Iσπανία: Ο κλάδος των ταξί μεταθέτει τις κινητοποιήσεις για τις 29 Ιουνίου ως κίνηση καλής θέλησης και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με το Υπ. Μεταφορών για τα VTC

Ο κλάδος των ταξί μετέθεσε την ημερομηνία της μεγάλης κινητοποίησης που είχε προαναγγείλει για τις 22 Ιουνίου μία εβδομάδα μετά, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Μεταφορών για την έκδοση νομοθετικού διατάγματος που θα μπλοκάρει την έκδοση νέων αδειών ενοικιαζόμενων οχημάτων σε εταιρείες που συνδέονται με την Uber, την Cabify και την Bolt.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ταξί  Antaxi, που συμμετείχε στις συνομιλίες, η αναστολή των διαδηλώσεων είναι μια χειρονομία καλής θέλησης «για να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην ομάδα της υπουργού Ρακέλ Σάντσεζ και έτσι να μπορέσουμε να εργαστούμε πάνω σε κάποια θέματα προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για την Antaxi, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ήταν αρκετά γόνιμη, «αλλά δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, λόγω ορισμένων σημείων για τα οποία είμαστε κάθετα αρνητικοί». Ο κλάδος απαιτεί ο νέος κανονισμός να είναι πολύ περιοριστικός για τα VTC και η κυβέρνηση να αποφύγει, υιοθετώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -που της επιτρέπει να χορηγήσει περισσότερες άδειες- πάνω από την αναλογία 1/30 (μία άδεια VTC για κάθε 30 άδειες ταξί στην Ισπανία).

Από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών εκφράζεται επίσης αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας. Το υπουργείο εξακολουθεί να μη διευκρινίζει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά διαβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι σημειώνεται πρόοδος καθώς το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης και τη διευκόλυνση της συνύπαρξης μεταξύ ταξί και VTC.

Η συνάντηση της Τετάρτης είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται, σε μια σειρά επαφών που συνεχίζονται ακόμη. Εάν ένα νομοθετικό διάταγμα σύμφωνα με τα αιτήματα των οδηγών ταξί καρποφορήσει, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο κλάδος των ταξί επισημαίνει ότι ο στόχος του κατά τη σύνταξη του κειμένου του διατάγματος είναι να αποφευχθεί η πλήρης απελευθέρωση των VTC, σε αντίθεση με την ευελιξία της πρόσβασης στην αγορά που ενθαρρύνεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών με τις κύριες εργοδοτικές ενώσεις των εταιρειών ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό Feneval και Unauto.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...