Η Μαδρίτη δεν βρίσκει οδηγούς ταξί. 2.000 ιδιοκτήτες ψάχνουν για να καλύψουν την δεύτερη βάρδια

Η Μαδρίτη δεν βρίσκει οδηγούς ταξί . Το παράπονο ακούγεται από τους ίδιους τους οδηγούς κατά τη διάρκεια των διαδρομών τους. Υπάρχουν περίπου 2.000 ιδιοκτήτες που αναζητούν αυτήν τη στιγμή να προσλάβουν κάποιον με τον οποίο μπορούν να κρατήσουν τα οχήματά τους στο δρόμο για περισσότερες ώρες. Παρά την μεγάλη διαφήμιση οι  υποψήφιοι δεν εμφανίζονται. Το σωματείο είχε στο στόχαστρό του την εξέταση που διεξήγαγε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χορήγηση της δημοτικής άδειας που επιτρέπει την οδήγηση ταξί. 63 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που πρέπει να απαντηθούν σε μία ώρα: 25 για την ισπανική γλώσσα, 3 για χάρτες, 6 για δρομολόγια, 6 για κέντρα ενδιαφέροντος – από μεγάλους αθλητικούς χώρους μέχρι υπουργεία, 8 σχετικά με το νομικό πλαίσιο και 15 σχετικά με τα τιμολόγια. Για να πάρει την άδεια ένας υποψήφιος πρέπει να απαντήσει σωστά σε  κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει υπόψη του ορισμένες από τις καταγγελίες του κλάδου, με βάση ακριβώς αυτή την έλλειψη οδηγών. Έτσι , τα λάθη έχουν σταματήσει να τιμωρούνται αυστηρά (επιτρέπονται έως τρία λάθη). Στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Κινητικότητας του συμβουλίου πιστεύουν ότι η ποινή έχει νόημα όταν οι αιτούντες είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαχειρίζεται το συνδικάτο της Μαδρίτης, αυτές οι αλλαγές έχουν αυξήσει το ποσοστό των εγκρίσεων για πρώτη φορά από 15 σε 50%.

Γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί;

Πέρα από τις εξετάσεις, είναι περίεργο, ότι το επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό για όσους επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, δεδομένου του υψηλού αριθμού ανεργίας των νέων. Ο Alberto Andrés de la Fuente, πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινήτων Ταξί της Μαδρίτης, το βρίσκει «σκανδαλώδες». Ξεκίνησε το επάγγελμα σε ηλικία 24 ετών. Άρα το εξασκεί 30 χρόνια τώρα.. «Φαίνεται ότι δεν είναι ελκυστικό, αλλά όποιος συμφωνεί μένει». Σήμερα, ο μικρότερος μηνιαίος μισθός που μπορεί να πάρει ένας οδηγός που δουλεύει για κάποιον άλλον είναι 1.200 ευρώ. Μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 50 και 60% ανάλογα με παράγοντες όπως η νυχτερινή βάρδια  ή οι ώρες ανάπαυσης. Ο Ντε λα Φουέντε παραδέχεται ότι είναι μια δύσκολη δουλειά, η οποία δεν έχει σταθερές, την βρίσκει όμως ελκυστική τουλάχιστον για όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Δεν κοιτάς την ηλικία

Σε αυτή την κατάσταση ανάγκης, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ειδικά οι γυναίκες λένε από τα συνδικάτα. Δεν κοιτάς την ηλικία. Πριν από λίγες μέρες προσελήφθη ένας 72χρονος οδηγός. Ποια είναι τα προφίλ των λίγων αιτούντων που έχει σήμερα το ταξί της Μαδρίτης; Πολύ διαφορετικά: από εικοσάχρονους έως επαγγελματίες άνω των 45 ετών που έχασαν πρόσφατα την δουλειά τους.

Ο Ντε λα Φουέντε κάνει λόγο για «τομέα καταφυγίων». Οι γυναίκες τείνουν να έρχονται σε αυτό από άλλα επαγγέλματα αφού αποκτήσουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει. Το ταξί τους επιτρέπει, να αναπτύξουν γύρω στα δεκαπέντε χρόνια επαγγελματικής ζωής «στην οποία χαίρονται να ασκούν το επάγγελμα του ταξιτζή». Τα ποσοστά ανεργίας των νέων πλησιάζουν το 30% τόσο σε ολόκληρη την Ισπανία όσο και στην Κοινότητα της Μαδρίτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...