Βρετανία: Η κινεζική Geely επενδύει 140 εκατ. ευρώ στην κατασκευάστρια μαύρων ταξί LEVC

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η κινεζική μητρική εταιρεία της κατασκευάστριας των εμβληματικών μαύρων ταξί London Electric Vehicle Company (LEVC), επένδυσε κεφάλαια κεφαλαιακή ένεση ύψους 120 εκατ. λιρών.

Τα χρήματα, τα οποία καταβλήθηκαν σε δύο δόσεις σύμφωνα με την εταιρεία, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής πλατφόρμας SOA (Space Oriented Architecture). Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κινεζικός όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας είχε καταβάλει 70 εκατομμύρια λίρες στη θυγατρική του που εδρεύει στο Κόβεντρι, ενώ τον Μάιο ακολούθησαν άλλα 50 εκατομμύρια λίρες. Η πλατφόρμα SOA, που αναπτύχθηκε σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Κίνα, αποτελεί τη βάση για το νέο ηλεκτρικό βαν L380 της LEVC, το οποίο είναι διαθέσιμο στην Κίνα από τα τέλη Ιουνίου και θα πωλείται στο μέλλον και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήδη από το 2006 η Geely εντάχθηκε στην London Taxi Company, την προκάτοχο της LEVC, ως εταίρος. Το 2013, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία ανήκουν επίσης η Lotus και η Volvo, διέσωσε τη London Taxi Company από τη χρεοκοπία. Το 2015, η Geely ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κοντά στο Κόβεντρι, με στόχο να δημιουργήσει εκεί 1.000 θέσεις εργασίας. Το 2017 η κατασκευάστρια ταξί μετονομάστηκε σε London Electric Vehicle Company (LEVC). Με τη νέα ονομασία, η Geely καθιστά σαφές ότι η βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει πλέον μόνο ταξί, αλλά θέλει να επικεντρωθεί και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαφόρων τύπων. Το νέο ηλεκτρικό βαν L380 είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της αναπροσαρμογής.

Αρχικά, η LEVC ήθελε να αναπτύξει περισσότερα οχήματα με βάση την πλατφόρμα του plug-in υβριδικού ταξί TX που παρουσιάστηκε το 2017. Όμως το 2019, η LEVC απέρριψε τα σχέδια να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της ως βάση για νέα μοντέλα. Αναπτύχθηκε η νέα πλατφόρμα SOA, η οποία αποτελεί πλέον τη βάση του L380.

Η βρετανική εφημερίδα The British Times εκτιμά ότι η Geely είχε επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια λίρες (περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ) στην εταιρεία πριν από τις πρόσφατες χρηματοδοτικές ενέσεις. Στις αρχές του 2023, η γαλλική τράπεζα Natixis επένδυσε συνολικά 80 εκατομμύρια λίρες (περίπου 93 εκατομμύρια ευρώ) για να στηρίξει τον ισολογισμό της LEVC και σε αντάλλαγμα απέκτησε ποσοστό 6,45%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *