ΗΠΑ: Η Uber χάνει την έφεση για το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της

Δικαστήριο απέρριψε  την έφεση της Uber και της θυγατρικής της Postmates για τον νόμο AB5 της Καλιφόρνιας, ο οποίος θα μπορούσε να υποχρεώσει τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν τους οδηγούς ως μισθωτούς και όχι ως αυτοαπασχολούμενους.

Η Uber, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα αλλάξει το καθεστώς των σχέσεών της με τους οδηγούς της, οι οποίοι θεωρούνται αυτόνομοι σύμφωνα με μια πρωτοβουλία ψηφοφορίας του 2020, γνωστή ως Πρόταση 22.

Η τύχη της Πρότασης 22 σταθμίζεται σε μια ξεχωριστή υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, το οποίο τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε ακρόαση για να ακούσει τα επιχειρήματα ενός συνδικάτου και τεσσάρων οδηγών που υποστήριξαν ότι το μέτρο της ψηφοφορίας είναι αντισυνταγματικό.

Η σύγκρουση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του AB5 έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης εθνικής συζήτησης σχετικά με πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους και άλλους κανονισμούς που θα μπορούσαν να απαιτήσουν από περισσότερες εταιρείες να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους ως υπαλλήλους.

Με την τελευταία αυτή απόφαση, το Εφετείο ανέβασε τον πήχη για την απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι, απαιτώντας από την Uber να αποδείξει ότι οι οδηγοί και οι διανομείς της δεν τελούν υπό τον άμεσο έλεγχό της ή δεν απασχολούνται στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας της επιχείρησής της και λειτουργούν τις δικές τους ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Η απόφαση σημαίνει ότι «το νομοθετικό σώμα μπορεί να συνεχίσει να θεσπίζει νόμους που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, εάν η απόφαση να το πράξει είναι ορθολογική, χωρίς να ανησυχεί ότι τέτοιοι νόμοι θα παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα της εταιρείας», δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες, Βίνα Ντουμπάλ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *