Xονγκ Κονγκ: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καλεί τους οδηγούς ταξί να αναφέρουν ύποπτα άτομα, προσφέροντας αμοιβή

Οι οδηγοί ταξί του Χονγκ Κονγκ κλήθηκαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας να αναφέρουν τυχόν ύποπτα πρόσωπα, αντικείμενα ή δραστηριότητες που μπορεί να συναντήσουν κατά την οδήγηση στην πόλη.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η αστυνομία χαρακτήρισε τον τομέα των ταξί -με πάνω από 18.000 οχήματα και περίπου 46.000 ενεργούς οδηγούς- «φύλακα της ασφάλειας της κοινότητας». Καθώς οι οδηγοί ταξί έρχονταν καθημερινά σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η διυπηρεσιακή μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας απευθύνθηκε σε περισσότερες από 40 μεγάλες ενώσεις και εταιρείες ταξί, καθοδηγώντας τους οδηγούς πώς να εντοπίζουν ύποπτα άτομα και να τα αναφέρουν εγκαίρως. Αρκετοί οδηγοί ταξί είχαν ήδη καταγγείλει περιστατικά στην αστυνομία που οδήγησαν στη σύλληψη των φερόμενων ως δραστών.

Τον Ιούνιο, δύο οδηγοί ταξί κάλεσαν αμέσως την αστυνομία όταν είδαν δύο ομάδες ατόμων να κρατούν όπλα, με αποτέλεσμα να αποτραπούν συμπλοκές μεταξύ δύο συμμοριών εγκληματιών.

Τον Μάρτιο, ένας οδηγός που άκουσε τους επιβάτες του να σχεδιάζουν μια τρομοκρατική επίθεση ήταν ο πρώτος που έλαβε αμοιβή από την αστυνομία ως πληροφοριοδότης, πριν αυτή θεσπιστεί.

«Οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν ότι οι αναφορές των οδηγών είναι απολύτως κρίσιμες για την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αφίσες σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα αναρτηθούν σε πρατήρια καυσίμων και σήραγγες, ενώ οι εκκλήσεις προς τους οδηγούς ταξί θα πραγματοποιούνται μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.

Τον Ιούνιο του 2020, το Πεκίνο θέσπισε τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια απευθείας με την προσθήκη άρθρου στο σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ -παρακάμπτοντας το τοπικό νομοθετικό σώμα- μετά από ένα έτος διαδηλώσεων και αναταραχών υπέρ της δημοκρατίας. Ποινικοποίησε την ανατροπή, την απόσχιση, τη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις και τις τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών και περιλαμβάνουν τη διατάραξη των μεταφορών και άλλων υποδομών. Η κίνηση αυτή έδωσε στην αστυνομία σαρωτικές νέες εξουσίες, θορυβώντας τους δημοκράτες, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τους εμπορικούς εταίρους, καθώς τέτοιοι νόμοι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη φίμωση και την τιμωρία των αντιφρονούντων στην Κίνα. Ωστόσο, οι Αρχές διατείνονται ότι έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην πόλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...