Λονδίνο: Η ένωση LTDA ζητά διαβεβαιώσεις ότι τυχόν αλλαγές στον ΦΠΑ για τα ενοικιαζόμενα δεν θα επηρεάσουν τον τομέα των ταξί

Η Ένωση Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί του Λονδίνου (LTDA) εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με την τελευταία κυβερνητική διαβούλευση για το καθεστώς ΦΠΑ στον τομέα των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Στιβ ΜακΝαμάρα.

Η δημόσια διαβούλευση που άνοιξαν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας επικεντρώνεται σε πιθανές ρυθμιστικές αλλαγές μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες άλλαξαν τις απαιτήσεις για το καθεστώς ΦΠΑ των φορέων εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Υπό το πρίσμα αυτών των νομικών αλλαγών, η κυβέρνηση εξετάζει τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τις μεταφορές και τον ΦΠΑ που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις οχημάτων δημόσιας χρήσης να διατηρήσουν την ιδιότητά τους ως αντιπρόσωποι όσον αφορά τον ΦΠΑ, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν υπηρεσίες ως εντολοδόχοι. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει την επιβάρυνση ΦΠΑ για τους φορείς αυτούς και να αποτρέψει τις αυξήσεις των ναύλων για τους επιβάτες.

Μια άλλη πρόβλεψη θα ενθαρρύνει τους μη εγγεγραμμένους οδηγους ΦΔΧ να εγγραφούν οικειοθελώς στον ΦΠΑ, προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές για σημαντικές δαπάνες, όπως τα οχήματα και τα καύσιμα, ενώ δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος για τους χρήστες.

Ο ΜακΝαμάρα επισήμανε ότι ο κλάδος ανησυχεί ότι τυχόν αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τομέα των ταξί, ιδίως εάν οι φορείς εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων οχημάτων θα μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερους ναύλους λόγω των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν σημαντικές δαπάνες. Η LTDA ζητά τώρα διαβεβαιώσεις ότι οι προσαρμογές δεν θα θέσουν τους αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.

«Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του τομέα των ταξί. Θα προβάλουμε σθεναρά τα επιχειρήματά μας στη διαβούλευση για να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία του διακριτού συστήματος ρύθμισης των ταξί και των ενοικιαζόμενων, το οποίο εγγυάται την επιλογή των επιβατών και τη δημόσια ασφάλεια και δεν πρέπει να υπονομευθεί με κανέναν τρόπο. Θα ζητήσουμε, επίσης, να μας διαβεβαιώσουν ότι οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων δεν θα θέσουν τους αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα», τόνισε ο γενικός γραμματέας της LTDA.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *