Παρίσι: Ο αντιδήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας δηλώνει ότι η μείωση των ιδιωτικών οχημάτων στην πόλη δίνει προοπτικές στον κλάδο των ταξί
Η μείωση των αυτοκινήτων, ο ανασχεδιασμός της περιφερειακής οδού, η κληρονομιά των ολυμπιακών λωρίδων, η πρόσβαση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που έχουν αντίκτυπο στις ιδιωτικές και δημόσιες επιβατικές μεταφορές στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Νταβίντ Μπελιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού, αρμόδιος για τον μετασχηματισμό των δημόσιων χώρων, τις μεταφορές και την κινητικότητα, διαχωρίζει τα ταξί από τα ιδιωτικά οχήματα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κλαδικό περιοδικό 100pour100news.com.
Πώς ενσωματώνετε τα ταξί στην ανάπτυξη της προσβασιμότητας στην πρωτεύουσα;
Βλέπουμε τα ταξί ως μια δημόσια υπηρεσία που κάνει νόμιμη χρήση του αυτοκινήτου και θέλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την αποκλειστική χρήση των λεωφορειολωρίδων. Σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση διατηρούμε ευκολότερη πρόσβαση γι’ αυτά. Έχουμε καθιερώσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την επιτροπή ταξί, στην οποία εκπροσωπούνται οι παρισινές επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου. Δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά οι ανταλλαγή απόψεων είναι υψηλού επιπέδου. Τα ερωτήματα τίθενται χωρίς ταμπού ή περιορισμούς, ώστε να μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η μείωση του αριθμού των οχημάτων στην πόλη είναι ένας στόχος. Ο αριθμός των αυτοκινήτων στο Παρίσι έχει ήδη μειωθεί, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου των ταξί.
Τι αντίκτυπο θα έχει η μείωση του ορίου ταχύτητας στην περιφερειακή οδό για τα ταξί;
Ο περιφερειακός δρόμος πρέπει να μετασχηματιστεί επειδή έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο, στον οποίο πραγματοποιούνται 12 εκατομμύρια μετακινήσεις εντός της πόλης. Το μέτρο αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια για όσους τον χρησιμοποιούν. Το 2014, η μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 19% του αριθμού των ατυχημάτων με τραυματισμούς και κατά 25% των ατυχημάτων με δίκυκλα. Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα είναι ότι η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 50 χλμ./ώρα βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας χωρίς να αυξάνει τους χρόνους διαδρομής κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μέχρι τώρα η μέση ταχύτητα κυμαινόταν μεταξύ 37 και 40 χλμ./ώρα. Τέλος, τη νύχτα, η χαμηλότερη ταχύτητα θα συμβάλει στη μείωση της ηχορύπανσης κατά 2 έως 3 ντεσιμπέλ κι αυτό το θετικό αποτέλεσμα θα γίνει αισθητό από το μισό εκατομμύριο των ανθρώπων που ζουν σε κοντινή απόσταση.
Θα γίνουν μόνιμες οι ολυμπιακές λωρίδες;
Για τη χάραξη αυτών των λωρίδων επενδύθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη διάταξη, τόσο προς όφελος των επιβατών ταξί όσο και για τη βελτίωση της άνεσης των οδηγών. Σκοπεύουμε επίσης να διαθέσουμε τις λωρίδες για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αυτοκίνητα, καθώς 8 στα 10 άτομα που χρησιμοποιούν την περιφερειακή οδό είναι οι μόνοι επιβάτες στο όχημα. Η κοινή χρήση οχημάτων θα εξοικονομούσε 100.000 μετακινήσεις και θα μείωνε την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδίως σε ώρες αιχμής. Για τα ταξί δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και ζητήσαμε από τον υπουργό Μεταφορών να υποστηρίξει το έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.
Τι γίνεται με τις πιάτσες ταξί και την πρόσβαση στους σταθμούς;
Γνωρίζουμε ότι οι πιάτσες ταξί αποτελούν βασικό στοιχείο για τον κλάδο και διατηρούμε τον στόχο μας για τη δημιουργία 100 επιπλέον θέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Στο Γκαρ ντι Νορντ, εν αντιθέσει με τα αρχικά σχέδια και κατόπιν αιτήματος των ταξί, η παραλαβή των επιβατών διατηρήθηκε πάνω από το έδαφος. Ωστόσο, η αποβίβαση, η οποία πρέπει να γίνεται υπόγεια, γίνεται συχνά με άναρχο τρόπο πάνω από το έδαφος. Αν η κατάσταση δεν ρυθμιστεί, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε το σχέδιο κυκλοφορίας. Χρειαζόμαστε τους ταξιτζήδες, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους, για να διασφαλίσουν ότι οι τελευταίοι τηρούν τους κανόνες, διότι οι οδηγοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν με κυρώσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε την πόλη όλο και πιο προσιτή, χωρίς αποκλεισμούς.