Κένυα : Οι οδηγοί ταξί απειλούν να απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές ταξί λόγω υψηλής προμήθειας

Οι Κενυάτες οδηγοί ταξί απειλούν να απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές ταξί με τις οποίες συνεργάζονται επικαλούμενοι την αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Ψηφιακής Κλήσης (TNC Rules 2022) που είχαν ψηφιστεί από την επιτροπή εργασίας της Γερουσίας υπό την προεδρία του γερουσιαστή Johnson Sakaja .
Οι οδηγοί στο πλαίσιο ενός Ψηφιακού Φόρουμ Ταξί εξέδωσαν την Παρασκευή ένα τελεσίγραφο επτά ημερών εντός του οποίου αν δεν αλλάξει κάτι, θα μποϊκοτάρουν και θα απενεργοποιούν τις εφαρμογές Uber, Bolt, Little cab και οποιεσδήποτε άλλες εφαρμογές λειτουργούν στο Ναϊρόμπι, στο Νακουρού, στη Μομπάσα, στο Κισουμού, στο Νιέρι και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στην χώρα. Οι κανονισμοί που είχαν προταθεί από την Εθνική Αρχή Μεταφορών και Ασφάλειας (NTSA), μεταξύ άλλων, απαγόρευαν στους φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών να χρεώνουν προμήθεια άνω του 15%. Επί του παρόντος, οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κένυα χρεώνουν προμήθεια τουλάχιστον 20 % με την Uber να έχει την υψηλότερη στο 25 %.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ταξί Wycliffe Alutalala δήλωσε ότι η αποτυχία του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μεταφορών, James Macharia να επιβάλλει τους κανονισμούς για τα Ταξί, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους οδηγούς και στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που για πολύ καιρό κατηγορούνταν άδικα. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι για ένα χρόνο, ο CS Macharia είτε αρνήθηκε, είτε παραμέλησε, είτε αγνόησε να δημοσιεύσει τους Κανονισμούς για λόγους που είναι γνωστοί μόνο σε εκείνον», ανέφερε ο Alutalala.
Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τις διεθνείς εταιρείες να ιδρύσουν μια θυγατρική στην Κένυα και να καταβάλουν ένα τέλος αίτησης 500.000 Sh5 και ένα ετήσιο τέλος ανανέωσης 300.000 Sh. Απαγορεύεται στους φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών υπηρεσιών να επιβάλλουν ή να χρεώνουν άλλες χρεώσεις, εισφορές ή τέλη πέραν της προμήθειας.
«Οποιοδήποτε πρόσωπο παραβαίνει οποιαδήποτε διάταξη αυτών των κανονισμών διαπράττει αδίκημα και υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 20.000 Sh ή σε φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και τα δύο», αναφέρουν οι προτάσεις. Η Uber και η Bolt, μέσω επιστολής τους προς το Υπουργείο Μεταφορών με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2021, είχαν αντιταχθεί στον περιορισμό των προμηθειών στο 16 % σημειώνοντας ότι ήταν «μεροληπτική και αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις στον κλάδο».
«Ενώ οι προτεινόμενοι κανονισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό προοδευτικοί, ορισμένα στοιχεία εισάγουν διακρίσεις, συγκεκριμένα το προτεινόμενο ανώτατο όριο του 15 % στις προμήθειες, η δημιουργία προηγούμενου τέτοιων απαγορευτικών κανονισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο αντίκτυπο τον κλάδο. Ο προτεινόμενος ρυθμιστικός έλεγχος τιμολόγησης θα χρησιμεύσει μόνο στον περιορισμό της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο», ανέφεραν οι εταιρείες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...