Λουξεμβούργο : Ο κλάδος των Ταξί υπό πίεση , 4-5 ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο για μια διαδρομή

Από τους 1.300 οδηγούς ταξί με άδεια, μόνο 150 δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λουξεμβούργο.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και η έλλειψη πελατών με επιχειρηματική δραστηριότητα πιέζουν τον κλάδο των ταξί.

Η απουσία επιχειρηματικών πελατών βαραίνει τον κλάδο των ταξί, ο οποίος μόλις ανανέωσε ένα πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας έως τις 30 Ιουνίου . «Τα αεροπλάνα είναι άδεια, όπως και τα τρένα και τα ξενοδοχεία. Ο κόσμος δεν κινείται αυτή τη στιγμή. Ας προσθέσουμε και την τιμή των καυσίμων, που ανεβαίνει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για να την υπομείνουμε», διαβεβαιώνει ο Olivier Galle, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ταξί Colux.
Τα μόνα καλά νέα είναι η άρση της υποχρέωσης να κλείσουν στις 23:00 τα μπαρ και τα εστιατόρια, οδηγεί στην επιστροφή των νυχτερινών πελατών για τα ταξί. «Είναι ακόμα λίγο νωρίς για να δούμε πραγματικά μια τάση, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε πολύ κόσμο ξανά τη νύχτα. Παλαιότερα, με την υποχρέωση να κλείνουν στις 23:00 τα καταστήματα της εστίασης, δεν είχαμε πλέον νυχτερινούς οδηγούς. Ελπίζουμε να ανακτήσουμε κάποια δραστηριότητα χάρη στους ανθρώπους που βγαίνουν για ποτό και που αρχίζουν να βγαίνουν ξανά», ελπίζει ο Paulo Leitao, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ταξί, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και ασθενοφόρων. Όμως οι επαγγελματίες του κλάδου συμφωνούν ότι, η νυχτερινή πελατεία από μόνη της δεν θα σώσει τον κλάδο.
10 ώρες αναμονή για μια κούρσα
Με ή χωρίς τη νυχτερινή βάρδια, η επιχειρηματική πελατεία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο Λουξεμβούργο. Το όλο ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει όταν η τηλεργασία, η τηλεδιάσκεψη, οι ψηφιακές εκδηλώσεις και ο ακόμα υποτονικός τομέας των αεροπορικών εταιρειών δεν ενθαρρύνουν την επιστροφή αυτού του πελατολογίου. «Αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει πολύ για να επιστρέψουμε στα επίπεδα δραστηριότητας που βιώσαμε το 2019. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι το 2022», διαβεβαιώνει ο Paulo Leitao, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της World Taxi. Πριν από την υγειονομική κρίση, ένας οδηγός περίμενε από δέκα λεπτά (στις ώρες αιχμής) έως μία ώρα για να κάνει μια διαδρομή από το αεροδρόμιο λέει ο Paulo Leitao. Προς το παρόν για να πάρεις μια διαδρομή στο Findel, «πρέπει να περιμένεις 4 και 5 ώρες. Είναι καλύτερα από πριν, αφού εν μέσω πανδημίας χρειάστηκαν 10 ώρες αναμονής για μία διαδρομή», τονίζει ο Paulo Leitao.
Η άνοδος των τιμών των καυσίμων δεν βοηθά την ήδη περίπλοκη κατάσταση για τον κλάδο. «Κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να αυξήσουν την τιμή ανά χιλιόμετρο, άλλες εξετάζουν άλλες λύσεις όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, γνωρίζοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει επίσης αυξηθεί και ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων δεν επαρκεί για τη δραστηριότητά μας. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κρύο δεν βοηθάει, αφού χρειάζεται και θέρμανση του αυτοκινήτου όταν ο οδηγός περιμένει στην πιάτσα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ταξί. Η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία να έρθει πιο κοντά με τους προμηθευτές πετρελαιοειδών για να διαπιστώσει εάν είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί ένα τιμολόγιο για ολόκληρο τον κλάδο.

\"\"
Μεταξύ 100 και 150 ενεργών οδηγών
Οι δυσκολίες έχουν αποθαρρύνει τους περισσότερους οδηγούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Είναι μια πραγματικότητα, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο για ώρες χωρίς πελάτη, ενώ το κόστος συνεχίζει να τρέχει, λέει ο Olivier Galle. «Εταιρείες έκλεισαν, άλλες χρεοκόπησαν και κάποιες απλώς εγκατέλειψαν την επιχείρηση. Το να δουλεύεις δώδεκα ώρες για να κερδίσεις έναν καλό μισθό αξίζει τον κόπο. Αλλά το να είσαι δώδεκα ώρες σε ένα αυτοκίνητο για τον ελάχιστο μισθό δεν αξίζει τον κόπο», επιβεβαιώνει ο Paulo Leitao.
Το 2021, ο κλάδος είχε 148 εταιρείες ταξί και 1.200 έως 1.300 αδειοδοτημένους οδηγούς. «Αλλά αυτή τη στιγμή, υπάρχουν το πολύ μεταξύ 100 και 150 ενεργοί οδηγοί στη χώρα, όχι περισσότεροι», διαβεβαιώνει ο Paulo Leitao προτού εξηγήσει «ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία στον τομέα».
Αυτό δημιουργεί επίσης προβλήματα όσον αφορά τη συντήρηση των ταξί. Τα αυτοκίνητα είναι συνηθισμένα στην οδήγηση και μια μακρά ακινητοποίηση μπορεί να βλάψει τους κινητήρες. «Έχουμε δει μεγάλους ομίλους και μικρές εταιρείες να πουλούν αυτοκίνητα και να μειώνουν τους στόλους. Ένα ακινητοποιημένο όχημα πρέπει να έχει μια ελάχιστη ασφάλεια για να μπορεί απλά να είναι στο δρόμο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ταξί .
Εν αναμονή της μεταρρύθμισης των ταξί
Πιστεύω ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λέει ο Olivier Galle, Διευθύνων Σύμβουλος, της Colux.
Οι εταιρείες περιμένουν τη μεταρρύθμιση του κλάδου που ανακοίνωσε Φρανσουά Μπάους Υπουργός Κινητικότητας και Μεταφορών. Ο Πάουλο Λεϊτάο κάνει λόγο για αβέβαιη κατάσταση αφού δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και κυρίως τι θα φέρει. «Πιστεύουμε ότι θα γίνει φέτος. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το θέμα, δεν ξέρουμε αν η μεταρρύθμιση θα ανοίξει πλήρως την αγορά ή αν θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό αδειών και ζωνών. Επομένως, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί να επενδύσουμε ή να εκχωρήσουμε. Είχαμε συναντήσεις και συζητήσεις, περιμένουμε τώρα τον τελικό λογαριασμό. Περιμένουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά», αναφέρει ο Paulo Leitao.
«Πράγματι, περιμένουμε. Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη », εξηγεί ο Olivier Galle.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...