Παρίσι: Tο ταξί μπορεί να αντιμετωπίσει τις πλατφόρμες με ποιότητα και καλές υπηρεσίες

Nous n’avons plus de clients, le cri d’alarme des chauffeurs de taxi parisiens.Paris-FRANCE-13/11/2020//01JACQUESWITT_Taxi001/2011131932/Credit:Jacques Witt/SIPA/2011131933

Κατά τη διάρκεια των εντατικών προετοιμασιών της παρισινής βιομηχανίας ταξί για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ο ανταποκριτής του γερμανικού κλαδικού περιοδικού Taxi Times, Βιμ Φάμπερ, μίλησε με τον αντιπρόεδρο του παρισινού κέντρου ταξί G7, Αρμάντ Ζοζέφ Ουντίν. Στη γαλλική πρωτεύουσα μαίνεται εδώ και χρόνια μια σκληρή μάχη μεταξύ των ταξί και των οχημάτων ιδιωτικής μίσθωσης με οδηγό, τα οποία στη Γαλλία ονομάζονται και «ταξί εφαρμογών», καθώς στη δραστηριότητά τους μεσολαβούν κυρίως οι πλατφόρμες Uber, Bolt και Free Now.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; «Το περιβάλλον παραμένει πολύ ανταγωνιστικό», λέει ο Ουντίν. «Ωστόσο, ορισμένοι νέοι νόμοι (του 2014 και του 2016) δημιούργησαν μια νέα ρυθμιστική δομή για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και δημιούργησαν ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των δύο τύπων μεταφορών, αν και πρέπει να επισημάνω ότι οι κανόνες αυτοί δεν είναι απολύτως ικανοποιητικοί και δεν εφαρμόζονται πάντα στους δρόμους του Παρισιού. Εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές παράνομες πρακτικές εις βάρος των ταξί. Τα ταξί έχουν παραμείνει αυστηρά ρυθμισμένα με πινακίδα οροφής και ταξίμετρο, ενώ τα ενοικιαζόμενα δεν είναι αυστηρά ρυθμισμένα και ο αριθμός τους δεν περιορίζεται. Το μόνο κοινό μεταξύ των δύο τύπων μεταφορών είναι το πρώτο μέρος των εξετάσεων για να γίνει κάποιος οδηγός ταξί ή ενοικιαζόμενου. Το δεύτερο μέρος είναι διαφορετικό».

Υπάρχει η εντύπωση ότι τα παρισινά ταξί τα πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό. Ο Ουντίν συμφωνεί: «Είναι αλήθεια. Τα παρισινά ταξί έχουν προσαρμοστεί και έχουν βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών για τους πελάτες τους (με επενδύσεις σε premium αυτοκίνητα, ψηφιοποίηση και ηλεκτροκίνηση). Ο τρόπος με τον οποίο οι οδηγοί της G7 φροντίζουν τους πελάτες τους έχει αναγνωριστεί στις τακτικές έρευνες πελατών που διεξάγουμε. Από αυτή την άποψη έχουμε κερδίσει, προσφέρουμε την καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης. Οι επιβάτες αναγνωρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών μας και όλο και περισσότεροι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας. Το 2023, η G7 είχε τις περισσότερες διαδρομές (15 εκατομμύρια), πολύ πάνω από τον αριθμό των διαδρομών πριν από την πανδημία. Η εταιρεία βαθμολογείται με 4,9/5 όσον αφορά την ποιότητα στις έρευνες πελατών της». Ο Ουντίν διευκρινίζει ότι η G7 είναι ένα κέντρο ταξί με συνδεδεμένους ανεξάρτητους οδηγούς και όχι μια εταιρεία με μισθωτούς οδηγούς. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών και επιπέδων εξυπηρέτησης (G7 Green, G7 VIP, G7 VAN και G7 ZEN), στα οποία οι πελάτες -πολλοί από τους οποίους είναι επαγγελματίες- μπορούν να εγγραφούν.

Σημαντική πρόκληση παραμένει η αύξηση του αριθμού των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων (ηλεκτρικά – υδρογόνου). Εδώ, η G7 αναγνωρίζει ότι έχει μείνει πίσω, καθώς μόνο το 5% του στόλου της, περίπου 500 ταξί, είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ την ίδια εποχή πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 1,9%. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί της δεν μπορούν να φορτίσουν τα οχήματά τους στο σπίτι και στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν επαρκείς σταθμοί φόρτισης κοντά στις πιάτσες ταξί. Σε αυτόν τον τομέα, άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει περισσότερο, όπως η Central Taxa 4×35 στην Κοπεγχάγη, η οποία στοχεύει σε 100% ηλεκτροκίνηση του στόλου της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (σήμερα ανέρχεται σε 80%), ή η Taxi Centrale Amsterdam, η οποία επωφελείται από ένα πυκνό δίκτυο φόρτισης -συμπεριλαμβανομένων πολλών σταθμών ταχυφορτιστών- που δημιούργησαν οι τοπικές αρχές πριν από μερικά χρόνια. Εδώ, λοιπόν, ο παρισινός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση – μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *