Ισπανία: Οι οδηγοί ταξί της Πάλμα καταγγέλλουν την εξάπλωση των πειρατών οδηγών που διαφημίζονται στο διαδίκτυο

«Ήμασταν έτοιμοι να σταματήσουμε έναν οδηγό ταξί, όταν ένα φορτηγάκι με δύο τύπους σταμάτησε δίπλα μας. Ο ένας από αυτούς μας προέτρεψε να μπούμε μέσα. Μας είπε ότι ήταν φθηνότερο. Ξαφνιάστηκα, παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αυτό», λέει η Αμάντα, μια νεαρή γυναίκα που επέστρεφε από ένα πάρτι με δύο φίλες της στις 22 Δεκεμβρίου. Ο νόμιμος οδηγός ταξί που τους μετέφερε στο σπίτι τους τις προειδοποίησε να είναι προσεκτικές. Ο ίδιος ενημέρωσε το σωματείο του για το συμβάν. Και δεν είναι ο μόνος.

Ο κλάδος των ταξί προειδοποιεί για την εξάπλωση αυτής της παράνομης πρακτικής, η οποία δεν είναι καθόλου καινούργια. Πρόκειται για ιδιώτες που παριστάνουν τους οδηγούς ταξί. Διαφημίζονται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ένας άλλος τρόπος λειτουργίας τους είναι να κυκλοφορούν σε περιοχές νυχτερινής διασκέδασης. Oι ενώσεις ταξί της Πάλμα έχουν καταγγείλει εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας της κυβέρνησης.

«Θυμάμαι ότι τα δύο αγόρια ήταν πολύ επίμονα. Ο -νόμιμος- οδηγός ταξί μας είπε να μπούμε γρήγορα στο αυτοκίνητό του. Δεν καταλάβαινα τίποτα», θυμάται η Αμάντα, η οποία τρόμαξε με τους νεαρούς που την πίεζαν για να τη μεταφέρουν στο σπίτι της.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια ομάδα με την ονομασία Taxi Amigo. Η εφημερίδα Ultima Hora αποκάλυψε ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που είναι μέλη αυτής της ομάδας. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με δύο από αυτούς, αλλά κανείς τους δεν απάντησε.

Στην ερώτηση πώς αυτοί οι ιδιώτες προσελκύουν πελάτες, ο οδηγός ταξί Ραφαέλ Ολιβέρ εξηγεί ότι το κάνουν κρυφά. «Δεν θα τους δείτε στο αεροδρόμιο, αλλά θα τους δείτε σε βιομηχανικές περιοχές ή σε περιοχές με κέντρα διασκέδασης, μεταξύ άλλων. Ξεκινούν τα μεσάνυχτα ή στη μία η ώρα. Σταματούν το όχημά τους μπροστά στα άτομα που περιμένουν ταξί και τους προσφέρουν μια καλή τιμή. Έχω δει ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτά τα αυτοκίνητα και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα – δεν έχουν ασφάλεια και δεν πληρώνουν φόρους». Ο Ραφαέλ έχει καταγγείλει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ταξί της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Μεταφορών των Βαλεαρίδων, Τόνι Μπαουζά, αναφέρει ότι όλες οι υποθέσεις που φτάνουν σε αυτόν διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Κινητικότητας, αλλά τονίζει ότι «εμείς, οι οδηγοί ταξί, δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως αστυνομικοί, αυτοί που πρέπει να τους ελέγχουν είναι οι αστυνομικοί». Και εκφράζει την απογοήτευσή του που σε περιόδους τόσο σημαντικές, όπως τα Χριστούγεννα, «η τοπική αστυνομία της Πάλμα προτιμά να κάνει ελέγχους μόνο στα ταξί ζητώντας τις άδειές μας, ενώ εμείς είμαστε απολύτως νόμιμοι. Θα πρέπει να παρακολουθούν πιο προσεκτικά τα οχήματα που παριστάνουν τα ταξί», επισημαίνει. «Ξέρουν ότι αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα. Ξέρουν τι συμβαίνει, εξαιτίας μας, εξαιτίας των καταγγελιών μας, οπότε θα μπορούσαν να εργαστούν ινκόγκνιτο και να τους εντοπίσουν» σημειώνει.

Προειδοποιεί, επίσης, ότι οι διαφημίσεις των πειρατών μέσω διαδικτύου αυξάνονται. Ο ίδιος τις συλλέγει και τις διαβιβάζει στην κυβέρνηση. «Συνήθως τους εντοπίζουμε, αλλά βλέπουμε αυτή την πρακτική εδώ και τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια. Είναι συνήθως άνδρες και λατινοαμερικανικής υπηκοότητας. Συνεργάζονται με άλλους συμπατριώτες τους και αλλάζουν συνεχώς», εξηγεί.

Η αιτία της αύξησης των πειρατών οδηγών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η έλλειψη της υπηρεσίας ταξί κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο κλάδος έχει υποβάλει πολλά αιτήματα και προτάσεις για την αύξηση του αριθμού των οδηγών ταξί αυτές τις ώρες – ειδικά σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα ή το καλοκαίρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *