Ολόκληρη η δήλωση του πληροφοριοδότη της Uber Mark MacGann στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αποδείχθηκε ότι  είχαμε πουλήσει στους ανθρώπους ένα ψέμα. Και στις κυβερνήσεις. Και στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και ειδικά  στους οδηγούς.

Η πλήρης δήλωση του πληροφοριοδότη της «Uber Files» Mark MacGann στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Οκτωβρίου

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Dragos Pislaru και τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων που με κάλεσαν εδώ να απαντήσω στις ερωτήσεις της επιτροπής.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Βρίσκομαι στο πλέγμα βιομηχανίας και κυβέρνησης για σχεδόν τριάντα χρόνια, πείθοντας διαδοχικές γενιές κυβερνήσεων, νομοθετών και ρυθμιστικών αρχών να θεσπίσουν ή να τροποποιήσουν νόμους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη.

Άσκησα πιέσεις σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσει η Uber αυτό που ήθελε για να πετύχει. Σήμερα είμαι εδώ για να καλέσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των οδηγών και των εργαζομένων στις πλατφόρμες παντού. Ελπίζω ότι η σημερινή μου μαρτυρία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα γιατί η παροχή δυσανάλογης εξουσίας στη νομοθεσία σε τεράστιες τεχνολογικές πλατφόρμες κινδυνεύει να συντρίψει την κοινωνική δικαιοσύνη που αυτό το όργανο πάλεψε σκληρά για να θεμελιώσει και να υπερασπιστεί. Εάν, για να παραφράσουμε τον Βάτσλαβ Χάβελ, η δημοκρατία έχει να κάνει με την προστασία των ανίσχυρων από τους ισχυρούς, τότε είναι καιρός να εξισορροπηθεί εκ νέου η ζυγαριά στη συζήτηση.

II.Πλατφόρμες όπως η Uber ήταν και παραμένουν μια φανταστική ιδέα, αξιοποιώντας τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογίες λογισμικού για να κάνουν τη ζωή σε πόλεις και κωμοπόλεις πιο αποτελεσματική. Όσον αφορά τις μετακινήσεις με προσιτές, καθαρές, ασφαλείς μεταφορές, η Uber επέφερε αλλαγές που είχαν καθυστερήσει πολύ. Με το να μπει με το ζόρι στις πόλεις, είναι αλήθεια ότι η Uber συνέβαλε στη δημιουργία ανταγωνισμού, στις επιλογές των καταναλωτών και στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Στις πρώτες μέρες της Uber, ήμασταν μεθυσμένοι από τη συγκίνηση της αποστολής, που χρηματοδοτήθηκε από πρωτοφανή χρηματικά ποσά επενδυτών. Πιστέψαμε στην αποστολή και αισθανθήκαμε ότι υπήρχε κάτι πολύ ευγενές σε αυτό που κάναμε. Ήμασταν ειλικρινείς όταν είπαμε στους οδηγούς ότι ήταν η ραχοκοκαλιά της εταιρείας και το κεντρικό στοιχείο της επιτυχίας της. Αντιμετωπίσαμε τους οδηγούς σαν ήρωες γιατί ήταν οι ήρωές μας.

Εκείνες τις μέρες μοιραζόμασταν και τον πλούτο. Τους δώσαμε ακριβά iPhone, τους ρίξαμε μπόνους εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες ευρώ. Εάν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ή να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο, διαπραγματευτήκαμε προνομιακές συμφωνίες με τράπεζες και κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το ίδιο κάναμε και με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δώσαμε στους οδηγούς μια κατάσταση που οι περισσότεροι δεν είχαν βιώσει πριν. Τους είπαμε ότι ήταν μέρος της ομάδας.

Καθώς οι οδηγοί ταξί βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα εισοδήματά τους, είπαμε στους οδηγούς να τους αγνοήσουν, απλώς «ενεργοποιήστε την Uber». Όταν οι πολιτικοί προσπάθησαν να μας σταματήσουν ή να μας επιβραδύνουν, επιλέγαμε την ίδια τη δημοκρατία αξιοποιώντας την πολιτική εξουσία των καταναλωτών… ασκώντας πολύ δημόσια πίεση στους εκλεγμένους αξιωματούχους για να υποχωρήσουν…. πνίγοντάς τους σε εκατομμύρια αιτήματα επιβατών. Είπαμε στους πολιτικούς ότι θα συμφωνούσαμε να σταματήσει η αμφιλεγόμενη, παράνομη υπηρεσία uberPOP, αν άλλαζαν τον νόμο με τον τρόπο που θέλαμε.

Οπλίσαμε τους οδηγούς μας και οπλίσαμε τους πελάτες μας.

Ήταν δικοί μας για να τους χρησιμοποιήσουμε στην υπηρεσία της αποστολής. Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί έπρεπε απλώς να ξεφύγουν από το δρόμο – το μότο μας ήταν «κάντε ό,τι χρειάζεται». Ακόμη και εκείνες τις μέρες, είχαμε δυσανάλογη δύναμη.

III. Το όνειρο άρχισε να ξινίζει το 2015. Η εταιρεία αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και απλά δεν είχαμε πια χρόνο να ασχοληθούμε προσωπικά με τους οδηγούς. Ανοίξαμε τεράστια κέντρα back-office για να χειριστούμε τις ανησυχίες των οδηγών στέλνοντας μηνύματα μέσω της εφαρμογής. Ήμασταν επιφυλακτικοί με τους ίδιους τους οδηγούς που εξασφάλισαν την επιτυχία της πλατφόρμας. Όταν ανακαλύψαμε ότι οι οδηγοί προσπαθούσαν να οργανωθούν μεταξύ τους, η εταιρεία χρησιμοποίησε πλαστές ταυτότητες για να διεισδύσει στις ομάδες τους στο Facebook και στο WhatsApp για να παρακολουθήσει τι σχεδίαζαν. Συνεχώς αναθεωρούσαμε και βελτιώναμε τους αλγόριθμους που κατευθύνουν όλο και περισσότερο τους οδηγούς, καταργώντας τις περισσότερες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Από τις αρχές του 2014, αντιμετωπίσαμε ομαδικές αγωγές από οδηγούς που αμφισβήτησαν την ιδιότητά τους ως αυτοαπασχολούμενου. Αυτές οι αγωγές ανάγκασαν την Uber να εξαντλήσει τη γλωσσική και σημασιολογική ρητορική της εσωτερικά: η νομική ομάδα έδωσε εντολή σε όλους να χρησιμοποιούν τον όρο «συνεργάτες οδηγοί» αντί για «οι οδηγοί μας». Η ομάδα πολιτικής έλαβε εντολή να μιλήσει για τη δημιουργία «οικονομικών ευκαιριών». Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λέγεται ή να γράφεται ποτέ η λέξη «δουλειές». Υποσχεθήκαμε στη γαλλική κυβέρνηση ότι θα δημιουργούσαμε «70.000 επιχειρηματίες» μόνο στο Παρίσι, εάν απλοποιούσαν ριζικά τους κανόνες για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Η Uber δεν δημιούργησε έναν νέο τύπο εργαζομένου, βρήκε όμως νέους τρόπους για να αποφύγει το κόστος και τις ευθύνες που έχουν οι εργοδότες απέναντι στο εργατικό τους δυναμικό. Αν περπατούσε σαν πάπια και έτρεχε σαν πάπια, το ένστικτό μας ήταν να το λέμε πάπια – αλλά η οδηγία από τη διοίκηση στο Σαν Φρανσίσκο ήταν: όχι, όχι, είναι χάμστερ!!, πρέπει να το πείτε χάμστερ!!

Είπαμε σε όλους αυτό που ξέραμε ότι ήθελαν να ακούσουν. Στους επενδυτές, εγγυηθήκαμε πρωτοφανή κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είπαμε στους πελάτες ότι θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετική ιδιωτική υπηρεσία μεταφοράς με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς αναμονή, χωρίς ταλαιπωρία, φθηνότερα από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Είπαμε στους οδηγούς ότι μπορούσαν να έχουν μια πολύ αξιοπρεπή διαβίωση, με χιλιάδες ευρώ το μήνα, με το καθεστώς του αφεντικού του εαυτού τους. Όλοι κερδίζουν. Αλλά αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ. Για να πετύχει το επιχειρηματικό μοντέλο, κάποιος θα έπρεπε να χάσει για να πετύχουν οι άλλοι. Αποδείχθηκε ότι  είχαμε πουλήσει στους ανθρώπους ένα ψέμα. Και στις κυβερνήσεις. Και στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και ειδικά  στους οδηγούς.

Εκείνες τις μέρες, η Uber είχε διαποτιστεί από μια αίσθηση δικαιώματος – εμείς είχαμε δίκιο, όλοι οι άλλοι είχαν άδικο. Η απάντηση σε κάθε πρόβλημα ήταν η «uber on». Μην ζητήσετε άδεια, απλώς ξεκινήστε. Τοπική αντίσταση; Uber ενεργοποιημένο. Οι οδηγοί τιμωρούνται; Uber ενεργοποιημένο. Κατασχέθηκαν τα αυτοκίνητά τους; Uber ενεργοποιημένο. Συνελήφθησαν οδηγοί;

Πάρτε τους έναν δικηγόρο και την Uber. Βίαιη αντίσταση από οδηγούς ταξί; Καλέστε τα μέσα ενημέρωσης και ενεργοποιήστε την Uber. Μήνυση κατά οδηγών; Προσλάβετε περισσότερους δικηγόρους. Οι υπάλληλοί μας νιώθουν άβολα με την όρεξή μας για ρίσκο; Μην αφήσετε την πόρτα να σας χτυπήσει στην έξοδο.

Ήταν πάντα δεδομένο ότι θα αυξήσουμε  την προμήθεια που έπαιρνε η Uber από κάθε ταξίδι. Ήταν πάντα δεδομένο ότι θα αποσύραμε εντελώς τα λεγόμενα κίνητρα οδηγών, τα οποία επέτρεπαν στην Uber να μειώσει την τιμή των ταξί και άλλων ανταγωνισμών. Μόλις μια πόλη είχε ξεκινήσει με επιτυχία, οι διαχειριστές έλαβαν οδηγίες να μειώσουν γρήγορα τις δαπάνες για επιδοτήσεις, σε μια εκστρατεία σε ολόκληρη την εταιρεία με τίτλο «Κάψε το κάψιμο!». Ήταν ο ορισμός του ντάμπινγκ τιμών.

Όταν σταματήσαμε τα κίνητρα, αναζητήσαμε νέες ροές εσόδων, όπως την προσθήκη μιας χρέωσης \”ασφαλούς διαδρομής\” που θα πλήρωναν οι πελάτες για διαδρομές που είπαμε ότι ήταν ούτως ή άλλως ασφαλείς. Μια «χρέωση υπηρεσιών» για αυτό που είχε ήδη πωληθεί ως η καλύτερη υπηρεσία στην πόλη. Κανένα από αυτά τα νέα έσοδα δεν πήγε στους οδηγούς.

IV.  Για πολύ καιρό μετά την αποχώρησή μου από την Uber, αγωνιζόμουν με το πώς η ζωή των οδηγών και των εργαζομένων στον τομέα της παράδοσης φαινόταν να αλλάζει, προς το χειρότερο. Το σημείο καμπής για μένα – και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα – ήταν ένα ταξίδι με Uber την άνοιξη του 2021. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μάλαγα, άρχισα να συνομιλώ με τον οδηγό, τον Omar. Ένας Μαροκινός δεύτερης γενιάς, ο Omar εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να βρει κανονική δουλειά μέσω της πλατφόρμας και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας περιμένοντας στο αυτοκίνητό του για να τον συνδέσει η εφαρμογή με μια διαδρομή. Ήταν θετικός για την Uber, αλλά έχασε τις πρώτες μέρες που τον αντιμετώπιζαν ως μέρος της ομάδας και τον έκαναν να νιώθει μέρος της επιτυχίας της εταιρείας. Αυτές τις μέρες, είπε, δεν υπήρχε ανθρώπινη αλληλεπίδραση και είχε μεγάλη δυσκολία να κάνει κάποιον να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του.

Πέρασα σχεδόν μια ώρα οδηγώντας με τον Ομάρ. Το ταξίδι κόστισε 32€. Ρώτησα τον Omar για τα κέρδη του – πόσα θα έβγαζε πραγματικά από το ταξίδι; Ο Ομάρ είπε ότι η Uber θα έπαιρνε προμήθεια 25% και στη συνέχεια θα καταβάλει ΦΠΑ στην ισπανική κυβέρνηση για το υπόλοιπο της αμοιβής. Μόλις πλήρωσε για τη μίσθωση του αυτοκινήτου, την ασφάλιση, το πάρκινγκ, τη βενζίνη και τον καθαρισμό, ο Ομάρ υπολόγισε ότι θα κέρδιζε περίπου επτά ευρώ καθαρά για τη διαδρομή. Ούτε καν κατώτατος μισθός.

Όταν δημοσιεύθηκαν τα αρχεία Uber τον Ιούλιο, η Uber είπε ότι «τα κέρδη των οδηγών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία βρίσκονται  κοντά στα υψηλά όλων των εποχών». Θα ήθελα να ενθαρρύνω τα μέλη αυτής της επιτροπής να ζητήσουν τα δεδομένα πηγής στα οποία βασίζονται αυτοί οι ισχυρισμοί. Ξέρω καλύτερα από τον καθένα πόσο εύκολο είναι να παράγεις και να χειριστείς δεδομένα που υποστηρίζουν τα μηνύματά σου. Ενώ βρισκόμασταν στην Uber, πληρώσαμε ακαδημαϊκούς για να χρησιμοποιήσουν σύνολα δεδομένων για να παράγουν αριθμούς που ευνοούσαν τη θέση της Uber. Δεδομένα που θα έδειχναν υψηλά κέρδη επειδή δεν θα λάμβαναν υπόψη τους χρόνους αναμονής. Δεδομένα που θα έδειχναν ότι οι οδηγοί ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι, αλλά βασίζονται σε προσεκτικά σχεδιασμένες έρευνες οδηγών. Όπως έγραψε περίφημα ο Mark Twain, υπάρχουν «ψέματα, καταραμένα ψέματα και στατιστικές» .

V. Για τόσους πολλούς εργαζόμενους σε πλατφόρμα σε όλο τον κόσμο, όπως ο Omar, το όνειρο έχει ξινίσει. Παρά το γεγονός ότι τους χειροκροτούσαν ως ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στο ντελίβερι είναι ανεπαρκώς ηρωικοί για να λάβουν αξιοπρεπή μισθό διαβίωσης, ασφάλιση υγείας και άδεια μετ\’ αποδοχών, ελάχιστες προστασίες που κάποτε θεωρούνταν ιερές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εταιρείες πλατφόρμας που αρνούνται στο εργατικό δυναμικό τους βασικά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα μιας πεισματικής, ελευθεριακής πεποίθησης ότι η «ευελιξία» είναι αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι εργαζόμενοι, είναι ανειλικρινείς με τις κυβερνήσεις, παραπλανούν τους επενδυτές και στο σκληρό οικονομικό πλαίσιο που ζούμε , φέρονται σκληρά με τα εκατομμύρια των γυναικών και των ανδρών στις πλάτες των οποίων χτίστηκαν οι επιχειρήσεις τους. Όταν το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι κεντρικό στοιχείο για την εμπορική επιτυχία σας, καλύτερα να βρείτε έναν τρόπο να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να κάνετε το επιχειρηματικό σας μοντέλο να λειτουργεί για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σας. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, η τιμή της μετοχής σας θα πέσει κατακόρυφα.

Αυτή η επιτροπή συζητά επί του παρόντος τη νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμας. Κεντρικό στοιχείο των διατάξεων του σχεδίου οδηγίας είναι το τεκμήριο απασχόλησης – ένα τεκμήριο που θα αποσκοπούσε στην επαναφορά της ισορροπίας μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων, επιβαρύνοντας τις εταιρείες να δείξουν ότι ένας εργαζόμενος είναι πραγματικά ανεξάρτητος. Αυτή είναι η σωστή ισορροπία. Είναι μια ισορροπία που εξακολουθεί να επιτρέπει σε όσους θέλουν ευελιξία να την έχουν, ενώ μετατοπίζει το κόστος αυτής της ευελιξίας στην οντότητα που ωφελείται περισσότερο – την εταιρεία.

Στη νομοθετική συζήτηση για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες, η εξουσία και η επιρροή στρέφονται δυσανάλογα προς τα συμφέροντα των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών. Ξέρω καλύτερα από τον καθένα. Ήμουν μέρος αυτού του ισχυρού μηχανισμού λόμπι. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το καλά οργανωμένο, διαφανές λόμπι είναι θεμελιώδες συστατικό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Θα πρέπει να ανησυχεί οποιονδήποτε δημοκράτη, ωστόσο, όταν φτάνουμε σε ένα σημείο όπου η ισορροπία δυνάμεων ανατρέπεται τόσο πολύ υπέρ της μιας πλευράς έναντι της άλλης, όπως φαίνεται να συμβαίνει σε αυτήν τη συζήτηση. Όταν οι εταιρείες τεχνολογίας διαθέτουν δυσανάλογους οικονομικούς πόρους για να προωθήσουν το μήνυμά τους, εις βάρος των πολύ λιγότερο ισχυρών εργαζομένων πάνω στους οποίους βασίζεται το μοντέλο τους – συμβαίνει κάτι πραγματικά αντιδημοκρατικό.

Γι\’ αυτό είμαι εδώ σήμερα. Έχω φωνή και συνεπώς ευθύνη να βοηθήσω να διορθώσω αυτό που βοήθησα να σπάσει. Η διαταραχή μπορεί να είναι δημιουργική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι καταστροφική. Η ανθρώπινη ευπρέπεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Η Μάργκαρετ Άτγουντ έγραψε κάποτε: το καλύτερο ποτέ δεν σημαίνει καλύτερο για όλους. Πάντα σημαίνει χειρότερο για κάποιους. Εναπόκειται σε αυτό το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογική καινοτομία και η επιχειρηματικότητα σημαίνουν τα καλύτερα για όλους. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέπετε να συνεισφέρω στο έργο σας. »

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...