Χιλή: Το 88,9% των οδηγών πλατφορμών δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νέου «νόμου Uber»
Aνησυχία προκαλεί σε μεταφορικές εταιρείες και εργαζόμενους η έναρξη ισχύος του επονομαζόμενου «νόμου Uber», που ρυθμίζει τη λειτουργία των πλατφορμών κινητικότητας.
Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων για την παροχή υπηρεσιών μέσω εφαρμογών, που μπορεί να θέσει εκτός αγοράς χιλιάδες οδηγούς.
Μεταξύ των απαιτήσεων για τα οχήματα, καθορίζεται ότι θα πρέπει να έχουν ελάχιστο κυβισμό 1,4 λίτρων για οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και μέγιστη ηλικία 7 ετών. Έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου θα μπορούν να ταξινομούνται μόνο νέα οχήματα. Όσον αφορά τις απαιτήσεις για τους οδηγούς, θα πρέπει να έχουν δίπλωμα Α’ κατηγορίας.
Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Diego Portales (OCEC-UDP), η εφαρμογή του κανονισμού όπως αναλύεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου θέτει το 88,9% των υφιστάμενων οδηγών εκτός εργασίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι «δεν θα έμεναν απαραίτητα όλοι αυτοί οι οδηγοί άνεργοι».
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023, το 27,3% όσων ασκούν το κύριο επάγγελμά τους μέσω εφαρμογών μεταφοράς που ρυθμίζονται στον νέο νόμο αναζητούσαν ενεργά άλλη εργασία, σημειώνοντας αύξηση τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου.
Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην απασχόληση, η έκθεση εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των οδηγών που ενδέχεται να μείνουν άνεργοι λόγω της εφαρμογής των ρυθμίσεων του νόμου είναι 35.922. Από αυτούς, οι 18.787 είναι Χιλιανοί και οι 17.135 αλλοδαποί.
Η έκθεση αναφέρει ότι, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις που είναι αναγκαίες, όπως αυτή της κατοχής άδειας κατηγορίας Α, γιατί «στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της υπηρεσίας». Ωστόσο, επισημαίνει ότι άλλες, όπως «η απαίτηση ελάχιστου κυβισμού, είναι ένα αναχρονιστικό μέτρο, καθώς ο μεγαλύτερος κυβισμός δεν έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια ή την ποιότητα της υπηρεσίας και, στην πραγματικότητα, οι μικρότεροι κινητήρες είναι πιο αποδοτικοί, ενώ «σχετίζονται με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων». Προτείνει επίσης ότι το όριο ηλικίας των οχημάτων να συνοδεύεται από σαφή τεχνική αιτιολόγηση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Χόρχε Ντάζα, δήλωσε: «Ο νόμος έθεσε εύλογες προθεσμίες για να προσαρμοστούν οι οδηγοί και οι εταιρείες. Επομένως, δεν είναι σωστό να μπερδεύουμε τους ανθρώπους λέγοντας ότι η ρύθμιση θα αλλάξει το τοπίο από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο νόμος συζητήθηκε για αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια τριών κυβερνήσεων, και στη διαδικασία αυτή ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων. Επομένως, αυτό το νομικό πλαίσιο είναι αποτέλεσμα μακράς περιόδου ανάλυσης και προβληματισμού».
Σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης ισχύος του νόμου, ο Ντάζα διευκρίνισε ότι «ο νόμος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023, δίνοντας στο υπουργείο Μεταφορών προθεσμία 9 μηνών για τη σύνταξη των επιμέρους διατάξεων, η οποία λήγει στις 19 Ιανουαρίου 2024. Ως εκ τούτου, δεν είναι στις αρμοδιότητές μας να τροποποιήσουμε ή να παρατείνουμε τους όρους ισχύος ενός ήδη εγκεκριμένου νόμου».