Ιράκ: Νέος νόμος απαγορεύει στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν άδεια ταξί
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Ιράκ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, μετά τη δημοσίευση νέου νόμου που τους απαγορεύει να κατέχουν ταξί, έναν βασικό μέσο για τον βιοπορισμό τους.
Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, παρόλο που δεν θα μπορούν να κατέχουν άδεια ταξί, τους επιτρέπεται να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί. Ο κανονισμός αυτός, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, επηρεάζει όλους τους μη Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων προσφύγων, οι οποίοι μπορούν πλέον να κατέχουν μόνο ιδιωτικά οχήματα.
Για την παλαιστινιακή κοινότητα του Ιράκ αυτό σημαίνει περισσότερους περιορισμούς και λιγότερα δικαιώματα. Ο Χασάν Κάλεντ, Παλαιστίνιος ακτιβιστής στο Ιράκ, καταγγέλλει ότι «κάθε μέρα εμφανίζεται μια νέα απόφαση που περιορίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη χώρα» και επισημαίνει ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά, από 35.000 το 2003 σε μόλις 6.000 σήμερα. Μεταξύ των νομικών περιορισμών που αφορούν τους πρόσφυγες, περιλαμβάνονται:
- Η στέρηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας κατοικίας.
- Ο αποκλεισμός από το σχέδιο αποζημίωσης των θυμάτων της τρομοκρατίας.
- Η κατάργηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τις οικογένειες των συνταξιούχων υπαλλήλων.
- Ο κίνδυνος απώλειας του καθεστώτος του πρόσφυγα εάν εγκαταλείψουν το Ιράκ για περισσότερο από ένα μήνα.
Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, αποτέλεσε σημείο καμπής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη χώρα. Πριν από αυτήν, το ψήφισμα 202 του 2001 εγγυόταν οφέλη συγκρίσιμα με εκείνα των Ιρακινών πολιτών, όπως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση και κρατικές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτό καταργήθηκε το 2017, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους χωρίς νομική προστασία.
Έκτοτε, έχουν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα, όπως:
- Ακύρωση της μηνιαίας κάρτας σίτισης.
- Υποχρέωση καταβολής υψηλών τελών για ιατρικές υπηρεσίες.
- Εξαίρεση από τον νόμο 21, ο οποίος χορηγεί αποζημίωση στα θύματα επιθέσεων ή εγκλήματα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής.
Η απαγόρευση της ιδιοκτησίας ταξί είναι η τελευταία σε μια σειρά από μέτρα που έχουν επιδεινώσει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων προσφύγων στο Ιράκ και έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό τους στη χώρα. Η παλαιστινιακή διασπορά αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου αποκλεισμού και νομικής έλλειψης προστασίας.