Νέα Υόρκη : Οι εργαζόμενοι στα ταξί ζητούν αύξηση των μισθών με στόχο τα 25 $ την ώρα

Οι οδηγοί ταξί της πόλης ζητούν αύξηση των μισθών και εκατοντάδες από αυτούς συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή συγκέντρωση την Τετάρτη προκειμένου να ακουστούν. Η New York Taxi Workers Alliance οργάνωσε την διαμαρτυρία, στην οποία συμμετείχαν υποστηρικτές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είπαν ότι η αύξηση των μισθών και οι άλλες παροχές των εργαζομένων καθυστερούν πολύ.
Η New York Taxi Workers Alliance ζήτησε από την Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας της πόλης να αυξήσει τις αμοιβές ανά μίλι και ανά λεπτό των οδηγών που δουλεύουν για εφαρμογές και να περιορίσει τα έξοδα μίσθωσης προκειμένου να ανεβάσουν τους μισθούς στα 25 $ την ώρα. Από την πλευρά των οδηγών κίτρινων και πράσινων ταξί, διατυπώθηκε το αίτημα να αυξηθούν οι τιμές των κομίστρων για να επιτευχθεί ο στόχος των 25 $ την ώρα.
Οι απαιτήσεις αυτές έρχονται μερικούς μήνες αφότου η TLC αύξησε κατά 5,3% τους μισθούς των οδηγών για να αντανακλούν την αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Η πόλη όρισε για πρώτη φορά ελάχιστο μισθό 17,22 $ την ώρα το 2018.
«Από τον Φεβρουάριο του 2019, η Νέα Υόρκη έχει επιβάλει τρεις αυξήσεις μισθών για τους οδηγούς της Uber, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 5,3% τον Μάρτιο του 2022», δήλωσε η εκπρόσωπος της Uber Φρέντι Γκόλντσταϊν. «Οι οδηγοί [για ενοικίαση οχημάτων] στη Νέα Υόρκη έχουν τον μόνο κατώτατο μισθό στην πολιτεία με ετήσια αύξηση που συνδέεται με τον ρυθμό του πληθωρισμού και τώρα βγάζουν 31,74 δολάρια την ώρα, ενώ οι οδηγοί ταξί δεν έχουν δει αύξηση από το 2012. ”
Ωστόσο, σύμφωνα με το NYTWA, οι οδηγοί που εργάζονται για εφαρμογές όπως η Uber και η Lyft καταλήγουν να φεύγουν με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που προτείνουν οι υποχρεωτικοί ελάχιστοι μισθοί τους, αφού συνυπολογίσουν τα έξοδα καυσίμων και συντήρησης. Στην πραγματικότητα, ο μέσος οδηγός εξακολουθεί να βγάζει κοντά στα 17 $ την ώρα.
«Η οδήγηση ήταν κάποτε ένας δρόμος για τη ζωή της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του NYTWA, Bhairavi Desai. «Σήμερα, είναι ένα εισιτήριο για χρέος και φτώχεια. Στόχος μας είναι να το διορθώσουμε μια για πάντα».
Το NYTWA κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να θεσπίσει μέτρα προστασίας για το «Just Cause» έναντι «απενεργοποιήσεων» ή απολύσεων από την Uber και τη Lyft, παρόμοια με εκείνα που ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους στην διανομή φαγητού το 2020. «Η απενεργοποίηση είναι ο φανταχτερός όρος της Wall Street για την απόλυση εργαζομένων», είπε ο Desai. «Το κάνουν χωρίς προειδοποίηση εν μία νυκτί, χωρίς λόγο, χωρίς πραγματικό δικαίωμα προσφυγής».
Ο οδηγός Tino Napo είπε ότι βρισκόταν στη διαδικασία αναβάθμισης σε ένα πολυτελές όχημα όταν ξαφνικά «απενεργοποιήθηκε» από την Uber, αφήνοντάς τον χωρίς εισόδημα και δύο αυτοκίνητα για τα οποία πλήρωνε δόσεις. Ένας εκπρόσωπος της Uber του είπε ότι η «απενεργοποίηση» ήταν αποτέλεσμα διαμάχης με έναν επιβάτη που αρνήθηκε να φορέσει μάσκα τον Ιούνιο του 2020 και ότι δεν μπορούσε να αντιστραφεί.
«Όταν με απολύουν με αυτόν τον τρόπο, αισθάνομαι τόσο άσχημα», είπε ο Napo. «Και μπορώ να σας πω, πρέπει να πω, δόξα τω Θεώ που δεν αυτοκτόνησα. Γιατί όταν κοιτάζω το παιδί μου και τη γυναίκα μου, λέω «τι θα κάνεις;». Ήμουν ο μόνος που έδινα φαγητό στο παιδί μου».
Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Christopher Marte έδωσε την υποστήριξή του στους οδηγούς και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις «απενεργοποιήσεις» όπως του Napo και να παλέψει για υψηλότερες αμοιβές.
\”Αυτή τη στιγμή, το κόστος διαβίωσης μόνο αυξάνεται και οι μισθοί σας παραμένουν οι ίδιοι, και αυτό είναι παράλογο για όποιον είναι οδηγός αυτοκινήτου σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παρόχους\”, είπε.
Η New York Taxi Workers Alliance σχεδιάζει νέα συγκέντρωση ξανά διά ζώσης, στα σκαλιά του Δημαρχείου στις 3 Αυγούστου στις 2 μ.μ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...