Αυστρία: Πρωτοποριακό σύστημα επαναφόρτισης για ηλεκτρικά ταξί

Στην Αυστρία, όπου το 99% των ταξί είναι πετρελαιοκίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έχουν έναν χρόνο προθεσμία για να τα αλλάξουν με οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Οι τριετείς επιδοτήσεις των 8.000 ευρώ που ξεκίνησαν το 2016 για να δώσουν ώθηση στη μετάβαση φάνηκαν ελάχιστα χρήσιμες. Δεν υπήρχε αρκετή επιλογή μοντέλων, αλλά και τώρα που υπάρχει το πρόβλημα είναι η έλλειψη σημείων φόρτισης.

Ήταν σαφές τόσο στις κρατικές όσο και στις τοπικές αρχές ότι η δημιουργία σημείων φόρτισης αποτελούσε προτεραιότητα. Ένα αστικό ταξί διανύει περίπου 150 έως 200 χιλιόμετρα την ημέρα και πρέπει πάντα να έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας ώστε να μην επηρεάζεται η ταχύτητα ή η εμβέλειά του σε κάθε διαδρομή. Το χειμώνα, μόνο η θέρμανση μπορεί να καταναλώσει περίπου το 10% της μπαταρίας σε μία ώρα: σε οκτώ ώρες βάρδιας, μόνο η καταπολέμηση του κρύου κατά την αναμονή των πελατών στην πιάτσα θα άφηνε τη μπαταρία άδεια. Η επαναφόρτιση χωρίς καθυστέρηση και με ευκολία κατά τη διάρκεια της βάρδιας είναι απαραίτητη.

Και εδώ βρέθηκε η πιο καινοτόμος λύση. Παρουσιάστηκε από δύο αυστριακές εταιρείες με έδρα την πόλη όπου γεννήθηκε ο πατέρας του κινητήρα Wankel, το Γκρατς, σημείο αναφοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία για εταιρείες όπως η Magna (η οποία παρήγαγε Mercedes G, Audi TT ή Peugeot RCZ, Jaguar i-Pace ή Toyota Supra και τώρα έχει κάνει στροφή στην ηλεκτροκίνηση) ή η AVL, εταιρεία αναφοράς στις μετρήσεις ρύπων και στις μελέτες καύσης που έχουν υιοθετούνται από τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο οδηγός ταξί δεν χρειάζεται να βγει από το όχημα. Δεν υπάρχουν καλώδια. Η επαναφόρτιση δεν επηρεάζεται από τη βροχή ή το χιόνι. Η τεχνολογία της εταιρείας easylink/Keba με το όνομα Matrix Charging αποτελείται από μια τετράγωνη πλάκα με μεταλλικά στοιχεία επαφής. Από το κάτω μέρος του οχήματος, ένας ποδομοχλός κατεβαίνει στην πλάκα και κλείνει το κύκλωμα, ώστε να ξεκινήσει η επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Το κλειδί του συστήματος είναι οι επαφές για την επίτευξη της σύνδεσης. Καθώς κατεβαίνουν, «σαρώνουν» την επιφάνεια με την περιστροφική τους κίνηση και, μαζί με τον αέρα που φυσάει, απομακρύνουν τυχόν αντικείμενα που μπορεί να έχουν μείνει στην πλάκα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του συγκεκριμένου φορτιστή, επιτυγχάνεται απόδοση επαναφόρτισης 99%, ενώ η διαδικασία γίνεται με 22 kW σε εναλλασσόμενο ρεύμα ή 50 kW σε συνεχές ρεύμα. Η ισχύς μπορεί να διπλασιαστεί στην περίπτωση αυτοκινήτων που είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρικά συστήματα 800 βολτ, έως και 100 kW. Η πλάκα φόρτισης υποστηρίζει βάρος 2.500 κιλών και «θάβεται» κάτω από την άσφαλτο ώστε να μην κάνει σαμαράκι.

Κατά τη διάρκεια του 2024, περισσότερα από 100 ταξί θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για την δοκιμή του συστήματος, με τα μοντέλα Ioniq 5 και το Volkswagen ID.4. Οι δημιουργοί του δηλώνουν ότι το κόστος του είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα επαγωγικά συστήματα και ότι ο μηχανισμός επαναφόρτισης μπορεί να προσαρμοστεί στο 90% των σημερινών ηλεκτρικών μοντέλων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *