Το νέο μοντέλο εργασίας της Uber στην Καλιφόρνια

16,8 δολάρια ανά ώρα η ελάχιστη αμοιβή για τον οδηγό και ασφάλιση υγείας.

Η εμφάνιση νέων πλατφορμών κράτησης ταξί όπως το Glovo, το Cabify και το Uber έχει αλλάξει εντελώς το εργασιακό τοπίο. Από την Ισπανία έως την Αμερική κι από την Ιαπωνία έως τη Λατινική Αμερική έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το αν οι συνεργαζόμενοι με αυτές τις πλατφόρμες παραμένουν αυτοαπασχολούμενοι ή έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Τον Μάιο του 2014 το Κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας αποφάσισε υπέρ των εργαζομένων και αναγνώρισε  σε αυτούς, δικαιώματα όπως ασφάλιση υγείας, επίδομα ανεργίας, άδεια πατρότητας, επίδομα αδείας και συμμετοχή σε συνδικάτα. Οι πλατφόρμες μεταφοράς αν και αρχικά αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου, ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2020 αναγκαστικά να προσλάβουν τους οδηγούς τους.

Η Uber ακολούθησε τον δρόμο της λαϊκής ψήφου κατά της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα μηχανισμό πολύ συνηθισμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πολίτες στρέφονται μαζικά κατά της δικαιοσύνης για να προσβάλουν μια απόφαση. Σ’ αυτή την εκστρατεία η Uber επένδυσε 184 εκατομμύρια δολάρια και τελικά κέρδισε.

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας αναγκάστηκε να δημιουργήσει και μια τρίτη κατηγορία μεταξύ μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας, ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτόν τον τύπο απασχόλησης.

Πρώτα απ’ όλα η πλατφόρμα (εταιρία) είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ εγγυημένη αμοιβή μόνο κατά την ώρα της οδήγησης. Αυτό το ποσό ορίστηκε στα 16,8 δολάρια ανά ώρα. επιπλέον ο οδηγός δικαιούται παροχές ασφάλισης υγείας αφού συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...