a street during a protest against online ride-sharing company Uber, in central Brussels, Belgium, September 16, 2015. REUTERS/Yves Herman

Στις αρχές Ιουνίου του 2022, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι ο κανονισμός περί ταξί του 1995 ήταν πράγματι σύμφωνος με το Σύνταγμα και ότι η UberX παραβίαζε τις συνταγματικές διατάξεις. Η συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Εφετείου συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα την απόφαση της περασμένης Παρασκευής.

Με τη νέα αυτή απόφαση, το Εφετείο έκρινε ότι η UberX είχε πράγματι παραβιάσει τους κανονισμούς περί ταξί μεταξύ 3 Σεπτεμβρίου 2015 και 10 Δεκεμβρίου 2021. Οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και τα δικαστήρια δεν μπορούν πλέον να διατάξουν την παύση των δραστηριοτήτων της Uber, ωστόσο η απόφαση αυτή ανοίγει την πόρτα για αγωγή αποζημίωσης, όπως επιβεβαίωσε ο Αντουάν Κομέ. «Η υπαιτιότητα διαπιστώθηκε οριστικά, το μόνο που απομένει είναι να αποδειχθεί η ζημία και η αιτιώδης συνάφεια», εξήγησε ο δικηγόρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *